Współpraca

Moja wizja

Nauka na talerzu to blog naukowo-kulinarny. Moją misją jest, by upowszechniać naukową wiedzę na temat gotowania i ogólnie pojętego jedzenia. Znając podstawowe zasady rządzące w kuchni, każdy jest w stanie przygotować smaczne danie. Gdy mamy już te fundamenty, to możemy puścić wodze fantazji i ugotować wszystko – zachęcam więc do kreatywności w kuchni. Blog i moje inne media społecznościowe mają być inspiracją dla innych. Chcę rozprawiać się z powszechnie panującymi mitami na tematy kulinarne i skłonić do świadomego gotowania, a nie bezmyślnego podążania za przepisami i wykonywania nierozsądnych (bezpodstawnych) czynności.

Z przyjemnością podejmę z współpracę, która będzie spójna z moją misją i wartościowa dla moich Czytelników, bo to dla nich piszę.

Kim są moi Czytelnicy?

Bloga kieruję przede wszystkim do osób, które gotują (niekoniecznie profesjonalnie, ale i amatorsko w domowym zaciszu) i lubią jeść. To miejsce dla tych, którzy są głodni wiedzy i ciekawi świata.

Kim jestem?

🍽 Technologiem żywności i żywienia człowieka

🍽 Projektantem żywności

🍽 Dziennikarzem kulinarnym

🍽 Cukiernikiem

🍽 Inżynierem materiałowym

Ale przede wszystkim jestem ogromną pasjonatką żywności, gotowania, pieczenia i chyba wszystkiego, co dotyczy jedzenia, łącznie z jego spożywaniem 😊. Żywność jest nie tylko moim hobby, ale i ścieżką zawodową. Próbowałam oszukać przeznaczenie studiując Inżynierię Materiałową na Politechnice Warszawskiej. Nie przekonał mnie jednak nawet kilkumiesięczny staż w japońskim instytucie NIMS w Tsukubie. W końcu wylądowałam na SGGW, by studiować Technologię Żywności i Żywienie Człowieka, a następnie Projektowanie Żywności. Miałam okazję uczyć się od najlepszych w tej dziedzinie: spędziłam cały semestr na Wageningen University & Research. Tam pokochałam jedzenie jeszcze bardziej (a myślałam, że bardziej się już nie da)!

            W trakcie studiów wgłębiałam się w temat żywności z wielu stron, także od strony historycznej. Współprowadziłam warsztaty kulinarne z rekonstrukcji kuchni staropolskiej w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Byłam również trenerem kulinarnym w studio „Małe Przyjemności”, gdzie skupiałam się na zdrowym gotowaniu. Pracowałam w cukierni i restauracji Zoni pod okiem Aleksandra Barona. Jednym z moich ciekawszych doświadczeń był dwumiesięczny staż w firmie Foodpairing®, w Belgii. Miałam okazję poszerzyć wiedzę na temat parowania żywności pisząc artykuły na naukowo-kulinarnego bloga. Pracowałam jako Główny Technolog i Lodziarz w Baron The Family Grill Bar, gdzie mogłam praktykować własne przepisy na lody i rozwijać swoją kreatywność.

Co mogę dla Ciebie zrobić?

🍽 Napisać artykuł (do gazety, na portal albo opublikować go u siebie na blogu)

🍽 Przeprowadzić wywiad

🍽 Opracować recepturę produktu

🍽 Stworzyć ciekawe menu w oparciu o zasady foodpairingu

🍽 Poprowadzić warsztaty kulinarne lub wykład (np. na temat gastronomii molekularnej, foodpairingu, podstaw gotowania)

🍽 Stworzyć dokumentacją HACCP, GHP i GMP

🍽 Doradzić w sprawie wprowadzenia nowego produktu na rynek

            To tylko kilka możliwości współpracy – jestem otwarta na Twoje propozycje.

deski kartki pioro owoce

Kontakt:

Email

naukanatalerzu@gmail.com

Napisz do mnie!