Wszystkie artykuły

Czy można grillować na tackach aluminiowych?
Co to jest glin? Gdzie znajdziemy aluminium w żywności? W których produktach jest go najwięcej? Czy aluminium jest szkodliwe dla zdrowia? Czy można grillować na tackach aluminiowych? Jakie jest

Po co marynować mięso?
Po co marynować mięso? Co to marynata? Z czego się składa? Jak zamarynować mięso? Ile czasu? Jak zrobić dobrą marynatę? Skąd się bierze soczystość mięsa?

Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć?
Dlaczego fasola powoduje wzdęcia i gazy? Czy wszystkie strączki wywołują takie same efekty? Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Po co wylewać wodę po moczeniu? Jak

Po co dodawać mleko do herbaty?
Herbata z mlekiem? Zwykle kojarzy się z Anglią, a mi z… Japonią, bo tam po raz pierwszy jej spróbowałam, a w dodatku w wersji na zimno. Skąd właściwie pochodzi ta tradycja?

Jak przechowywać chleb, by nie był czerstwy?
Czy chleb należy przechowywać w lodówce, by uniknąć czerstwienia? Znam wiele osób, które trzymają pieczywo właśnie w lodówce, twierdząc, że dzięki niskiej temperaturze dłużej pozostaje

Czy idealny stek musi odpoczywać po smażeniu?
Jak to jest: czy idealny stek musi odpoczywać po smażeniu czy nie? To pytanie budzi wiele emocji i wywołuje niemało sporów (nie tylko wśród kucharzy). Zmierzę się więc z tym