Spis treści
Jak wysuszyć grzyby bez suszarki? Po co w ogóle to robić? Czy takie grzybki lepiej smakują? Co z nimi później zrobić? Jak je zjeść? Jak przygotować grzyby do suszenia? Które się do tego nadają? Jak przechowywać świeże, a jak suszone grzyby?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj sposoby suszenia grzybów i wybierz najlepszą dla siebie. Ciesz się wybornym smakiem i zapachem przez cały rok!
Źródło: Thanh Soledas on Unsplash (dostęp 08.08.2023r.).
Po co suszyć grzyby?
Suszenie grzybów to dobry sposób na poradzenie sobie z ich dużą ilością, której nie jesteś w stanie zjeść. W ten sposób będziesz cieszyć się ich smakiem w czasie, kiedy nie są one dostępne. Co więcej, grzyby podczas suszenia nie tylko tracą wodę, ale i zmieniają swój smak i aromat. Grzybowe aromaty (typowe związki to 1-octen-3-ol i 1-octen-3-on) są przyćmiewane przez orzechowe i pieczone nuty, a także pojawiają się drzewne i korzenne zapachy, szczególnie goździka czy anyżu.
Suszone grzyby różnią się od świeżych na wielu płaszczyznach: smakiem, aromatem, teksturą.
Źródło: Yuval Zukerman on Unsplash (dostęp 08.08.2023r.).
Co się dzieje z grzybami po zebraniu?
Chyba każdy wie, że grzyby to nietrwały produkt, który szybko trzeba zjeść lub jakoś przetworzyć, np. zamarynować (zobacz do tego artykułu, jak zrobić idealne marynaty) albo wysuszyć czy zamrozić. Ale zaskakujące może być to, że nawet po zbiorze grzyby są wciąż aktywne, a nawet mogą wciąż rosnąć! Jednak po kilku dniach w końcu tracą energię, a co gorsza aktywność ich enzymów spada, co obserwujemy jako utratę charakterystycznego zapachu.
Grzyby po zbiorze są wciąż aktywne!
Źródło: Annie Spratt on Unsplash (dostęp 08.08.2023r.).
Jak przechowywać świeże grzyby?
Świeże grzyby, czy to z lasu, czy ze sklepu, powinniśmy przechowywać w lodówce, w temperaturze pomiędzy 4°C a 6°C, bo wówczas spowalniamy procesy metaboliczne. Co jednak jest ważniejsze, to sposób ich przechowywania, a mianowicie: powinny być luźno owinięte w opakowanie, które pochłania wilgoć. Bo grzyby będą „produkować” (wydychać) wodę, a jeśli ta pozostanie na ich powierzchni, to po prostu szybko się zepsują.
Pamiętaj, by jednak nie trzymać grzybów przez długi czas, nawet w lodówce, a zjeść lub przetworzyć je najszybciej jak się da.
Świeże grzyby najlepiej szybko zjeść lub przetworzyć.
Źródło: Andrew Ridley on Unsplash (dostęp 08.08.2023r.).
Sposoby suszenia grzybów
Jest kilka metod suszenia grzybów. Coraz większą popularnością cieszą się dedykowane suszarki do żywności, ale to kolejny sprzęt, który trzeba kupić, a nie zawsze jest na niego miejsce w szafie czy kuchni. Można się obyć bez niego, bo w końcu nasze Babcie już od dawna suszyły grzyby, a takiej suszarki nie miały.
Grzyby można wysuszyć w następujący sposób:
- w piekarniku
- powietrzem
- przy pomocy substancji pochłaniającej wilgoć
- w specjalnej suszarce
- sublimacyjny (liofilizacja).
Nie będę opisywać ostatniego sposobu, ponieważ do tego potrzebny jest specjalistyczny, drogi sprzęt.
Poznaj sposoby suszenia grzybów.
Źródło: Kier in Sight Archives on Unsplash (dostęp 08.08.2023r.).
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Najważniejsza kwestia to świeżość! Pamiętaj, że nie należy suszyć grzybów, które już się popsuły lub są „niepewne”. Podobnie jak w przypadku jakichkolwiek przetworów (dżemów, marynat), zawsze trzeba wybierać zdrowe i dobre owoce czy warzywa. I chyba oczywista rzecz, ale napiszę: susz tylko jadalne grzyby, bo trujące nawet po wysuszeniu wciąż będą szkodliwe dla naszego zdrowia 😉.
Wybieraj tylko zdrowe i jadalne okazy!
Źródło: Irina Iacob on Unsplash (dostęp 08.08.2023r.).
Zaczynamy więc od przebrania grzybów, a następnie ich dokładnego umycia. Następnie należy je porządnie wysuszyć (np. przy pomocy ręcznika papierowego lub bawełnianego), by skrócić proces suszenia, który polega właśnie na pozbywaniu się wody z produktu. Dobrym pomysłem jest rozdrobnienie grzybów, bo jeśli pokroisz je na mniejsze części (plastry), to zwiększysz ich powierzchnię, więc łatwiej i szybciej będzie można z nich odparować wodę.
Przed suszeniem grzyby dokładnie oczyść.
Źródło: Nick Grappone on Unsplash (dostęp 08.08.2023r.).
Co dalej? Nie będę opisywać postępowania z suszarką, bo każda z nich ma zaprojektowane programy, przeznaczone (dedykowane) do poszczególnych produktów. Ale skupię się na suszeniu konwencjonalnym: powietrzem i w piekarniku, jak i trochę bardziej nowoczesnym, czyli przy użyciu substancji pochłaniających wilgoć (tzw. absorbentów).
Postępuj zgodnie z zaleceniami producenta suszarki do grzybów.
Źródło: grzybekk_pl on Pixabay (dostęp 08.08.2023r.).
Najprostsza i najstarsza metoda suszenia grzybów: powietrze
Ten sposób wykorzystywały nasze babcie i (pra)prababcie. Jest bardzo prosty i nie wymaga od nas zbyt wiele. Wystarczą odpowiednie warunki, tzn. przewiewne, nie wilgotne pomieszczenie, bo duża wilgotność powietrza niestety przyczyni się do zepsucia (spleśnienia), a nie wysuszenia. Cieplejsze miejsce będzie pomocne, bo przyspieszy proces.
Grzyby (najlepiej plasterki) możesz nawlec na nitkę i rozwiesić nad grzejnikiem lub w słonecznym miejscu, np. przy oknie od południowej strony. Możesz też je rozłożyć na kratce, a nawet zwykłym talerzu! Byle się nie stykały (sama kiedyś tak wysuszyłam jednego, przypadkowo znalezionego grzybka 🙃). Pamiętaj, by wybrane przez Ciebie miejsce nie było dostępne dla zwierząt (np. psa czy kota) i owadów.
Suszenie grzybów „naturalnym” powietrzem jest najdłuższe, bo potrwa co najmniej dobę albo nawet dwie lub więcej. Zależy to od warunków miejsca, w którym umieścisz grzybki.
Grzybki możesz nawlec na nitkę albo sznurek.
Źródło: Morket on Pixabay (dostęp 08.08.2023r.).
Jak wysuszyć grzyby w piekarniku
Kolejną metodą jest suszenie grzybów w piekarniku. Przygotowane wcześniej grzyby rozkładamy na papierze do pieczenia na blaszce albo kratce i wkładamy do 60 °C, a maksymalnie 70°C, żeby nam się nie gotowały, ale suszyły. Proces ten potrwa od 3 do nawet 8 godzin, w zależności od temperatury i wilgotności grzybów.
Ważna rzecz: suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika (zablokuj je np. przy pomocy rękawicy czy ręcznika), by woda mogła się z niego wydostawać. Gotowe grzyby znacznie stracą na swej objętości i będą po prostu suche, ale nie spalone. Co jakiś czas (około godzinę) obracaj grzybki.
Pamiętaj, by plasterki nie stykały się ze sobą.
Źródło: andrejbujna on Pixabay (dostęp 08.08.2023r.).
Niekonwencjonalny sposób na suszone grzybki
Innym sposobem jest pozbawienie grzybów wody przy użyciu substancji pochłaniającej wilgoć, np. żel krzemionkowy. Należy go ułożyć na dnie pojemnika (lub dużej blaszki), na nim oprzeć kratkę, na którym rozłożysz grzyby. Dlaczego taka konstrukcja? Ponieważ żywność nie może stykać się z takim absorberem. Ten proces potrwa 24-36 godzin.
Substancje pochłaniające wilgoć nie mogą stykać się z jedzeniem.
Źródło: Kier in Sight Archives on Unsplash (dostęp 08.08.2023r.).
Jak przechowywać suszone grzyby?
Suszone grzyby należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Dlaczego to jest tak ważne? Bo nie chcemy, by susz pochłaniał wilgoć z powietrza, wówczas szybko się popsuje.
Pamiętaj o właściwym przechowywaniu grzybów: szczelny słoik to podstawa.
Źródło: jwvein on Pixabay (dostęp 08.08.2023r.).
Co zrobić z suszonych grzybów?
Przed użyciem grzyby musimy namoczyć, by nabrały trochę objętości. Wodę po moczeniu możemy wykorzystać do gotowania, np. sosu, zupy czy gulaszu. Z „ożywionymi” grzybkami przygotujemy wiele dań: tradycyjnych, polskich potraw (farsz do pierogów czy wigilijnych gołąbków, bigos, sos i zupę grzybową), ale i zagranicznych smakołyków, np. leśne risotto.
Jeśli jesteś odważny, to możesz dodać suszone grzyby do czekoladowych lub kawowych ciast i deserów, bo zgodnie z zasadami foodpairingu, to świetne połączenie. Możesz wypróbować któryś z moich przepisów z „Foodpairingowej uczty”: kawową zupę pieczarkową czy racuchy z grzybową nutellą.
Wypróbuj mój nietuzinkowy przepis na kawową zupę pieczarkową!
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
Proszek grzybowy możesz dodać do ciasta na pizzę albo chleb!
Źródło: Pinar Kucuk on Unsplash (dostęp 08.08.2023r.).
Podsumowanie
- Suszenie grzybów to dobry sposób na przedłużenie ich żywotności.
- Suszenie polega na pozbywaniu się wody z produktu.
- Grzyby można wysuszyć na kilka sposobów: w piekarniku, pomocą powietrza czy pochłaniacza wilgotności.
- Suszone grzybki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Podobał Ci się mój artykuł?
Podziel się nim! 🤗
Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery
Literatura:
Wang, S., Liu, Y., & Xu, J. (2017). Comparison of different drying methods for recovery of mushroom DNA. Scientific Reports, 7(1), 3008.
Mushroom Appreciation (2022). Drying Mushrooms: Easy Methods and Tips. https://www.mushroom-appreciation.com/drying-mushrooms.html
MasterClass (2021). How to Dry Mushrooms: 6 Ways to Cook With Dried Mushrooms. https://www.masterclass.com/articles/how-to-dry-mushrooms-explained
Meredith, L. (2019). https://www.thespruceeats.com/how-to-dry-mushrooms-oven-method-1327547
Szumiata, M. (2019). Gift from the Forest. https://www.foodpairing.com/cep-gift-from-the-forest/