• Kategorie

culinary innovation mugaritz restaurant

Culinary Innovation at restaurant Mugaritz

What do R&D Chef do in a restaurant? Is it beeter to eat by hands? How does music influence on eating experience? Why do we go to restaurant? Is it better to dine alone or with 'alpha’? How to create a new dish?
Cook, knowing, what you’re doing! Dive into science side of gastronomy world. Learn how to create culinary innovation with Julián Otero Rodrígue, R&D Chef at Mugaritz Restaurant.

Zobacz post »
aceto balsamico ocet balsamiczny certyfikat dop

Gdzie znaleźć tradycyjne jedzenie? Oznaczenia geograficzne, certyfikat

Gdzie znaleźć prawdziwie tradycyjne jedzenie? Jakie certyfikaty są przyznawane produktom spożywczym? Czym się różni Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) i Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG)? Jakie cechy musi spełniać produkt „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”? Czego spróbować podczas wakacji we Włoszech? Czy warto sięgać po certyfikowane wyroby?
Gotuj, wiedząc, co robisz! Poznaj tradycyjne jedzenie z różnych zakątków Europy! Dowiedz się, czy certyfikat jest istotny.

Zobacz post »
jak smakuje smak kokumi źródła kokumi szósty smak

Smak kokumi

Co to kokumi? Czy to nowy, szósty smak? Jak smakuje? Gdzie go spotkać, w jakich produktach? Czy kokumi wpływa na inne smaki? Jak i gdzie go wykorzystać? Jakie są jego korzyści funkcjonalne i zdrowotne? Poznaj przy okazji odczucia, których doświadczymy przy spożywaniu jedzenia.
Gotuj, wiedząc, co robisz! Bądź przed innymi i dowiedz się, czym jest kokumi!

Zobacz post »
bita śmietana jak zrobić przepis na bitą śmietanę

Bita śmietana. Jak ubić śmietankę?

Jak się robi śmietankę? Czym się różni śmietana od śmietanki? Co zrobić, żeby śmietana 30 dobrze się ubiła? Jak uratować zważoną śmietanę? Co zrobić żeby bita śmietana była sztywna? Czy śmietanka musi byc zimna? Która jest najlepsza do ubijania?
Gotuj, wiedząc, co robisz! Poznaj złote zasady na idealną bitą śmietanę! Już Ci się nigdy nie zważy, no chyba, że zechcesz zrobić to celowo – dlaczego? Przeczytaj do końca.

Zobacz post »
jak powstaje syrop klonowy smak

Syrop klonowy

Co to syrop klonowy? Gdzie się go produkuje? Jak powstaje? Z jakiego drzewa jest syrop klonowy? Kiedy zbiera się sok z klonu? Skąd się bierze jego smak i kolor? Jaki jest najlepszy rodzaj syropu klonowego i do czego? Jak i do czego używać bursztynowy płyn?
Gotuj, wiedząc, co robisz! Poznaj sekrety syropu klonowego i dowiedz się, jak go najsmaczniej używać.

Zobacz post »
Co zrobić z resztek jedzenia po świętach

Co zrobić z resztek (po Wielkanocy)?

Co zrobić z resztek ze Święconki? Jak wykorzystać jajka? Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Jak przerobić sałatkę jarzynową? Jak uratować czerstwe pieczywo? Co można zrobić z resztek ciasta?
Gotuj, wiedząc, co robisz! Poznaj moje pomysły nan owe oblicze starych dań z wielkanocnego stołu.

Zobacz post »