Wszystkie artykuły

  • Kategorie

jak gotować ryż nie z torebki na sypko jak ugotować ryz na sushi by byl kleisty

Jak gotować ryż?

Jak gotować ryż nie z torebki? Co zrobić, by był sypki? Od czego zależy kleistość ryżu? Jaki gatunek wybrać do sushi, risotto, a jaki do zapiekanki czy leczo? Czy trzeba

Zobacz post »
jak suszyć grzyby jak wysuszyć grzybki bez suszarki

Jak suszyć grzyby?

Jak wysuszyć grzyby bez suszarki? Po co w ogóle to robić? Czy takie grzybki lepiej smakują? Co z nimi później zrobić? Jak je zjeść? Jak przygotować grzyby do suszenia? Które

Zobacz post »
jak gotować fasolę by była miękka

Jak gotować fasolę?

Jak gotować fasolę, żeby była miękka? Dlaczego jest twarda, mimo długiego gotowania? Po co moczy się fasole? Jak ją szybko ugotować bez namaczania? Jak przyspieszyć

Zobacz post »
mięso z grilla grillowanie majówka

Grillowanie i barbecue

Spis treści Czy jest ktoś, kto nie lubi grillowanego jedzenia? Ogień był prawdopodobnie pierwszym źródłem ciepła, którego użyto do ugotowania mięsa. Grillowanie staje się

Zobacz post »
prazone orzechy w sklepie

Prażenie orzechów

Spis treści Prażenie orzechów dostarcza nie tylko przyjemnych wrażeń zapachowych, ale przynosi o wiele więcej korzyści. Jakich? O tym za chwilę  Gdy masz do wyboru orzechy nieprażone i prażone,

Zobacz post »
frytki smażenie we frytkownicy

Smażenie w głębokim tłuszczu

Spis treści Pisałam już o „tradycyjnym” smażeniu, a teraz przyglądam się smażeniu w głębokim tłuszczu – pokrewnej technice kulinarnej, która daje niesamowicie smaczne rezultaty

Zobacz post »