Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

karmelizacja pianek marshmallows reakcje maillarda

Marshmallows z grilla

Jak zrobić marshmallow z grilla? Jakie pianki nadają się na ognisko? Dlaczego pianki stają się chrupiące i brązowe? Jak się je pianki z ogniska? Co to s’mores?

Zobacz post »
jak zrobić tradycyjne tiramisu

Tiramisu

Jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu? Jakie składniki są niezbędne (i dozwolone) do zrobienia tiramisu? Czy dodaje się alkohol? Jak zrobić puszysty krem? Czy można zrobić

Zobacz post »
jak podawać gorącą czekoladę sposoby na jesienną chandrę

Gorąca czekolada

Jak zrobić pyszną czekoladę na gorąco? Jakie składniki są niezbędne? Czy można zrobić czekoladę na gorąco z kakao, bez czekolady? Czym się różni gorąca czekolada od kakao?

Zobacz post »
domowa masa makowa prosty sprawdzony przepis

Masa makowa

Jak zrobić pyszną masę makową? Jakie składniki są potrzebne? Jaki mak wybrać: mielony czy niemielony? Niebieski czy biały? Czy trzeba mielić mak? Czym posłodzić

Zobacz post »
z czego składają się lody przepis na domowe lody

Jak zrobić lody?

Jak przygotować lody? Jak mieszać składniki, by uniknąć grudek? Po co pasteryzować mieszankę? Dlaczego musi „odpoczywać”? Kiedy dodać jogurt, a kiedy owoce? Po co jest homogenizacja?

Zobacz post »
tarta dyniowa jak zrobić co to pumpkin pie

Ciasto dyniowe 'pumpkin pie’

Co to jest ten słynny ‘pumpkin pie’, który ląduje na każdym amerykańskim stole na Święto Dziękczynienia? Z czego się składa dyniowy paj? Jak go zrobić? Na co zwrócić uwagę,

Zobacz post »