Wszystkie artykuły

Dorayaki – japońskie słodycze
Co to dorayaki? Jak zrobić japońskie naleśniki? Jak jeść dorayaki? Czym się różnią japońskie naleśniki od amerykańskich pancakes? Co to mirin?
Gotuj, wiedząc, co robisz! Poznaj

Pasta z fasoli adzuki 'anko’ – przepis
Jak zrobić pastę anko? Jak długo gotować fasolę adzuki? Czy trzeba ją moczyć? Jak uniknąć wzdęć po fasoli? Jak jeść anko? Z naleśnikami ‘dorayaki’!

Pasta anko
Jak wygląda fasola adzuki? Jak ją gotować? Czy trzeba moczyć? Czym się różni czerwona fasola od adzuki? Czy jest zdrowa? Co można zrobić z fasoli adzuki?

Karmelowy ser
Karmelowy ser (‘brunost’), zwany też brązowym, to bardzo popularny produkt w Skandynawii, a szczególnie w Norwegii. Jada się go tutaj na okrągło: na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację,

Japońskie mochi
Powracam z kuchnią japońską: tym razem biorę pod lupę mochi. Wywodzi się z Azji, ale znajduje coraz więcej miłośników w innych zakątkach świata, przybierając nowe

Tradycje na Wielkanoc
Wielkanoc już lada moment. Zakwas na żurek już fermentuje, kruche ciasto na mazurka gotowe, czeka tylko na pieczenie. Babki drożdżowe na ostatni moment, tuż przed Wielką