Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

patelnia miedziana

Patelnia idealna

Wybór odpowiedniej patelni jest nie lada zagwozdką. Szczególnie w obecnych czasach, kiedy można kupić niemalże wszystko, wybór jest bardzo szeroki, a wręcz przytłaczający.

Zobacz post »

Tłuszcze

Kolejnym omawianym składnikiem żywności są tłuszcze. Wyróżniają się spośród pozostałych wysoką wartością energetyczną, bo dostarczają organizmowi aż 9 kcal z każdym gramem (w porównaniu do 4 kcal w przypadku

Zobacz post »
mięso białka

Białka

Białka, bo to o nich będzie mowa, zasadniczo różnią się od opisanych już przeze mnie węglowodanów, które są pasywnym rezerwuarem energii. Białka natomiast są elementem składowym

Zobacz post »
skrobia_rodzaje węglowodany

Węglowodany

Kolejnym składnikiem żywności są węglowodany. Stanowią one źródło energii dla organizmu, choć nie są tak skoncentrowanym jego źródłem jak tłuszcze. Jak zbudowane są węglowodany? Jak

Zobacz post »
woda para wodna

Woda

Podstawowy składnik nie tylko jedzenia, ale przede wszystkim nas samych, czyli woda. Bez niej nie byłoby życia na ziemi. Jak dużo wody jest w naszym organizmie? Ile

Zobacz post »

Witaminy i minerały

Z czego składa się jedzenie? Myślę, że jest to kluczowe pytanie, na które należy odpowiedzieć, zanim wyruszymy dalej w świat gotowania. Wiesz już, jakie wiązania

Zobacz post »