Mus czekoladowy

W ostatnim artykule na temat idealnej bezy obiecałam Ci, że podzielę się z Tobą przepisem na coś wyjątkowego i smacznego. Oto jest: mus czekoladowy. Poznaj mój przepis 🤗
mus czekoladowy z truskawkami
Mus czekoladowy to świetny, szybki i wbrew pozorom prosty deser
Źródło: Lark, B. on Unsplash (dostęp 20.05.2021r.).

Przepis na idealny mus czekoladowy

Dzielę się z Tobą przepisem na mój ulubiony mus czekoladowy, który dostałam od mojej francuskiej koleżanki Camille. Najlepszy pod słońcem!

Składniki:

* Wedle preferencji: mleczna, gorzka lub biała.
** Można pominąć, bo mus jest smaczny nawet bez jego dodatku.
mus czekoladowy biala czekolada
Mus czekoladowy możesz przygotować w dowolnym wariancie: z czekolady gorzkiej, mlecznej albo białej.
Źródło: American Heritage Chocolate on Unsplash (dostęp 15.12.2021r.).

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej żółtka i podgrzewaj przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Białka ubij na pianę. Umieść je nad garnkiem z gotującą się wodą, nadal ubijaj wsypując stopniowo cukier. Ta czynność powinna trwać kilka minut, by białka uzyskały odpowiednią (bezpieczną z mikrobiologicznego punktu widzenia) temperaturę.

Wymieszaj z masą czekoladową i alkoholem, jeśli używasz. Schłodź.

Świetnie smakuje bez żadnych dodatków, wyjadany łyżką prosto z miski 🤭.

Smacznego!

mus czekoladowy lyzka
Ten mus jest tak pyszny, że nie potrzebuje żadnych dodatków 😉.
Źródło: Kate Trifo on Unsplash (dostęp 15.12.2021r.).

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

Mus czekoladowy możesz też serwować ze świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, jagodami, agrestem) lub suszonymi owocami.

mus czekoladowy z truskawkami i czekolada
Mus możesz ozdobić truskawkami (lub innymi świeżymi owocami) i obsypać wiórkami czekolady 😉.
Źródło: Adam Bartoszewicz on Unsplash (dostęp 15.12.2021r.).

Dobrym dodatkiem do tego czekoladowego deseru jest sos karmelowy, bita śmietana, beziki czy prażone orzechy.

mus czekoladowy z malinami i bezikami
Mus czekoladowy, bita śmietana i maliny tworzą idealny foodpairing.
Źródło: Max Griss on Unsplash (dostęp 15.12.2021r.).

PS Camille ubija białka „normalnie”, nie na parze. Tak samo miesza żółtka z rozpuszczoną czekoladą „na zimno”. Ja podgrzewam na parze z powodów bezpieczeństwa mikrobiologicznego.

mus czekoladowy w szklance
Czasami mniej znaczy więcej 😉.
Źródło: ABHISHEK HAJARE on Unsplash (dostęp 15.12.2021r.).

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

2 thoughts on “Mus czekoladowy”

  1. Pingback: Idealna beza - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  2. Pingback: Idealne gofry - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *