Wszystkie artykuły

Żelatyna
1 października, 2024
Brak komentarzy
Skąd się bierze żelatynę? Co jest kolagen? Z czego zbudowana jest żelatyna? W jakiej postaci występuje? Która żelatyna jest najlepsza?

Cytrusy
11 września, 2024
Brak komentarzy
Dlaczego cytrusy są tak popularne? Jakie gatunki wyróżniamy? Czy znasz cytrony? Skąd się bierze kolor pomarańczy, a skąd grejpfrutów? Skąd

Oliwa z oliwek
23 sierpnia, 2024
Brak komentarzy
Z czego robi się oliwę? Jak jest ona produkowana? Jakie są rodzaje i czym się różnią? Która oliwa z oliwek

Sól: rodzaje, jak używać w kuchni?
18 lipca, 2024
Brak komentarzy
Z czego składa się sól? Jakie ma cechy technologiczne? Czym się różni kuchenna sól stołowa od soli morskiej? Która jest

Syrop klonowy
20 kwietnia, 2024
Brak komentarzy
Co to syrop klonowy? Gdzie się go produkuje? Jak powstaje? Z jakiego drzewa jest syrop klonowy? Kiedy zbiera się sok

Czarna sól Kala Namak
7 lutego, 2024
Brak komentarzy
Co to kala namak? Czy czarna sól jest czarna? Z czego się składa? Jak smakuje? Skąd się bierze jej charakterystyczny