Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

jak podawać gorącą czekoladę sposoby na jesienną chandrę

Gorąca czekolada

Długie jesienne i zimowe wieczory aż proszą się o kubek gorącej czekolady. To przysmak nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Można sięgnąć po gotową saszetkę z czekoladowym napojem, pójść do kawiarni

Zobacz post »
domowa masa makowa prosty sprawdzony przepis

Masa makowa

Mak to symbol Bożego Narodzenia, pojawia się chyba na każdym polskim wigilijnym stole, choć w różnych postaciach. Na Kresach Wschodnich spotkamy kutię i kluski z makiem.

Zobacz post »
z czego składają się lody przepis na domowe lody

Jak zrobić lody?

Kontynuuję temat lodów. W ostatnim artykule opisałam ze szczegółami poszczególne składniki lodów, a w tym artykule opowiem o tym, co z nimi dalej zrobić. Jak przygotować lody?

Zobacz post »
tarta dyniowa jak zrobić co to pumpkin pie

Ciasto dyniowe 'pumpkin pie’

Jesień to nie tylko śliwki, ale i dynie, które coraz częściej pojawiają się w polskich ogródkach, na targach warzywnych i sklepowych półkach. Niektórzy zastanawiają się, co zrobić z tą wielką, pomarańczową

Zobacz post »
jak zrobić tradycyjny sernik przepis na sernik

Idealny sernik

Sernik jest obecny nie tylko na polskich stołach i w cukierniach, ale i w innych zakątkach świata. Każdy naród (a nawet cukiernik) ma swój przepis i składniki, które muszą wylądować w tym

Zobacz post »
jak zrobić dżem truskawkowy domowy dżem malinowy

Idealny dżem

Lato obfituje w przeróżne owoce i warzywa. Czasami ich ilość jest wręcz przytłaczająca i niemożliwa do zjedzenia (Ci, co mają swoje ogródki, to wiedzą o co chodzi 😉).

Zobacz post »