Wszystkie artykuły - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Wszystkie artykuły

  • Kategorie

mięso z grilla grillowanie majówka

Grillowanie i barbecue

Czy jest ktoś, kto nie lubi grillowanego jedzenia? Ogień był prawdopodobnie pierwszym źródłem ciepła, którego użyto do ugotowania mięsa. Grillowanie staje się szczególnie popularne

Zobacz post »
prazone orzechy w sklepie

Prażenie orzechów

Prażenie orzechów dostarcza nie tylko przyjemnych wrażeń zapachowych, ale przynosi o wiele więcej korzyści. Jakich? O tym za chwilę  Gdy masz do wyboru orzechy nieprażone i prażone, to pewnie większość

Zobacz post »
frytki smażenie we frytkownicy

Smażenie w głębokim tłuszczu

Pisałam już o „tradycyjnym” smażeniu, a teraz przyglądam się smażeniu w głębokim tłuszczu – pokrewnej technice kulinarnej, która daje niesamowicie smaczne rezultaty (ach te pączki,

Zobacz post »
blanszowanie za pomocą pary wodnej

Blanszowanie

Blanszowanie jest kolejną mokrą techniką kulinarną. Bardzo często stosuje się ją w przemyśle spożywczym jako proces wstępny przed właściwą obróbką termiczną, na przykład sterylizacją,

Zobacz post »
patelnia miedziana

Patelnia idealna

Wybór odpowiedniej patelni jest nie lada zagwozdką. Szczególnie w obecnych czasach, kiedy można kupić niemalże wszystko, wybór jest bardzo szeroki, a wręcz przytłaczający.

Zobacz post »
smażenie panierka

Smażenie

Kolejną techniką kulinarną, którą weźmiemy pod lupę to smażenie. Jest ono często stosowane, bo pozwala na szybkie przyrządzenie żywności, i to wyjątkowo smacznej. Zasługą jest tutaj

Zobacz post »