Współpraca
Moja wizja
Nauka na talerzu to blog naukowo-kulinarny. Moją misją jest, by upowszechniać naukową wiedzę na temat gotowania i ogólnie pojętego jedzenia. Znając podstawowe zasady rządzące w kuchni, każdy jest w stanie przygotować smaczne danie. Gdy mamy już te fundamenty, to możemy puścić wodze fantazji i ugotować wszystko – zachęcam więc do kreatywności w kuchni. Blog i moje inne media społecznościowe mają być inspiracją dla innych. Chcę rozprawiać się z powszechnie panującymi mitami na tematy kulinarne i skłonić do świadomego gotowania, a nie bezmyślnego podążania za przepisami i wykonywania nierozsądnych (bezpodstawnych) czynności.
Z przyjemnością podejmę z współpracę, która będzie spójna z moją misją i wartościowa dla moich Czytelników, bo to dla nich piszę.
Kim są moi Czytelnicy?
Bloga kieruję przede wszystkim do osób, które gotują (niekoniecznie profesjonalnie, ale i amatorsko w domowym zaciszu) i lubią jeść. To miejsce dla tych, którzy są głodni wiedzy i ciekawi świata.
Kim jestem?
🍽 Technologiem żywności i żywienia człowieka
🍽 Projektantem żywności
🍽 Dziennikarzem kulinarnym
🍽 Cukiernikiem
🍽 Inżynierem materiałowym
Ale przede wszystkim jestem ogromną pasjonatką żywności, gotowania, pieczenia i chyba wszystkiego, co dotyczy jedzenia, łącznie z jego spożywaniem 😊. Żywność jest nie tylko moim hobby, ale i ścieżką zawodową. Próbowałam oszukać przeznaczenie studiując Inżynierię Materiałową na Politechnice Warszawskiej. Nie przekonał mnie jednak nawet kilkumiesięczny staż w japońskim instytucie NIMS w Tsukubie. W końcu wylądowałam na SGGW, by studiować Technologię Żywności i Żywienie Człowieka, a następnie Projektowanie Żywności. Miałam okazję uczyć się od najlepszych w tej dziedzinie: spędziłam cały semestr na Wageningen University & Research. Tam pokochałam jedzenie jeszcze bardziej (a myślałam, że bardziej się już nie da)!
W trakcie studiów wgłębiałam się w temat żywności z wielu stron, także od strony historycznej. Współprowadziłam warsztaty kulinarne z rekonstrukcji kuchni staropolskiej w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Byłam również trenerem kulinarnym w studio „Małe Przyjemności”, gdzie skupiałam się na zdrowym gotowaniu. Pracowałam w cukierni i restauracji Zoni pod okiem Aleksandra Barona. Jednym z moich ciekawszych doświadczeń był dwumiesięczny staż w firmie Foodpairing®, w Belgii. Miałam okazję poszerzyć wiedzę na temat parowania żywności pisząc artykuły na naukowo-kulinarnego bloga. Pracowałam jako Główny Technolog i Lodziarz w Baron The Family Grill Bar, gdzie mogłam praktykować własne przepisy na lody i rozwijać swoją kreatywność.
Co mogę dla Ciebie zrobić?
🍽 Napisać artykuł (do gazety, na portal albo opublikować go u siebie na blogu)
🍽 Przeprowadzić wywiad
🍽 Opracować recepturę produktu
(to moja zawodowa praca: robię receptury przeróżnych produktów (słodkie i słone przekąski, czekolady, batony owsiane, proteinowe, kuliki mocy, słodycze bez cukru, dania gotowe, lody) na różne rynki (m.in. USA, Szwajcaria, Norwegia, Austria)
🍽 Stworzyć ciekawe menu w oparciu o zasady foodpairingu
🍽 Poprowadzić warsztaty kulinarne lub wykład (np. na temat gastronomii molekularnej, foodpairingu, podstaw gotowania)
🍽 Stworzyć dokumentacją HACCP, GHP i GMP
🍽 Doradzić w sprawie wprowadzenia nowego produktu na rynek
To tylko kilka możliwości współpracy – jestem otwarta na Twoje propozycje.
Moje dotychczasowe współprace
🍽️ Wystąpienie w „Pytaniu na śniadanie” w TVP2 – opowieść o „Idealnym popcornie”
Możesz obejrzeć tutaj:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/64025172/popcorn-idealna-przekaska-na-jesienna-niepogode
🍽️ Wystąpienie w audycji ” Pana od Przyrody” w Polskim Radio dla Ciebie RDC na Międzynarodowy dzień sernika, obchodzony 29 lipca
Zapraszam do odsłuchania (moja wypowiedź od 22. minuty):
https://www.rdc.pl/podcast/pan-od-przyrody_hOXVFre9pZLzxNbwC3bP?episode=q3VJc7ks3L8YvtfCt5CL
🍽️ Artykuł na temat Gastronomii molekularnej w magazynie branży gastronomicznej „Szef Kuchni” (współautor: dr inż. Artur Głuchowski)
https://www.szef-kuchni.com.pl/artyku%C5%82y/gastronomia-molekularna-nauka-na-talerzu
🍽️ Artykuł o prostych, pysznych daniach i radości płynącej ze wspólnego gotowania na portalu Pyszności.pl (Wirtualna Polska)
https://pysznosci.pl/proste-przyjemnosci-ktore-lacza-pokolenia,7008096712821472a
🍽️ Przepis na lody pomidorowo-twarogowe (skalkulowane w moim autorskim programie do obliczania receptur lodowych) do e-booka „POMIDORY – przepis i przetwory z pomidorów” autorstwa Magiczny Składnik | Tomasz Czajkowski.
E-book dostępny tutaj:
https://magicznyskladnik.pl/produkt/ebook-pomidory-przepisy-i-przetwory-z-pomidorow/
🍽️ Gościnny występ w podcaście dietetyczki Gosi Pielichowskiej
Opowiedziałam m.in.:
– jak wygląda praca technologa żywności w prestiżowych restauracjach;
– czym różni się gastronomia od kuchni molekularnej;
– czy jest jakaś formuła na przepis idealny?
– czym właściwie jest „idealna potrawa”
– czego uczy nas gotowanie i próbowanie nowych smaków;
– jak samodzielnie tworzyć nowe przepisy z wykorzystaniem nauki.
Zapraszam do odsłuchania rozmowy:
https://pielichowska.pl/idealny-przepis/
🍽️ Wystąpienie w audycji ” Pana od Przyrody” w Polskim Radio dla Ciebie RDC, wypowiedź na temat smaku i tego, jak polubić jedzenie.
Zapraszam do odsłuchania (moja wypowiedź od 29. minuty):
https://www.rdc.pl/podcast/pan-od-przyrody_hOXVFre9pZLzxNbwC3bP?episode=eTBBxJ36U4mhDXk89yx7
🍽️ Wywiad z SelerLove „Naukowe podejście do gotowania czyli foodpairing” i dedykowany przepis z wykorzystaniem selera naciowego i foodpairingu.
Tutaj możesz przeczytać naszą rozmowę:
https://nacioweselerlove.pl/naukowe-podejscie-do-gotowania-czyli-foodpairing-wywiad-z-marta-szumiata/
🍽️ Rozprawienie się z mitem, że kotlet schabowy wcale taki polski nie jest na antenie Radio Nowy Świat. Nagranie dostępne na stronie:
https://nowyswiat.online/schabowy-z-nuta-truflowa-czyli-o-tradycyjnej-kuchni-na-nowo
🍽️ Wypowiedź na temat produkcji zupek chińskich w audycji Radio Nowy Świat. Nagranie dostępne jedynie dla Subskrybentów radio.
Mogę udostępnić nagranie na życzenie 😊
🍽️ Wypowiedź na temat fotografii kulinarnej w audycji Radio Nowy Świat. Nagranie dostępne jedynie dla Subskrybentów radio.
🍽️ Czym się różni żurek od białego barszczu? Odpowiedziałam w audycji Radio Nowy Świat. Nagranie dostępne jedynie dla Subskrybentów radio.
Kontakt:
naukanatalerzu@gmail.com