Jak zrobić idealne brownie?

Spis treści

Co to jest brownie? To na pewno pieczona, czekoladowa rozpusta, a bardziej merytorycznie? Jakie są rodzaje brownie? Z jakich składników składa się to czekoladowe ciasto? Jak przygotować swoje idealne brownie? Czym je urozmaicić? Jak jeść?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj lepszą wersję czekoladowej babki. Po lekturze tego artykułu będziesz potrafił stworzyć swój własny przepis na idealne brownie. Podzielę się też swoja ulubioną recepturą.
jak zrobić idealne brownie wskazówki porady
Źródło: Franzi Meyer on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Co to jest brownie?

Brownie to czekoladowe ciasto pochodzące z USA, pieczone zwykle w kwadratowej lub prostokątnej formie. Składa się z zaledwie kilku składników: rzecz jasna czekolady i kakao (lub tylko jednego z nich), masła (ewentualnie innego tłuszczu), cukru, jajek i mąki. To baza, do której można dodać orzechy, przyprawy (wanilię, cynamon, imbir czy nawet pieprz!) czy inne dodatki smakowe (jak chociażby herbatę czy kawę). Ostatnio dużą popularnością cieszy się brownie z dodatkiem czerwonej fasoli.

co to jest brownie idealne
Brownie to proste czekoladowe ciasto z USA.
Źródło: Alcy Filho on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Jakie są rodzaje brownie?

Brownie jest zwykle niskim ciastem, niewyrośniętym (z powodu braku substancji spulchniających takich jak proszek do pieczenia czy soda, a także dlatego, że nie napowietrzamy masy przez ubijanie jajek), wręcz kojarzy się z zakalcem. Ba! Niektórzy lubią, gdy ma nieco ciągnącą, krówkową, jakby surową konsystencję. To opis tak zwanego brownie ‘gooey’ (z angielskiego kleisty, lepki), ‘fudgy’ (czyli krówkowaty) czy ‘chewy’ (a więc ciągnący się). Dla jednych to jest opis ich idealnego brownie.

jak zrobić wilgotne brownie ciągnące surowe brownie
Jeden typ – ‘gooey’ jest niski i bardzo wilgotny, wręcz gumiasty.
Źródło: Arantxa Aniorte on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Jest jeszcze druga grupa czekoladowych łasuchów, którzy preferują bardziej suche, wyrośnięte, puszyste brownie zwane ‘cakey’ (możemy to przetłumaczyć jako ciastowate), które bardziej przypomina biszkopt, a może nawet naszą polską czekoladową babkę. Osobiście należę do pierwszej grupy, ale opiszę dwie wersje tego ciasta, a konkretnie jak składniki, ich proporcje i sposób przygotowania brownie wpływa na efekt końcowy. Wówczas będziesz mógł tak dostosować przepis (a nawet stworzyć swój własny 🤭), by odpowiadał Twoim preferencjom.

ciasto biszkoptowe w stylu brownie
Drugi rodzaj ‘cakey’ przypomina babkę czekoladową.
Źródło: NordWood Themes on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Składniki brownie

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście czekolada, a ta dostarcza nie tylko kakaowych doznań, ale też tłuszcz (przynajmniej 30%, ale ten poziom zależy od rodzaju czekolady i producenta). I ten makroskładnik jest bardzo ważny w tym cieście (zresztą nie tylko w nim). Tłuszcz jest nośnikiem smaku, daję głębię i sprawia, że ciasto jest „ciężkie” i ma bogaty smak. Brownie bogate w tłuszcz będzie kleiste, bardziej zbite. Jeśli więc wolisz „puszystą” wersję, zmniejsz ilość tłuszczu.

jak zrobić idealne brownie jakie są rodzaje brownie
Duża ilość czekolady da nie tylko intensywny smak, ale i nada „ciężkości” ciastu.
Źródło: Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Oprócz czekolady, pojawia się jeszcze inne źródło tłuszczu – masło (to co najmniej 82% tłuszczu). Możesz też sięgnąć po margarynę, oliwę czy olej, jednak mleczny produkt da inne (i chyba najlepsze) wrażenia sensoryczne. Warto wypróbować brownie z palonym masłem. Kakao też dostarczy tłuszczu i dodatkowej gorzkości oraz czekoladowej intensywności.

Po co dodawać cukier do ciasta?

Cukier nie tylko nadaje słodycz ciastu, ale też je zagęszcza, ponieważ rozpuszcza się w wodzie, więc będzie mniej „wolnych” cząsteczek. Co więcej, jeśli białe kryształki do końca się nie rozpuszczą, to dadzą nam uczucie chrupkości w cieście. By zmaksymalizować ten efekt, możesz nawet posypać wierzch brownie przed pieczeniem cukrem. Dodatkowo ładnie się skarmelizuje pod wpływem temperatury panującej we wnętrzu piekarnika. I zajdą oczywiście reakcje Maillarda.

po co dodawać cukier do ciasta czekoladowego brownie
Nierozpuszczony cukier da ciekawy „chrupiący” efekt.
Źródło: Honey Yanibel Minaya Cruz on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Czy można zrobić brownie bez mąki?

Do brownie zwykle nie dodaje się wiele mąki, ale jest ona ważnym składnikiem ciasta, bo nadaje mu strukturę. Sprawia, że placek będzie miał zwartą, a nie płynną konsystencję. To ona pochłania wodę z ciasta i pęcznieje pod jej wpływem (pisałam już o tym w artykule na temat chleba).

Rola jajek

I jeszcze ostatni składnik, czyli jajka. Podobnie jak mąka, pomagają one w uzyskaniu właściwej struktury brownie. Dodatkowo wprowadzają tłuszcz i naturalny emulgator, czyli lecytynę, zatem nielubiące się ze sobą woda i tłuszcze będą mogły się ze sobą jakoś „dogadać” i połączyć.

czy trzeba dodawać jajka do brownie składniki ciasta
Jajka spajają ciasto.
Źródło: Ella Olsson on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Jak przygotować brownie?

dwa sposoby na przygotowanie tego czekoladowego ciasta, które dają dwa odmienne rezultaty. Zacznijmy od wersji „krówkowej”, bo jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Najpierw zaczynamy od rozpuszczenia czekolady i masła, a po przestudzeniu mieszamy je z jajkami i suchymi składnikami, czyli cukrem i mąką (oraz kakao, jeśli używasz). Wszystkie ingrediencje wystarczy wymieszać na tyle, by się tylko połączyły. Nawet jeśli zostaną jakieś grudki, to nic się nie stanie.

Jeśli wolisz bardziej „biszkoptową” wersję brownie, to miękkie (ale nieroztopione) masło musisz ubić z cukrem. Potem dodaj jajka, płynną czekoladę, a na koniec suche składniki. Możesz się też pokusić o proszek do pieczenia (soda się nie sprawdzi, bo nie mamy żadnego kwaśnego składnika, który by ją zaktywował, wyjaśniłam to dokładnie w artykule o pancakes).

jak zrobić puszyste ciasto czekoladowe brownie porady kulinarne
By zrobić puszystą wersję tego ciasta, ubij masło z cukrem i jajkami.
Źródło: Gaelle Marcel on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Jak piec ciasto?

Nie tylko składniki, ich ilość i sposób przygotowania ciasta na brownie jest istotna. Pozostał już ostatni krok, ale równie ważny, a konkretnie pieczenie. By uzyskać ciągnącą wersję czekoladowego placka, należy go piec w niższej temperaturze, a mianowicie 160°C (encyklopedia piekarska precyzuje 162°C). Ciasto powinno spędzić w piekarniku mniej niż dwadzieścia minut. Z kolei jeśli preferujesz „suchą” opcję, to nagrzej piec do 180°C (176°C) i piecz w nim ciasto przez dwadzieścia minut.

jak piec ciasto czekoladowe brownie krok po kroku
Temperatura pieczenia ma wpływ na strukturę brownie.
Źródło: Glen Carrie on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Jak urozmaicić?

Najprostszą metodą na urozmaicenie brownie jest dorzucenie do ciasta jakiś dodatków. Mogą być to prażone lub karmelizowane orzechy. Albo kawałki czekolady: gorzkiej, mlecznej, białej, różowej albo tej nadzianej. Iście amerykańskim składnikiem są pianki marshmallows czy popcorn. Zdrowszą alternatywą będą suszone lub świeże owoce.

jak urozmaicić brownie pomysły na ciasto czekoladowe
Brownie można urozmaicić dowolnie, dodając chociażby ulubione łakocie.
Źródło: Lottie Griffiths on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Upieczone już brownie możesz oblać słonym karmelem albo sosem czekoladowym. Możesz też je zaserwować z bitą śmietaną, waniliowym custardem lub gałką lodów (np. domowych lodów miodowych). Dopełnieniem będzie filiżanka herbaty, kawy albo najlepiej: kubek gorącej czekolady! 😋

jak jeść brownie pomysły na ciekawe ciasto czekoladowe zaskocz swoich gości
Czekoladowe ciasto możesz podawać z lodami albo bitą śmietaną.
Źródło: Nathan Dumlao on Unsplash (dostęp 25.09.2022r.).

Narobiłam Ci smaka na brownie? Mój przepis na brownie bezglutenowe już jest! 🍽️ Rozkoszne, ciągnące ciasto czekoladowe 🤭

Podsumowanie

  • Brownie to czekoladowe ciasto pochodzące z Ameryki.
  • Składa się z czekolady, masła, cukru, jajek i mąki.
  • Wyróżnia się dwa rodzaje: ciągnące ‘gooey’ i ciastowate ‘cakey’.
  • By osiągnąć wymarzony rezultat ważne są składniki, ich proporcje i sposób przygotowania oraz pieczenia czekoladowego ciasta.

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

Literatura:

Verbon, A. (2017). The Science of Brownies – Exploring Cakey vs. Gooey. https://foodcrumbles.com/chemistry-brownie-science-recipe/

Bakerpedia. Brownies. https://bakerpedia.com/processes/brownies/

Rogers, A. (2014). Do you want science with that? https://sciencewiththat.wordpress.com/2014/04/21/fudgey-cakey-or-chewy-the-science-of-brownie-baking/

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ebook jak łączyć przyprawy i zioła ze smakiem nauka na talerzu

Jak łączyć zioła
i przyprawy ZE SMAKIEM?

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w moim ebooku. Zapisz się do newslettera
i otrzymaj go w prezencie 🎀
Newsletter

Więcej informacji na temat przetwarzania danych na blogu Nauka na talerzu znajdziesz w Polityce prywatności. Zapoznaj się z Regulaminem.