Wszystkie artykuły
![jak smakuje smak kokumi źródła kokumi szósty smak](https://naukanatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kokumi-co-to-jak-smakuje-kokumi.jpg)
Smak kokumi
Co to kokumi? Czy to nowy, szósty smak? Jak smakuje? Gdzie go spotkać, w jakich produktach? Czy kokumi wpływa na
![smak kwaśny cytrusy owoce](https://naukanatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/01/smak-kwasny-cytrusy-owoce-600x400.jpg)
Smak kwaśny
Dlaczego jedzenie jest kwaśne? Które substancje są odpowiedzialne za te wrażenia? Jak odczuwamy smak kwaśny? Czemu wolimy słodkie jedzenie? Jak
![jak polubic nowe jedzenie potrawy](https://naukanatalerzu.pl/wp-content/uploads/2022/09/jak-polubic-nowe-potrawy.jpg)
Jak polubić jedzenie?
Spis treści Już dawno temu, na samym początku bloga, poświęciłam kilka artykułów percepcji smaku (odczuwanie smaku, receptory, smak słodki, gorzki,
![kakao-ziarna-smak-gorzki](https://naukanatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/11/kakao_ziarna-600x750.jpg)
Smak gorzki
Spis treści Smak, który jest chyba najmniej lubiany i przeważnie unikany. Choć niekiedy bywa pożądany. O jakim mowa? Oczywiście o
![Glutaminian-smak umami](https://naukanatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/11/Glutaminian_odkrycie_umami_ikeda.jpg)
Smak umami
Spis treści Jeśli smak umami brzmi dla Ciebie tajemniczo i stanowi nie lada zagadkę, tym artykułem sprawię, że poznasz go
![gofry smak słodki](https://naukanatalerzu.pl/wp-content/uploads/2020/11/cukier_smak_slodki-600x339.jpg)
Smak słodki
Spis treści Tak jak obiecałam w poście o receptorach, opowiem teraz więcej o smaku, który kochają chyba wszyscy, czyli smaku słodkim.