Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

karmelizacja pianek marshmallows reakcje maillarda

Marshmallows z grilla

Jak zrobić marshmallow z grilla? Jakie pianki nadają się na ognisko? Dlaczego pianki stają się chrupiące i brązowe? Jak się je pianki z ogniska? Co to s’mores?

Zobacz post »
jak zrobić soczyste mięso po co marynować mięso

Po co marynować mięso?

Po co marynować mięso? Co to marynata? Z czego się składa? Jak zamarynować mięso? Ile czasu? Jak zrobić dobrą marynatę? Skąd się bierze soczystość mięsa?

Zobacz post »
wilgotna babka cytrynowa na święta baba wielkanocna przepis

Babka pomarańczowa

Jak zrobić wilgotną babkę pomarańczową? Jakie składniki są potrzebne? Z czym ją podawać? Jak ozdobić babkę wielkanocną? Idealna babka na Wielkanoc, którą zrobisz z zaledwie

Zobacz post »
przepis na wielkanocny mazurek z migdałami

Mazurek z migdałami

Jak zrobić wielkanocny mazurek z migdałami? Co jest potrzebne do mazurka? Jak przygotować kruche ciasto? Czym wypełnić spód? Co to mazurek? Z czego się składa? Skąd

Zobacz post »
jak zrobić tradycyjne tiramisu bez alkoholu

Tiramisu – przepis

Jak zrobić tiramisu? Co jest potrzebne do zrobienia tego deseru? Czym nasączyć biszkopty? Czy do tiramisu trzeba dodawać jajka? Czy alkohol jest konieczny?
Gotuj, wiedząc

Zobacz post »
jak zrobić tradycyjne tiramisu

Tiramisu

Jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu? Jakie składniki są niezbędne (i dozwolone) do zrobienia tiramisu? Czy dodaje się alkohol? Jak zrobić puszysty krem? Czy można zrobić

Zobacz post »