Spis treści
Lody opisałam szczegółowo w poprzednich artykułach: o ich składnikach, a następnie sposobie przygotowania tego deseru. Teraz czas na przepis 😋 Poznaj recepturę na lody miodowe, którą przygotowałam specjalnie dla Was 🍽️

Spróbuj mojego autorskiego przepisu na domowe lody miodowe.
Źródło: Dana DeWolk on Unsplash (dostęp 09.11.2022r.).
Przepis na domowe lody miodowe
Uwielbiam jeść lody i ciężko mi wybrać tylko jeden, ulubiony smak. Lubię te, w których coś chrupie, a faworytem w tej kategorii są oczywiście lody ciasteczkowe – tu pole do popisu jest ogromne, bo mogą być to tradycyjne „pieguski”, czyli kruche ciasteczka z kawałkami czekolady, rodzynek i orzechów laskowych, ale i aromatyczne, przywodzące na myśl święta Bożego Narodzenia pierniczki. Fajnej tekstury nadają też rozkruszone bezy, okruszki chałki czy kawałki wiejskiego twarogu – były to zresztą jedne z ulubionych smaków lodów w warszawskim Baron The Family.
Moje serce, a raczej żołądek skradły lody miodowe – pomyślałam więc, że podzielę się z Wami przepisem właśnie na ten smak, bo nie wymaga wymyślnych składników, a wszystkie powinniście mieć w domu (może z wyjątkiem mleka w proszku, ale po lekturze mojego artykułu o składnikach lodów już wiecie, że jest ono niezbędne 😉).
To jak, próbujecie?

Domowe lody są pyszne!
Źródło: Dovile Ramoskaite on Unsplash (dostęp 09.11.2022r.).
Składniki na lody miodowe (duża porcja*):
- 1 litr tłustego mleka (3,2%)
- 500 g śmietanki 30%
- 200 g miodu**
- 140 g cukru
- 80 g mleka w proszku
- 60 g żółtek (około 3 sztuki).
* Z tej porcji wychodzi ponad 2 litry lodów. Maszyny do lodów mają różne pojemności, więc dostosuj ilość do swojego sprzętu.
** Użyj dowolnego miodu, jaki lubisz czy akurat masz domu. Miód wielokwiatowy jest bezpiecznym wyborem, bo smakuje większości, z kolei gryczany czy spadziowy da bardziej specyficzny, charakterny smak lodów.

Wybierz taki miód, który najbardziej lubisz.
Źródło: Sandi Benedicta on Unsplash (dostęp 09.11.2022r.).
W misce ubij cukier z żółtkami, dodaj mleko w proszku i dobrze wymieszaj.
W garnku podgrzej mleko razem ze śmietanką. Gdy będzie miało około 40°C, wlej kogel-mogel i dalej podgrzewaj do uzyskania 85°C, cały czas mieszając (uważaj, by białka się nie zdenaturowały).
Mieszankę szybko schłodź (do 4°C), ten krok nie może zająć dłużej niż 2 godziny. Gdy temperatura będzie wynosić około 40°C, wówczas dodaj miód (by nie stracił swoich właściwości prozdrowotnych) i wymieszaj.
Teraz czas na odpoczynek: mikstura lodowa musi „poleżakować” w 4°C (w lodówce) przez co najmniej 4 godziny, ale nie dłużej niż dobę.
Wypoczętą mieszankę lodową zamroź, najlepiej w specjalnej maszynie do lodów. Ustaw czas na 30 minut lub wybierz odpowiedni program (w zależności od urządzenia). Zamrożone lody przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki do całkowitego zamrożenia. Możesz serwować także lody wprost z maszynki, choć nie są one jeszcze w pełni zamrożone, więc te, których nie zamierzasz od razu zjeść, muszą natychmiast trafić do zamrażarki.
Jeśli nie masz takiego urządzenia, to możesz wstawić lody do zamrażarki i często je mieszać, jednak ich konsystencja nie będzie tak przyjemna jak z urządzenia, w którym jest mieszana podczas mrożenia. Wyjaśniłam to dokładnie w poprzednim artykule na temat przygotowania lodów.

Osobiście uwielbiam lody wprost z maszyny, jeszcze nie całkowicie zamrożone.
Źródło: Max Griss on Unsplash (dostęp 09.11.2022r.).
Lody możesz przechowywać przez dość długi czas, jednak w przepisie nie ma stabilizatorów, więc ich struktura (małe cząsteczki powietrza) nie będzie tak stabilna, a więc lody mogą stać się ziarniste już po kilku dniach.

Lody można jeść nawet na śniadanie 🤭.
Źródło: Artem Maltsev on Unsplash (dostęp 09.11.2022r.).
Lody miodowe możesz jeść solo, zaserwować w rożku, z owocami, pokruszonymi pierniczkami, kruszonką, sosem karmelowym, ganache czekoladowym, waniliowym sosem (custardem), a także jako dodatek do selernika, szarlotki, sernika, piernika, drożdżowego, czekoladowego lub dyniowego ciasta. Świetnie będą pasować również z goframi, amerykańskimi pancakes lub klasycznymi naleśnikami.
Smacznego! 😋
Przetestowaliście przepis?
Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.
Czekam na Wasze wrażenia i zdjęcia 🤗

Pingback: Jak zrobić lody? - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealna gorąca czekolada - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealna kruszonka - Nauka na talerzu - Marta Szumiata