Spis treści
Jak zrobić prostą babkę wielkanocną? Dlaczego babka majonezowa jest taka delikatna? Jak polać babkę? Co zrobić, żeby babka była puszysta?
Idealna babka na Wielkanoc, którą zrobisz w zaledwie 8 minut! Na pewno wyjdzie🤭
Gotuj, wiedząc co robisz! Babka majonezowa: spróbuj mój sprawdzony, prosty przepis krok po kroku 😋

Poznaj sprawdzony przepis na babkę majonezową idealną na Wielkanoc.
Źródło: Tabea Grabowska on Unsplash (dostęp 13.04.2025r.).
Po co majonez do babki?
Zastanawiało Cię kiedyś, po co do ciasta na babkę, dodaje się majonez? Przecież to słodki deser, a nie sałatka jarzynowa… Okazuje się, że dodanie majonezu do baby ma naukowe wyjaśnienie.
Zauważ, że w przepisach na babkę majonezową nie pojawia się już żaden inny tłuszcz: nie ma masła, margaryny czy oleju, tylko właśnie majonez. Jednak majonez dostarcza nie tylko tłuszcz.
Majonez jest emulsją, czyli połączeniem tłuszczu z wodą. Do tego bardzo stabilną i z bardzo drobnymi i dobrze zdyspergowanymi kropelkami tłuszczu. Dzięki temu tłuszcz jest lepiej rozprowadzony, a to wpływa na bardziej jednolitą i aksamitną strukturę ciasta.
I jeszcze jeden sekret majonezu w babce: ocet! Choć przeciwnicy „Kieleckiego” zarzucają mu zbytnią kwasowość. to w każdym majonezie znajdziemy ocet. Jego rolę opiszę ze szczegółami w artykule na temat majonezu (premiera będzie 28 kwietnia). A jaką funkcję pełni ocet w babce? Kwasowość wpływa na gluten, a konkretnie go osłabia, więc ciasto będzie delikatniejsze.
Co więcej, kwas lepiej zaktywuje proszek do pieczenia (dla sody jest on wręcz niezbędny!). I nie zapominajmy o równowadze smaku: kwasowość równoważy słodycz ciasta.

Majonez pełni kilka funkcji w babce.
Źródło: Nauka na talerzu.
Babka z majonezem
Przepis na babkę majonezową stworzyłam na bazie angielskiego ciasta 'pound cake’, czyli „ciasta funtowego”. „Zaburzyłam” nieco proporcje, by ciasto było nie tak słodkie jak to funtowe. Więcej informacji na jego temat znajdziesz w artykule „Babka pomarańczowa„.
Babkę można po prostu posypać cukrem pudrem. To najprostsza opcja. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wymyślnego, to proponuję polewę z chałwy. Bardzo ciekawa i nieoczywista polewa, a do tego smaczna 😋

Babka majonezowa jest szybka i prosta w wykonaniu, a do tego pyszna.
Źródło: David Foodphototasty on Unsplash (dostęp 13.04.2025r.).
Składniki na babkę majonezową:
- 200 g jajek (4 małe jaja)
- 150 g cukru
- 110 g mąki pszennej
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 200 g majonezu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy dla smaku.

Babka ma delikatny waniliowy smak, ale możesz pominąć cukier waniliowy, jeśli go nie chcesz.
Źródło: Nauka na talerzu.
Jak zrobić babkę majonezową?
Białka oddziel od żółtek. Zacznij ubijać na małych obrotach, aby je rozluźnić. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i stopniowo dosypuj cukier. Kolejną partię dodawaj wówczas, gdy poprzednia się rozpuści.
Teraz czas na żółtka. Dodaj po jednym, za każdym razem miksując do uzyskania jednolitej masy.
Dodaj majonez i również dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Suche składniki (mąkę, skrobię, proszek do pieczenia) wymieszaj ze sobą. Dodaj partiami do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj trzepaczką.

Dobrze napowietrz masę.
Źródło: Nauka na talerzu.
Masę wylej do wysmarowanej masłem foremki na babkę albo keksówki. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz do suchego patyczka przez około 35-40 minut. Wówczas wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw babkę na kwadrans. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i przestudź.
Wystudzoną babkę możesz po prostu posypać cukrem pudrem, oblać lukrem (poradnik jak zrobić idealny lukier) albo ganache czekoladowym.
Polecam spróbować z polewa chałwową. Przepis poniżej.

Najprostsza ozdoba to cukier puder.
Źródło: Erika Osberg on Unsplash (dostęp 13.04.2025r.).
Składniki na polewę chałwową:
- 150 g chałwy (dowolny smak, ja użyłam czekoladowej)
- 60 g mleka
Jak zrobić polewę z chałwy?
Mlekozagotuj. Zdejmij z ognia. Wkrusz kawałki chałwy. Wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Polej babkę mojonezową.

Chałwa przełamie słodki smak ciasta wprowadzając gorzkawe nuty sezamowe.
Źródło: Nauka na talerzu.
Przetestowałaś przepis?
Posmakowała Ci moja babka majonezowa?
Podziel się z innymi 🤗
Oznacz @naukanatalerzu na Instagramie.
Nie przekonuje Cię babka z majonezem?
Spróbuj ucieranej babki pomarańczowej lub drożdżowej baby „Topielec”.