Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

co to kakao jak robi się kakao

Kakao

Dlaczego kakao jest gorzkie? Od czego zależy jego smak i kolor? Jak się produkuje „czekoladę w proszku”? Co to jest kakao alkalizowane? Które kakao wybrać

Zobacz post »
po co lecytyna w czekoladzie rodzaje czekolady

Rodzaje czekolady

Co można nazwać czekoladą? Jakie są rodzaje czekolady? Co oznaczają procenty na gorzkiej czekoladzie? Która jest najlepsza? Dlaczego mleczna czekolada z Anglii smakuje inaczej niż ta ze Szwajcarii

Zobacz post »
czekolada rodzaje różne smaki czekolada produkcja

Czekolada

Jak powstaje czekolada? Co wpływa na jej smak? Jak jest produkowana? Po co fermentuje się ziarna kakaowca? Czy można pominąć proces suszenia albo prażenia? Produkcja czekolady

Zobacz post »
wyśmienite lody czekoladowe prawdziwe lody z czekoladą

Lody – składniki

Co to są lody? Z czego się składają? Jaka jest rola poszczególnych składników? Czy można zrobić lody bez cukru i tłuszczu? Dlaczego jest w nich mleko w proszku?

Zobacz post »
masło orzechowe pasta orzechowa przepis

Masło orzechowe

Co to jest masło orzechowe? Czy można używać takiej nazwy? Jak je zrobić? Które orzechy nadają się do zblendowania? Jakie wartości odżywcze mają orzechy? Po co prażyć

Zobacz post »
jak zrobić masło klarowane w domu przepis

Masło klarowane

Masło klarowane coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Polecane jest szczególnie do smażenia, a także tym, które nie tolerują mlecznych produktów. Zwykle jest

Zobacz post »