Wszystkie artykuły

Płatki drożdżowe
11 lipca, 2025
Brak komentarzy
Co to są płatki drożdżowe? Jak powstają? Czy można ich użyć do wyrastania ciasta? Jak je stosować w kuchni? Jak

Labneh
25 maja, 2025
Brak komentarzy
Co to labneh? Czym się różni laban? Jak zrobić labneh? Jak się go je, z czym podaje? Jak smakuje? Czy

Skrobia
9 marca, 2025
Brak komentarzy
Co to jest skrobia? Jak jest zbudowana? Czym się różni amyloza od amylopektyny? Która jest lepsza? Jak skrobia zagęszcza sos?

Żelatyna
1 października, 2024
Brak komentarzy
Skąd się bierze żelatynę? Co jest kolagen? Z czego zbudowana jest żelatyna? W jakiej postaci występuje? Która żelatyna jest najlepsza?

Cytrusy
11 września, 2024
Brak komentarzy
Dlaczego cytrusy są tak popularne? Jakie gatunki wyróżniamy? Czy znasz cytrony? Skąd się bierze kolor pomarańczy, a skąd grejpfrutów? Skąd

Oliwa z oliwek
23 sierpnia, 2024
Brak komentarzy
Z czego robi się oliwę? Jak jest ona produkowana? Jakie są rodzaje i czym się różnią? Która oliwa z oliwek