Wszystkie artykuły

Dlaczego warto jeść zimne ziemniaki? Skrobia
Po co gotować ziemniaki zawczasu? Czy „stary” chleb jest lepszy od świeższego? Dlaczego jednodniowy ryż jest zdrowszy od świeżo ugotowanego? Co to skrobia? Jakie są jej rodzaje? Czym

Jaka miska do bezy jest najlepsza? Z miedzi?
Czy miedziana miska jest najlepsza do bezy? Prawda czy kulinarny mit? W czym ubijać białka na bezę? Co się dzieje podczas ubijania? Dlaczego dochodzi do przebicia bezy?

Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
Jak pokroić cebulę bez płaczu? Kto jest sprawcą naszych łez? Dlaczego płaczemy przy obieraniu cebuli? Jak tego uniknąć? Które kulinarne porady

Dlaczego mule się nie otwierają?
Dlaczego mule się nie otwierają? Czy to znak, że są zepsute i nie nadają się do jedzenia, a jedynie do kosza? Od czego zależy kolor muli? Czy muszle powinny być otwarte czy zamknięte?

Dlaczego miód jest twardy?
Dlaczego miód jest twardy jak kamień? Czy jest oznaką starości, zepsucia albo zafałszowania? Z czego się składa słodki nektar? Jakie cukry występują w miodzie?

Czy można grillować na tackach aluminiowych?
Co to jest glin? Gdzie znajdziemy aluminium w żywności? W których produktach jest go najwięcej? Czy aluminium jest szkodliwe dla zdrowia? Czy można grillować na tackach aluminiowych? Jakie jest