Wszystkie artykuły

Tempeh
20 października, 2025
Brak komentarzy
Co to tempeh? Skąd pochodzi? Jak zrobić tempeh? Po co moczy się ziarna soi? Jakie mikroorganizmy są potrzebne do jego

Bakłażan
5 sierpnia, 2025
Brak komentarzy
Dlaczego bakłażan jest gorzki? Jak można temu zapobiec? Dlaczego oberżyna ciemnieje po pokrojeniu? Jak ją przygotować, by była smaczna? Dlaczego

Płatki drożdżowe
11 lipca, 2025
Brak komentarzy
Co to są płatki drożdżowe? Jak powstają? Czy można ich użyć do wyrastania ciasta? Jak je stosować w kuchni? Jak

Labneh
25 maja, 2025
Brak komentarzy
Co to labneh? Czym się różni laban? Jak zrobić labneh? Jak się go je, z czym podaje? Jak smakuje? Czy

Skrobia
9 marca, 2025
Brak komentarzy
Co to jest skrobia? Jak jest zbudowana? Czym się różni amyloza od amylopektyny? Która jest lepsza? Jak skrobia zagęszcza sos?

Żelatyna
1 października, 2024
Brak komentarzy
Skąd się bierze żelatynę? Co jest kolagen? Z czego zbudowana jest żelatyna? W jakiej postaci występuje? Która żelatyna jest najlepsza?