Wszystkie artykuły

Karmelowy ser
Karmelowy ser (‘brunost’), zwany też brązowym, to bardzo popularny produkt w Skandynawii, a szczególnie w Norwegii. Jada się go tutaj na okrągło: na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację,

Japońskie mochi
Powracam z kuchnią japońską: tym razem biorę pod lupę mochi. Wywodzi się z Azji, ale znajduje coraz więcej miłośników w innych zakątkach świata, przybierając nowe

Tradycje na Wielkanoc
Wielkanoc już lada moment. Zakwas na żurek już fermentuje, kruche ciasto na mazurka gotowe, czeka tylko na pieczenie. Babki drożdżowe na ostatni moment, tuż przed Wielką

Karnawał na świecie
Ostatnio zaczęłam słodką opowieść o karnawale. Było o samej genezie tego rozpustnego okresu w roku i karnawałowych tradycjach panujących w Polsce oraz we Włoszech. Czas wyruszyć do kolejnych

Karnawał – część 1
Karnawał to rozpustny czas, nie tylko ciała, ale i duszy. Zabawy, tańce, swawole, specjalne festiwale trwające nawet kilka dni, a do tego pyszne jedzenie: pełne tłuszczu, mięsa,