Spis treści
Co to dorayaki? Jak zrobić japońskie naleśniki? Jak jeść dorayaki? Czym się różnią japońskie naleśniki od amerykańskich pancakes? Co to mirin?
Gotuj, wiedząc, co robisz! Poznaj przepis na tradycyjny japoński słodki smakołyk – dorayaki. Wyrusz w kulinarną podróż na drugi koniec świata 🤗.
Naucz się robić japońskie słodycze: dorayaki.
Źródło: Elisa Marchetti on Flickr (dostęp 17.03.2023r.).
Co to dorayaki?
Dorayaki to jedno z najpopularniejszych ‘wagashi’, czyli tradycyjnych japońskich słodyczy. To kanapka, która składa się z dwóch placków przełożonych słodką pastą z fasoli ‘anko’. Dorayaki mają już ponad 100 lat, bo wymyślono je na początku ubiegłego wieku. Nazwa to zlepek dwóch słów, a konkretnie ‘dora’ i ‘yaki’. Pierwsze oznacza gong (i stąd kształt placków), zaś drugie słowo ma wiele znaczeń, m.in. smażony.
Dorayaki to „kanapka” z placków przełożonych pastą anko.
Źródło: Grand-Pappà… on Flickr (dostęp 17.03.2023r.).
Jak jeść dorayaki?
Dorayaki można znaleźć w każdym mniejszym (np. 7-Eleven) lub większym sklepie w Japonii. Może być słodkim dodatkiem do kawy albo śniadaniem czy przekąską między posiłkami. Pojawiają się też inne wersje dorayaki, a konkretnie z odmiennym od oryginału nadzieniem, bo baza (placki) pozostaje ta sama. I tak można spotkać pastę z białej fasoli, kasztanów, słodkich ziemniaków, krem o smaku zielonej herbaty matcha czy nawet bitą śmietanę z owocami.
Dorayaki występują już z różnymi nadzieniami, np. kremem z zieloną herbatą matcha.
Źródło: wenday 😀 on Flickr (dostęp 17.03.2023r.).
Czym się różnią japońskie placki od amerykańskich pancakes?
Choć dorayaki swym wyglądem bardzo przypominają amerykańskie placuszki, to robi się je z innych składników. Nie używa się maślanki, ale tylko niewielkiej ilości wody i mirin. Ciasto osładza nie tylko cukier, ale jeszcze miód. Zamiast sody oczyszczonej pojawia się proszek do pieczenia. Samo ciasto jest znacznie bardziej gęste. No i same składniki trzeba dokładnie wymieszać, nie tak jak w pancakes – celowo niedbale, by pozostały grudki mąki. Zajrzyj do poprzedniego artykułu o idealnych amerykańskich pancakes. Placki na dorayaki niewiele mają wspólnego z naszymi naleśnikami.
Dorayaki do złudzenia przypominają amerykańskie pancakes, ale różnią się składnikami i sposobem przyrządzenia ciasta.
Źródło: Ali Muhamad on Unsplash (dostęp 17.03.2023r.).
Co to mirin?
Mirin to słodkie, japońskie wino ryżowe. Ma 14% alkoholu (w odróżnieniu od mocniejszego, 20% sake). Ma gęstą postać syropu, dlatego świetnie nadaje się do polewania różnych dań i ich przyprawiania.
W cieśnie na dorayaki pojawia się mirin.
Źródło: Shana Wu on Unsplash (dostęp 17.03.2023r.).
Składniki na dorayaki:
- 2 jajka
- 15 g cukru
- 15 g miodu
- 150 g mąki pszennej
- 5 g mirin*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g wody
- masło klarowane do smażenia**
- pasta anko do przełożenia.
* Jeśli nie masz, to pomiń albo zastąp octem ryżowym, sosem sojowym, ewentualnie białym winem.
** Oryginalny przepis mówi o smażeniu na suchej patelni, ale jeśli nie masz takiej, na której możesz grzać bez oleju (teflonowa się do tego nie nadaje, rozgrzewanie jej bez tłuszczu powoduje chemiczny rozkład na bardzo szkodliwe dla zdrowia związki! Ceramiczna jak najbardziej pozwala na smażenie beztłuszczowe lub na minimalnej ilości tłuszczu).
Dorayaki smaży się tradycyjne na dużej płycie grzewczej bez oleju.
Źródło: You Shanghao on Flickr (dostęp 17.03.2023r.).
Przygotowanie
Jajka ubij z cukrem i miodem na jasną pianę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, by nie było żadnych grudek.
Ciasto odstaw do lodówki na półgodzinny odpoczynek (w tym artykule o naleśnikach pisałam, po czym ma odpoczywać ciasto.
Do zrelaksowanego ciasta (jest bardzo gęste) dodaj wodę i zmiksuj. Patelnię rozgrzej (wraz z masłem) i smaż placuszki o średnicy około 8 cm. Ciasto możesz nakładać łyżką do lodów, wówczas jeden naleśnik to jedna „gałka”. Placki smaż na bardzo rumiano (ciemnobrązowy kolor) z obu stron.
W domowych warunkach dorayaki możesz usmażyć na zwykłej patelni.
Źródło: Jelleke Vanooteghem on Unsplash (dostęp 17.03.2023r.).
Gotowy naleśnik posmaruj fasolowym nadzieniem (tu jest przepis na pastę anko, pomyśl o tym wcześniej, bo wymaga ona kilku godzin przygotowania, a konkretnie ugotowanie fasoli). Przykryj drugim plackiem.
Dorayaki możesz jeść na ciepło albo zimno. Polecam na ciepło, a szczególnie z gałką domowych lodów, np. miodowych 😋.
Dorayaki w wersji na bogato z lodami.
Źródło: Robyn Lee on Flickr (dostęp 17.03.2023r.).
Smacznego!
Zrobiłeś dorayaki z mojego przepisu? Pochwal się znajomym na Facebooku, Instagramie albo TikToku i oznacz @naukanatalerzu.
Dorayaki można dostać na każdym kroku w Japonii.
Źródło: Jelleke Vanooteghem on Unsplash (dostęp 17.03.2023r.).
Podobał Ci się mój artykuł?
Podziel się nim! 🤗
Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery
Literatura:
TasteAtlas. Dorayaki. https://www.tasteatlas.com/dorayaki
Shihoko (2020). Dorayaki. https://www.chopstickchronicles.com/dorayaki/
Nami (2022). Mirin (Japanese Sweet Rice Wine). https://www.justonecookbook.com/mirin/