Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

co to dorayaki japońskie slodycze przepis

Dorayaki – japońskie słodycze

Co to dorayaki? Jak zrobić japońskie naleśniki? Jak jeść dorayaki? Czym się różnią japońskie naleśniki od amerykańskich pancakes? Co to mirin?
Gotuj, wiedząc, co robisz! Poznaj

Zobacz post »
pasta anko fasola adzuki co to japońska czerwona fasola azuki

Pasta anko

Jak wygląda fasola adzuki? Jak ją gotować? Czy trzeba moczyć? Czym się różni czerwona fasola od adzuki? Czy jest zdrowa? Co można zrobić z fasoli adzuki?

Zobacz post »
karmelowy ser brązowy brunost z norwegii skandynawii

Karmelowy ser

Karmelowy ser (‘brunost’), zwany też brązowym, to bardzo popularny produkt w Skandynawii, a szczególnie w Norwegii. Jada się go tutaj na okrągło: na śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację,

Zobacz post »
co to jest mochi japonia na talerzu

Japońskie mochi

Powracam z kuchnią japońską: tym razem biorę pod lupę mochi. Wywodzi się z Azji, ale znajduje coraz więcej miłośników w innych zakątkach świata, przybierając nowe

Zobacz post »
babka wielkanocna jedzenie na wielkanoc

Tradycje na Wielkanoc

Wielkanoc już lada moment. Zakwas na żurek już fermentuje, kruche ciasto na mazurka gotowe, czeka tylko na pieczenie. Babki drożdżowe na ostatni moment, tuż przed Wielką

Zobacz post »