Wszystkie artykuły

Grillowanie i barbecue
Czy jest ktoś, kto nie lubi grillowanego jedzenia? Ogień był prawdopodobnie pierwszym źródłem ciepła, którego użyto do ugotowania mięsa. Grillowanie staje się szczególnie popularne

Prażenie orzechów
Prażenie orzechów dostarcza nie tylko przyjemnych wrażeń zapachowych, ale przynosi o wiele więcej korzyści. Jakich? O tym za chwilę Gdy masz do wyboru orzechy nieprażone i prażone, to pewnie większość

Smażenie w głębokim tłuszczu
Pisałam już o „tradycyjnym” smażeniu, a teraz przyglądam się smażeniu w głębokim tłuszczu – pokrewnej technice kulinarnej, która daje niesamowicie smaczne rezultaty (ach te pączki,

Blanszowanie
Blanszowanie jest kolejną mokrą techniką kulinarną. Bardzo często stosuje się ją w przemyśle spożywczym jako proces wstępny przed właściwą obróbką termiczną, na przykład sterylizacją,

Patelnia idealna
Wybór odpowiedniej patelni jest nie lada zagwozdką. Szczególnie w obecnych czasach, kiedy można kupić niemalże wszystko, wybór jest bardzo szeroki, a wręcz przytłaczający.

Smażenie
Kolejną techniką kulinarną, którą weźmiemy pod lupę to smażenie. Jest ono często stosowane, bo pozwala na szybkie przyrządzenie żywności, i to wyjątkowo smacznej. Zasługą jest tutaj