Brownie – przepis

Spis treści

Jak zrobić brownie? Jakie składniki są potrzebne do zrobienia tego deseru w wersji bezglutenowej? Jaką czekoladę wybrać? Czy trzeba dodawać proszek do pieczenia? 
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj mój autorski przepis na rozkosznie czekoladowe brownie bez glutenu. Ciągnie się jak krówka, bo to 'gooey’ brownie.
sprawdzony przepis na brownie bezglutenowe domowe ciasto czekoladowe z lodami
Poznaj mój przepis na wyborne brownie bezglutenowe!
Źródło: Nauka na talerzu.

Jak zrobić brownie bezglutenowe?

W ostatnim artykule szczegółowo opisałam brownie:
jakie są niezbędne składnika i jaka jest ich rola w cieście, które z nich można pominąć, a które są 'must have’. Opisałam dwa podstawowe typy brownie: 'gooey’ i 'cakey’. Jeśli jesteś ciekawy tych informacji, zajrzyj do poprzedniego artykułu, bo nie będę tu ich powtarzać.
Poniżej znajdziesz przepis na brownie bezglutenowe, który stworzyłam dla Czytelników bloga 🍽️.

Składniki na brownie bezglutenowe:

(ilość na średniej wielkości blaszkę 30 cm x 20 cm lub o podobnej powierzchni albo tortownicę, więc na dużą blachę podwój ilość składników)

*Jeśli chcesz, by brownie było bezglutenowe, wybierz certyfikowane płatki owsiane, bo wówczas będziesz mieć pewność, że są bez glutenu.

** Wybrałam mleczną czekoladę z prażonymi ziarnami kukurydzy a’la popcorn (dostępna w Norwegii), jednak możesz wybrać dowolną, ulubioną, np. z orzechami laskowymi, bakaliami, ryżem preparowanym).

Przygotowanie brownie bez glutenu

Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw na co najmniej pół godziny. Gdy już zmiękną, wówczas zblenduj na gładką masę.

brownie bezglutenowe przepis krok po kroku
Gdy płatki owsiane zmiękną, zblenduj je na gładką masę.
Źródło: Nauka na talerzu.

W garnku rozpuść masło, następnie dołóż połamaną na kostki obie czekolady. Rozmieszaj, by uzyskać jednolitą mieszaninę. Dosyp jeszcze kakao i sól, dokładnie wymieszaj.

Do zmiksowanych płatków owsianych dołóż czekoladową mieszankę. Następnie wbij całe jajka i dosyp cukier.

proste brownie bezglutenowe przepis krok po kroku
Cukier muscovado nada ciekawy smak ciastu czekoladowemu.
Źródło: Nauka na talerzu.

Wszystko wymieszaj trzepaczką balonową. Chodzi tylko o rozbełtanie jaj i połączenie składników, bo w tym przypadku nie zależy nam na napowietrzeniu masy, dlatego też nie dodajemy żadnego spulchniacza: proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej. W rezultacie nasze brownie za bardzo nie wyrośnie, ale będzie gęste, ciągnące, krówkowate, po prostu ‘gooey’.

brownie przepis krok po kroku
Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką.
Źródło: Nauka na talerzu.

Gotową masę przełóż do średniej wielkości blaszki lub tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz 20 minut. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto nie jest wciąż płynne (lekko potrząśnij foremką) lub surowe (wbij drewniany patyczek lub widelec, choć trochę masy powinno na nim zostać z powodu charakteru tego brownie). W razie potrzeby piecz kilka minut dłużej.

Przestudź lub poczekaj chociażby z kwadrans, by nie poparzyć podniebienia, bo wciąż ciepłe brownie jest przecież najlepsze, a w szczególności z gałką domowych lodów miodowych! 🤭

jak zrobić bezglutenowe brownie prosty sprawdzony przepis
Niepozorne, ale pyszne ciasto.
Źródło: Nauka na talerzu.

Przetestowałaś przepis?

Pochwal się 🤗

Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

Literatura:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ebook jak łączyć przyprawy i zioła ze smakiem nauka na talerzu

Jak łączyć zioła
i przyprawy ZE SMAKIEM?

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w moim ebooku. Zapisz się do newslettera
i otrzymaj go w prezencie 🎀
Newsletter

Więcej informacji na temat przetwarzania danych na blogu Nauka na talerzu znajdziesz w Polityce prywatności. Zapoznaj się z Regulaminem.