Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

karmelowy ser brązowy brunost z norwegii skandynawii

Karmelowy ser

Karmelowy ser (‘brunost’), zwany też brązowym, to bardzo popularny produkt w Skandynawii, a szczególnie w Norwegii. Jada się go tutaj na okrągło: na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację,

Zobacz post »
co to jest mochi japonia na talerzu

Japońskie mochi

Powracam z kuchnią japońską: tym razem biorę pod lupę mochi. Wywodzi się z Azji, ale znajduje coraz więcej miłośników w innych zakątkach świata, przybierając nowe

Zobacz post »
babka wielkanocna jedzenie na wielkanoc

Tradycje na Wielkanoc

Wielkanoc już lada moment. Zakwas na żurek już fermentuje, kruche ciasto na mazurka gotowe, czeka tylko na pieczenie. Babki drożdżowe na ostatni moment, tuż przed Wielką

Zobacz post »
karnawał tradycyjne jedzenie

Karnawał na świecie

Ostatnio zaczęłam słodką opowieść o karnawale. Było o samej genezie tego rozpustnego okresu w roku i karnawałowych tradycjach panujących w Polsce oraz we Włoszech. Czas wyruszyć do kolejnych

Zobacz post »
karnawałowe łakocie słodkości przysmaki donuty pączki lody shake drażetki czekoladowe naleśniki

Karnawał – część 1

Karnawał to rozpustny czas, nie tylko ciała, ale i duszy. Zabawy, tańce, swawole,  specjalne festiwale trwające nawet kilka dni, a do tego pyszne jedzenie: pełne tłuszczu, mięsa,

Zobacz post »