Co zrobić z resztek (po Wielkanocy)?

Spis treści

Co zrobić z resztek ze Święconki? Jak wykorzystać jajka? Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Jak przerobić sałatkę jarzynową? Jak uratować czerstwe pieczywo? Co można zrobić z resztek ciasta?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj moje pomysły na nowe oblicze starych dań z wielkanocnego stołu.
Co zrobić z resztek jedzenia po świętach
Zobacz, co zrobić z resztek po wielkanocnej uczcie.
Źródło: Victoria Shes on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Polska Wielkanoc: dużo jedzenia i... resztek

Przygotowania do świąt (czy to Wielkiej Nocy, czy Bożego Narodzenia) trwają długo. Do tego pochłaniają dużo pracy, by przygotować wiele dań i deserów dla całej rodziny. Często ilość zrobionego jedzenia przekracza możliwości ich konsumpcji i wówczas stajemy przed dylematem, co zrobić z ich resztek.

Bardzo często są one wciąż zdatne do spożycia, ale już nam się znudziły i chcemy coś innego. Albo mamy po trochu różnych rzeczy i nie wiemy, co z nimi poczynić. Podpowiem Ci, jak zrobić nowe danie ze starych resztek. Zachęcam Cię również do przeczytania artykułu o tym jak przechowywać jedzenie, by go nie marnować, a przede wszystkim, żeby nam nie zaszkodziło.

Co zrobić z resztek jedzenia po swietach
Zdatne do spożycia resztki możesz przerobić na nowe dania.
Źródło: Stefan Vladimirov on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Co zrobić z jajek po Wielkanocy?

Zwykle gotujemy duże ilości jajek na twardo (zajrzyj, jak ugotować idealne jajka), żeby przypadkiem ich nie zabrakło. Jednak później okazuje się, że jest ich za dużo. Pamiętaj, by ugotowane jajka zawsze trzymać w lodówce, a nie na wielkanocnym stole!

Pamiętaj, by ugotowane jajka trzymać w lodówce.
Źródło: Monika Grabkowska on Unsplash (dostęp 21.03.2024r.).

Z jajek możemy zrobić oczywiście pastę jajeczną. Dla podkręcenia smaku, oprócz majonezu, polecam dodać musztardę albo chrzan. Z kolei dla wprowadzenia świeżości świetnie się sprawdzi rzeżucha, drobno posiekany szczypiorek albo zioła, np. tymianek cytrynowy.

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Od past jajecznych osobiście wolę faszerowane jajka, których bazą też są jajka. Masa jajeczna ląduje w pustych skorupkach. Jest na tyle wilgotna, że z chęcią przyczepiają się do niej okruchy bułki tartej, posiekane orzechy albo pestki słonecznika czy dyni. Tak przygotowane jaja warto podsmażyć na maśle, by wzmocnić maślany smak. Dodatkowo wytworzą się nowe, pieczone aromaty z karmelowo-orzechowymi nutami dzięki zachodzącym reakcjom Maillarda.

Z kolei jeśli zostały Ci surowe jajka, szczególnie białka (np. po kremie do ciasta), to możesz z nich zrobić nie tylko bezę, ale i omlet czy dodać do jajecznicy. Z samych białek można też spokojnie upiec biszkopt, więc warto wcześniej zaplanować menu. Co więcej, żółtko może pójść do kruchego ciasta na mazurka, a białka do ciasta biszkoptowego albo na tort bezowy.

co zrobić z białek Co zrobić z jajek po Wielkanocy jak wykorzystać resztki
Z białek zrobisz bezę, a z żółtek custard.
Źródło: Cody Chan on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Co zrobić z resztek mięsa?

Mięso może zostać w rożnej postaci i z różnych dań: gotowane, pieczone, wędzone czy smażone, z wywaru na zupę, obiadowej pieczeni czy po prostu wędlina. Oczywiście najważniejsze jest, by zawsze trzymać wszelkie resztki w lodówce, dzięki czemu tak szybko się nie zepsują. Dzięki temu będziemy mogli je jeszcze zjeść w początkowej postaci albo w nowym wydaniu. Jak można je przetworzyć?

Gotowane mięso będzie świetnym wypełnieniem krokietów albo pasztecików. Wystarczy je zmielić w maszynce albo posiekać. Następnie wymieszać z przyprawami (polecam francuską musztardę z całymi ziarnami gorczycy), a w razie potrzeby, gdy masa jest za sucha, dodać surowe jajko (lub samo białko).

Co zrobić z resztek mięsa resztki jedzenia po wielkanocy
Gotowane mięso zawiń w naleśniki albo ciasto drożdżowe.
Źródło: Matt Seymour on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Z ugotowanego albo upieczonego wcześniej mięsa można zrobić pyszną potrawkę, gulasz albo sos. Dla wzbogacenia smaku warto dodać świeże warzywa, np. cebulę, paprykę, marchewkę albo te pozostałe po wywarze.

Wszelkiego rodzaju mięsa sprawdzą się we wszelkiej maści zapiekankach: z makaronem, ryżem albo ziemniakami (zobacz tutaj, dlaczego warto dla zdrowia ugotować je wcześniej). Również w „normalnych” zapiekankach na chlebie. To jest też sposób na wykorzystanie niezbyt świeżego pieczywa. Jeśli jest bardzo czerstwe (zobacz jak przechowywać chleb, by nie był czerstwy), to można je lekko skropić wodą. A same pozostałości wędlin czy mięs mogą wylądować w najzwyklejszych kanapkach czy tortillach. Bez dodatków albo w akompaniamencie nadmiarowych jajek ugotowanych na twardo.

Co zrobić z resztkami mięsa po świętach
Wszelkie resztki możesz zapiec w piecu.
Źródło: micheile Henderson on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach?

Została Ci sałatka jarzynowa, ale równocześnie znudziła? Mam pomysł, by nadać jej zupełnie nowe oblicze 😀 Proponuję zrobić hiszpańskie ‘croquetas’ w polskim stylu. A co to ‘croqueta’? Choć zwykle tłumaczy się go jako „krokiet”, to daleko mu do naszych krokietów, bowiem to kawałek sosu beszamelowego (niekiedy z kawałkiem lokalnej szynki ‘jamon’ albo ryby –  dorsza ‘bacalao’), zapanierowany, a następnie usmażony w głębokim tłuszczu.

Mój pomysł na polskie ‘croquetas’ jest następujący: sałatkę jarzynową zagęszczamy bułką tartą, namokniętą w mleku bułką albo mąką, by uzyskać dość gęstą masę. Wówczas formujemy małe walce, o długości około 5 cm i średnicy 2-3 cm. Następnie panierujemy i smażymy na oleju. Co Ty na to?

Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach
Sałatkę jarzynową przerób na… croquetas!
Źródło: Laura Munoz on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Sałatka z resztek

Sałatka to chyba najlepszy pomysł na pozbycie się świątecznych resztek. Nie tylko jajka, ale wszelkiej maści wędliny, kiełbasa, mięsa (gotowane, pieczone czy nawet smażone). Do tego mogą trafić warzywa: świeże albo gotowane w zupie. Dobrze się też sprawdzą te z puszki, ale to akurat zapasy, których nie musimy kończyć 😉 Możesz też dodać żółty ser, nawet taki, który już trochę obsechł.

Do połączenia tych wszystkich składników przyda się oczywiście majonez. W wersji dietetycznej możemy wymieszać ze sobą jogurt z odrobiną majonezu (dla kremowości, kwasowości, po prostu pełni smaku) i śmietany. Dla wprowadzenia ciekawego smaku polecam dodać trochę musztardy albo chrzanu. Miłośnicy ostrzejszych wrażeń pokochają wzbogacenie srirachą lub inną pastą na bazie papryczek chilli.

Sałatka z resztek przepis na resztki po swiętach
Sałatkę można zrobić ze wszystkiego, np. z resztek mięsa.
Źródło: Louis Hansel on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Pomysły na czerstwy chleb

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie zawsze robiło się zapasy pieczywa, którego później oczywiście nikt jadł, bo przecież na stole było tyle różnorodnych dobroci. Nic straconego, nie wyrzucajmy chleba ani bułek, bo możemy z nich zrobić domową bułkę tartą: zwyczajnie na tarce albo prościej i szybciej w maszynie.

Pomysły na czerstwy chleb resztki wielkanocne
Czerstwe pieczywo nada się na domową bułkę tartą.
Źródło: Delfina Cocciardi on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Z czerstwego chleba możesz zrobić klasyczne zapiekanki, np.z wędliną, pieczarkami, cebulką i żółtym serem. Szybciej, bo bez rozgrzewania piekarnika, przygotujesz jajochleb albo tosty francuskie, które różnią się tym, ze pieczywo jest najpierw namaczane w mleku, a dopiero później w rozbełtanym jajku.

Co zrobić z resztkami pieczywa po świętach
Z czerstwego pieczywa możesz zrobić zapiekanki.
Źródło: Scott Eckersley on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Co zrobić z resztek ciasta po świętach?

Z ciastkowych resztek możesz zrobic bajaderki lub fantaczyjne cake pops, czyli lizaki w kształcie kuli (z dowolnego ciasta) obtoczone w czekoladzie. Suche ciasta, np. kruche przerobisz na lepszą wersję nutelli. Pokrusz ciastka i wymieszaj z masłem orzechowym (z fistaszków albo innych, np. laskowych, są co prawda gorzej dostępne, ale możesz zrobić je samodzielnie!).

Co można zrobić z resztek ciasta jak nie marnować jedzenia
Z resztek suchych ciast możesz zrobić lizaki ‘cake pops’.
Źródło: wykonanie – Magdalena Świdzińska, @_magdeu, zdjęcie – Justyna Śniady @babkazesmakiem.

Podobnie jak z czerstwego pieczywa, tak i z suchego ciasta drożdżowego, szczególnie pozostałości bab wielkanocnych, możesz zrobić pyszne tosty francuskie albo pudding. W jaki sposób? Kawałki ciasta ułóż w wysmarowanej masłem formie, zalej mieszanką jajeczno-mleczną (jajka ubij z mlekiem lub jogurtem czy śmietan(k)ą). Dla wzbogacenia powtykaj kawałki suszonych owoców, orzechów lub czekolady. Wierzch możesz też posmarować dżemem. Zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku do ładnego zrumienienia.

Jeszcze na koniec przypomnę, że nigdy nie przerabiamy ciasta, które się zepsuło lub pojawiła się pleśń! Takie muszą wylądować w koszu na śmieci, a nie naszym żołądku.

Co zrobić z ciasta po świętach pudding chlebowy zapiekanka
Z suchej baby wielkanocnej możesz zrobić wyśmienity pudding.
Źródło: Joanna Lopez on Unsplash (dostęp 15.03.2024r.).

Podsumowanie

  • Pamiętaj, by właściwie przechowywać (wielkanocne) jedzenie: w lodówce, a nie na stole przez wiele, wiele godzin.
  • Jajka możesz przerobić na pastę jajeczną.
  • Sałatka to dobry sposób na wykorzystanie wszelkich resztek, podobnie jak zapiekanka.
  • Z suchych ciast możesz zrobić nowy deser, np. cake pops lub domową ‘nutellę’.
  • Jeśli na jakimś produkcie jest pleśń, to go bezwzględnie wyrzuć.

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ebook jak łączyć przyprawy i zioła ze smakiem nauka na talerzu

Jak łączyć zioła
i przyprawy ZE SMAKIEM?

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w moim ebooku. Zapisz się do newslettera
i otrzymaj go w prezencie 🎀
Newsletter

Więcej informacji na temat przetwarzania danych na blogu Nauka na talerzu znajdziesz w Polityce prywatności. Zapoznaj się z Regulaminem.