Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

co to kakao jak robi się kakao

Kakao

Zapraszam do czekoladowego cyklu. W tym artykule przyjrzę się z bliska kakao, który jest niezbędnym składnikiem wszelkich czekoladowych ciast. Ten brązowy proszek wzbogaci smak

Zobacz post »
po co lecytyna w czekoladzie rodzaje czekolady

Rodzaje czekolady

Już wiesz, w jaki sposób produkowana jest czekolada, bo opisałam to szczegółowo w ostatnim artykule 🍫 Teraz czas, by dowiedzieć się, czym się różnią poszczególne

Zobacz post »
czekolada rodzaje różne smaki czekolada produkcja

Czekolada

Na blogu pojawiły się już różne okołoczekoladowe artykuły (ganache, gorąca czekolada, mus czekoladowy), więc najwyższy czas, by przyjrzeć się samej czekoladzie od podszewki. Ten

Zobacz post »
wyśmienite lody czekoladowe prawdziwe lody z czekoladą

Lody – składniki

To nie jest kolejny, zwykły artykuł, ale bardzo szczególny, bo urodzinowy. Tak! Dokładnie dwa lata temu ukazał się pierwszy wpis na blogu Nauka na talerzu 🍽️

Zobacz post »
masło orzechowe pasta orzechowa przepis

Masło orzechowe

Masło orzechowe najczęściej kojarzy nam się z tym fistaszkowym, bo takie też jest zwykle dostępne w sklepach. A takie smarowidło można zrobić z dowolnych orzechów,

Zobacz post »
jak zrobić masło klarowane w domu przepis

Masło klarowane

Masło klarowane coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Polecane jest szczególnie do smażenia, a także tym, które nie tolerują mlecznych produktów. Zwykle jest

Zobacz post »