Wszystkie artykuły

  • Kategorie

patelnia miedziana

Patelnia idealna

Spis treści Wybór odpowiedniej patelni jest nie lada zagwozdką. Szczególnie w obecnych czasach, kiedy można kupić niemalże wszystko, wybór jest bardzo szeroki,

Zobacz post »

Tłuszcze

Co to są tłuszcze? Z czego się skłądają? Czym są trójglicerydy? Jak zbudowane są kwasy tłuszczowe? Czym są tłuszcze nasycone i nienasycone? O co chodzi z kwasami Ω-3, Ω-6 i Ω-9?

Zobacz post »
mięso białka

Białka

Spis treści Białka, bo to o nich będzie mowa, zasadniczo różnią się od opisanych już przeze mnie węglowodanów, które są pasywnym rezerwuarem energii. Białka natomiast

Zobacz post »
skrobia_rodzaje węglowodany

Węglowodany

Spis treści Kolejnym składnikiem żywności są węglowodany. Stanowią one źródło energii dla organizmu, choć nie są tak skoncentrowanym jego źródłem jak tłuszcze. Jak zbudowane

Zobacz post »
woda para wodna

Woda

Spis treści Podstawowy składnik nie tylko jedzenia, ale przede wszystkim nas samych, czyli woda. Bez niej nie byłoby życia na ziemi. Jak dużo wody jest w naszym

Zobacz post »

Witaminy i minerały

Z czego składa się jedzenie? Jakie są główne grupy związków odżywczych? Jakie witaminy wyróżniamy? Których lepiej nie spożywać w nadmiarze? Gdzie znaleźć witaminy i związki mineralne?

Zobacz post »