O mnie

Jestem ogromną pasjonatką żywności, gotowania, pieczenia i chyba wszystkiego, co dotyczy jedzenia, łącznie z jego spożywaniem 😊. Żywność jest nie tylko moim hobby, ale i ścieżką zawodową. Próbowałam oszukać przeznaczenie studiując Inżynierię Materiałową na Politechnice Warszawskiej. Nie przekonał mnie jednak nawet kilkumiesięczny staż w japońskim instytucie NIMS w Tsukubie. W końcu wylądowałam na SGGW, by studiować Technologię Żywności i Żywienie Człowieka, a następnie Projektowanie Żywności. Miałam okazję uczyć się od najlepszych w tej dziedzinie: najpierw byłam na krótkiej tygodniowej szkole zimowej, a później spędziłam cały semestr na Wageningen University & Research. Tam pokochałam jedzenie jeszcze bardziej (a myślałam, że bardziej się już nie da)!

Marta Szumiata
Piękna kolekcja miedzianych garnków
samego Claude Moneta w Giverny.

W trakcie studiów wgłębiałam się w temat żywności z wielu stron, także od strony historycznej. Współprowadziłam warsztaty kulinarne z rekonstrukcji kuchni staropolskiej w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Byłam również trenerem kulinarnym w studio „Małe Przyjemności”, gdzie skupiałam się na zdrowym gotowaniu. Pracowałam w cukierni i restauracji Zoni pod okiem Aleksandra Barona. Jednym z moich ciekawszych doświadczeń był trzymiesięczny staż w firmie Foodpairing® w Belgii. Miałam okazję poszerzyć wiedzę na temat parowania żywności pisząc artykuły na naukowo-kulinarnego bloga (jest ich ponad 30, możecie przeczytać tutaj). 

Ostatnio pracowałam jako Główny Technolog i Lodziarz w Baron The Family Grill Bar, gdzie mogłam praktykować własne przepisy na lody i rozwijać swoją kreatywność. Recenzję moich lodów możesz obejrzeć na Youtubie, np. tutaj 🙂.

Życzę przyjemnej lektury moich artykułów!

Marta Szumiata