Spis treści
W ostatnim artykule na temat idealnej bezy obiecałam Ci, że podzielę się z Tobą przepisem na coś wyjątkowego i smacznego. Oto jest: mus czekoladowy. Poznaj mój przepis 🤗
Mus czekoladowy to świetny, szybki i wbrew pozorom prosty deser
Źródło: Lark, B. on Unsplash (dostęp 20.05.2021r.).
Przepis na idealny mus czekoladowy
Dzielę się z Tobą przepisem na mój ulubiony mus czekoladowy, który dostałam od mojej francuskiej koleżanki Camille. Najlepszy pod słońcem!
Składniki:
- 6 jaj
- 185 g czekolady*
- 115 g cukru
- 2 łyżki ulubionego alkoholu** (np. likier pomarańczowy)
- żelatyna***.
* Wedle preferencji: mleczna, gorzka lub biała. Musisz jednak dostosować ilość cukru do użytej czekolady. Podane 115 g jest dla czekolady gorzkiej. Jeśli sięgasz po czekoladę białą albo mleczną, zredukuj ilość cukru do 80-100 g (zarówno biała, jak i mleczna jest słodsza, z tym że mleczną odczuwamy jako mniej słodką od białej z powodu obecności kakao).
** Można pominąć, bo mus jest smaczny nawet bez jego dodatku.
*** Jeśli chcesz wykorzystać ten mus czekoladowy do tortu lub przełożenia ciasta, lepiej ustabilizuj go żelatyną. Nie podaję konkretnej ilości, bo to zależy od stabilności musu, jaką potrzebujesz. Minimum to łyżeczka dla średniej stabilności.
Mus czekoladowy możesz przygotować w dowolnym wariancie: z czekolady gorzkiej, mlecznej albo białej.
Źródło: American Heritage Chocolate on Unsplash (dostęp 15.12.2021r.).
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej żółtka i podgrzewaj przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Białka ubij na pianę. Umieść je nad garnkiem z gotującą się wodą, nadal ubijaj wsypując stopniowo cukier. Ta czynność powinna trwać kilka minut, by białka uzyskały odpowiednią (bezpieczną z mikrobiologicznego punktu widzenia) temperaturę.
Wymieszaj z masą czekoladową i alkoholem, jeśli używasz. Schłodź.
Jeśli używasz żelatyny, to dodaj ją w tym momencie. Przygotuj ją zawczasu, nim zaczniesz robić mus. Żelatynę zalej zimną wodą, tyle by ją zakryła. Odczekaj, aż spęcznieje. Wówczas dodaj trochę wrzątku, by rozpuścić żelatynę. W takiej postaci (lub trochę przestudzoną) możesz dodać do musu czekoladowego.
Świetnie smakuje bez żadnych dodatków, wyjadany łyżką prosto z miski 🤭.
Smacznego!
Ten mus jest tak pyszny, że nie potrzebuje żadnych dodatków 😉.
Źródło: Kate Trifo on Unsplash (dostęp 15.12.2021r.).
Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery
Mus czekoladowy możesz też serwować ze świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, jagodami, agrestem) lub suszonymi owocami.
Mus możesz ozdobić truskawkami (lub innymi świeżymi owocami) i obsypać wiórkami czekolady 😉.
Źródło: Adam Bartoszewicz on Unsplash (dostęp 15.12.2021r.).
Dobrym dodatkiem do tego czekoladowego deseru jest sos karmelowy, bita śmietana, beziki czy prażone orzechy.
Mus czekoladowy, bita śmietana i maliny tworzą idealny foodpairing.
Źródło: Max Griss on Unsplash (dostęp 15.12.2021r.).
PS Camille ubija białka „normalnie”, nie na parze. Tak samo miesza żółtka z rozpuszczoną czekoladą „na zimno”. Ja podgrzewam na parze z powodów bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Przetestowałaś przepis?
Posmakował Ci ten francuski mus czekoladowy?
Podziel się z innymi 🤗
Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.
Pingback: Idealna beza - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealne gofry - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Sous-vide - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Pingback: Oponki serowe - najlepszy przepis - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealna Czekolada - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealna kruszonka - Nauka na talerzu - Marta Szumiata