Wszystkie artykuły

Jak gotować ryż?
Jak gotować ryż nie z torebki? Co zrobić, by był sypki? Od czego zależy kleistość ryżu? Jaki gatunek wybrać do sushi, risotto, a jaki do zapiekanki czy leczo? Czy trzeba

Jak suszyć grzyby?
Jak wysuszyć grzyby bez suszarki? Po co w ogóle to robić? Czy takie grzybki lepiej smakują? Co z nimi później zrobić? Jak je zjeść? Jak przygotować grzyby do suszenia? Które

Jak gotować fasolę?
Jak gotować fasolę, żeby była miękka? Dlaczego jest twarda, mimo długiego gotowania? Po co moczy się fasole? Jak ją szybko ugotować bez namaczania? Jak przyspieszyć

Grillowanie i barbecue
Spis treści Czy jest ktoś, kto nie lubi grillowanego jedzenia? Ogień był prawdopodobnie pierwszym źródłem ciepła, którego użyto do ugotowania mięsa. Grillowanie staje się

Prażenie orzechów
Spis treści Prażenie orzechów dostarcza nie tylko przyjemnych wrażeń zapachowych, ale przynosi o wiele więcej korzyści. Jakich? O tym za chwilę Gdy masz do wyboru orzechy nieprażone i prażone,

Smażenie w głębokim tłuszczu
Spis treści Pisałam już o „tradycyjnym” smażeniu, a teraz przyglądam się smażeniu w głębokim tłuszczu – pokrewnej technice kulinarnej, która daje niesamowicie smaczne rezultaty