Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

smak kwaśny cytrusy owoce

Smak kwaśny

Dlaczego jedzenie jest kwaśne? Które substancje są odpowiedzialne za te wrażenia? Jak odczuwamy smak kwaśny? Czemu wolimy słodkie jedzenie? Jak zmienić smak kwaśny

Zobacz post »
jak polubic nowe jedzenie potrawy

Jak polubić jedzenie?

Już dawno temu, na samym początku bloga, poświęciłam kilka artykułów percepcji smaku (odczuwanie smaku, receptory, smak słodki, gorzki, umami). Ostatnio udzieliłam

Zobacz post »
kakao-ziarna-smak-gorzki

Smak gorzki

Smak, który jest chyba najmniej lubiany i przeważnie unikany. Choć niekiedy bywa pożądany. O jakim mowa? Oczywiście o smaku gorzkim. Czy istnieje dużo gorzkich substancji?

Zobacz post »
Glutaminian-smak umami

Smak umami

Jeśli smak umami brzmi dla Ciebie tajemniczo i stanowi nie lada zagadkę, tym artykułem sprawię, że poznasz go bliżej, a może nawet zostanie on Twoim nowym

Zobacz post »
gofry smak słodki

Smak słodki

Tak jak obiecałam w poście o receptorach, opowiem teraz więcej o smaku, który kochają chyba wszyscy, czyli smaku słodkim. Jakie substancje słodzące wyróżniamy? Jak ocenić

Zobacz post »
Receptory-bodziec

Receptory

Tak jak zapowiadałam ostatnio, dzisiaj opowiem Ci więcej o receptorach, które odgrywają znaczącą rolę w odczuwaniu smaku. Czym właściwie są receptory? Jaka jest ich funkcja

Zobacz post »