Wszystkie artykuły

Peklowanie
Co to peklowanie? Jakie przynosi korzyści? Skąd się bierze różowa barwa mięsa? Z czego składa się mieszanka peklująca? Skąd wiedzieć,

Alkohol i gotowanie
Do jakich dań dodaje się alkohol? Jakie właściwości ma etanol? Które cechy można wykorzystać w gotowaniu i pieczeniu? Czy dodawanie

Metoda tangzhong
Co to tangzhong? Po co ją stosować? Jakie są zalety, a jakie wady? Czy rzeczywiście tangzhong działa czy to kulinarny

Jak przechowywać jedzenie?
Jak nie marnować jedzenia? Poprzez właściwie postępowanie z gotowym posiłkami! Jak bezpiecznie przechowywać żywność? W jakiej temperaturze należy przechowywać owoce

Jak się robi zupki chińskie?
Skąd pochodzą zupki chińskie? Jak powstały? Z czego są zrobione zupki chińskie? Co jest ich podstawowym składnikiem? Jakie dodatki się

Jak gotować ryż?
Jak gotować ryż nie z torebki? Co zrobić, by był sypki? Od czego zależy kleistość ryżu? Jaki gatunek wybrać do