Spis treści
Ten artykuł będzie wyjątkowy i odmienny od tych, do których przywykliście. Przybliżę Wam swojego e-booka, nad którym pracowałam bez ustanku przez ostatnie miesiące. „Foodpairingowa uczta: zima” to moja pierwsza książka, co prawda nie w wersji papierowej (choć mam nadzieję, że doczeka się takiej postaci), ale to spełnienie jednego z moich marzeń 😊. Skąd pojawił się pomysł na e-booka? Jak powstawał? Co w nim znajdziecie? Na koniec mała niespodzianka 🤭 i KONKURS!
Okładka mojego e-booka „Foodpairingowa uczta: zima”.
Źródło: Urszula Kurdej dla Nauka na talerzu.
Skąd pojawił się pomysł na e-book?
W podstawówce pochłaniałam książki niczym pyszne ciasteczka. To wtedy postanowiłam, że kiedyś napiszę własną. Ten plan tkwił w mojej głowie przez wiele, wiele lat. Aż przyszedł odpowiedni moment, kiedy zdecydowałam o czym ona będzie: o gastronomii molekularnej. Zaczęłam jednak od bloga, by trochę wprawić się w pisanie i zobaczyć, czy temat jedzenia z naukowego punktu widzenia w ogóle Wam się spodoba i będą jacyś czytelnicy.
Okazało się, że są 🤗. Tak więc zakasałam rękawy i chwyciłam za… laptopa (niestety, a może stety maszyny do pisania już są nieprzydatne). Zaczęłam pisać i tak powstał szkic książki „Gotowanie na talerzu”. Zaraz, zaraz… Pewnie zastanawiacie się, czemu piszę o jakiejś książce, skoro miało być o e-booku. Już przechodzę do głównego bohatera artykułu 😉.
Książka czekała (i nadal cierpliwie czeka) na dysku komputera. W międzyczasie narodził się inny pomysł: e-book z przepisami na smakowite, nietuzinkowe dania (kto mnie zna, ten wie, że u mnie nie ma „normalnego” rosołu, schabowego czy sernika 😜). Ten pomysł na e-book to wynik przypadkowego spotkania z Wiolą.
Poznajcie Wiolę – zdolną Pani fotograf z Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
Kim jest tajemnicza Wiola?
Wiola to zdolna Pani fotograf, która na co dzień wymyśla kosmetyki, a po pracy wraz z mężem (i firmą Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD) uwiecznia piękne chwile i ludzi na wyjątkowych zdjęciach. Interesuje ją też jedzenie, więc znalazłyśmy wspólny język 😀.
Poznałyśmy się przypadkowo, u znajomych. Od słowa do słowa wyszło, że Wiola chce fotografować smaczne jedzenie, a ja chcę mieć ładne zdjęcia swoich dań. No i już byłyśmy dogadane: robimy e-booka 🤗. I to nie jednego – są plany, by powstały kolejne części na następne pory roku.
Było pracowicie, ale i smakowicie 🤭.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
Jak powstawał e-book?
Moim założeniem było, by w e-booku znalazły się moje autorskie przepisy na zaskakujące potrawy. Każdą przemyślałam bardzo skrupulatnie, a połączenia smakowe oparłam na zasadach foodpairingu. Muszę Wam się przyznać, że każda receptura najpierw powstała w teorii, a dopiero później sprawdziłam ją w kuchennej rzeczywistości. Z dumą powiem, że każda z nich okazała się być strzałem w dziesiątkę 😊. Choć wiem, że są różne gusta i preferencje smakowe, więc zdaję sobie sprawę, że nie każde danie przypadnie do wszystkich kubków smakowych świata. Aczkolwiek zachęcam do wypróbowania każdego przepisu, nawet jeśli na pierwszy rzut oka do Ciebie nie przemawia i nie zapałaliście do siebie miłością od pierwszego spojrzenia 😉.
Każdy przepis dokładnie przemyślałam, stosując zasady budowania dań, i skrupulatnie opracowałam recepturę.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
Po opracowaniu receptur przyszedł czas na sesję fotograficzną. Do akcji wkroczyła Wiola i Damian, który nagrywał naszą pracę. To dzięki niemu możecie podejrzeć nas w akcji 😄. Przy okazji był też dobrym królikiem doświadczalnym na nowe potrawy 🤭.
Kulisy sesji fotograficznej: racuchy z grzybową nutellą z e-booka „Foodpairingowa uczta: zima”
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
Co znajdziecie w e-booku?
W e-booku zebrałam dla Was 20 wyjątkowych przepisów, po 5 z każdej kategorii: przystawki, zupy, dania główne i desery. Każdy z nich okrasiłam smakowitą opowieścią i foodpairingowym wyjaśnieniem. I wszystkie przedstawione są na pięknych fotografiach – aż chce się je zjeść z tych zdjęć 🤭. Nie zdradzę zbyt wielu szczegółów, bo chcę Wam podostrzyć apetyt, ale podzielę się tutaj z Wami fragmentem z e-booka i jednym przepisem 🤫.
Każdy przepis okrasiłam foodpairingowym wyjaśnieniem.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
„Na każdej wigilijnej wieczerzy musi pojawić się zupa: w jednych regionach Polski jest to grzybowa, w innych barszcz czerwony, a zdarza się i migdałowa. W mojej rodzinie i w małej ojczyźnie – Lubelszczyźnie, zawsze jest czysty, biskupi barszczyk, w którym taplają się maleńkie uszka. Babcia przyrządza grzybowy farsz, a ja zamykam go w elastycznym cieście (jestem domowym „uszkarzem” od kiedy sięgam pamięcią, po zwycięstwie w rodzinnym konkursie na najładniejsze uszko 😉).
Tradycyjny barszcz czerwony robimy na zakwasie i to on zapewnia tę przyjemną kwasowość. Proponuję jednak inne źródło kwasu: orzeźwiający cydr z odurzającą owocowością i kwiatowością. Żegnam się z grzybami, a witam grejpfruty. Skąd taki pomysł? Bo wbrew pozorom, coś go łączy z burakami: drzewne i korzenne aromaty.”
Przepis na „Barszcz z cydrem i kołdunami z grejpfrutem”
Barszcz:
- 500 g buraków
- 1 cebula
- 2 l wody
- 200 ml cydru
- 20 ml oliwy
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
W garnku podgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę buraki, chwilę podsmaż i zalej wodą. Dołóż przyprawy i gotuj na wolnym ogniu, aż buraki zmiękną. Zblednuj, dodaj cydr i pogotuj jeszcze 10 minut.
Kołduny:
- 200 g mąki plus do podsypywania
- 100 g gorącej wody
- 1 różowy grejpfrut.
Mąkę wymieszaj z wodą. Zagnieć elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody). Rozwałkuj cienko, za pomocą szklanki wykrój koła. Na każdym połóż cząstkę grejpfruta obtoczonego w mące ziemniaczanej (pochłonie wilgoć). Zlep dokładnie krawędzie. Uformuj kołduny złączając ze sobą dwa rogi. Ułóż na dobrze obsypanej mąką desce. Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez minutę (po wypłynięciu). Odcedź. Podawaj z barszczem.
Pingback: Zakwas - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Marcepan - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Mus czekoladowy - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny grzaniec - grzane wino - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Smażenie w głębokim tłuszczu - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Katsuobushi - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny piernik - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealne naleśniki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Gluten - Nauka na talerzu - Marta Szumiata - gluten
Pingback: Czy idealny stek musi odpoczywać po smażeniu? - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Jak zrobić idealny sernik - wywiad z Michałem Kosowskim - Żona Krawca
Pingback: Idealne powidła śliwkowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealna grillowana kukurydza - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Stek idealny - wywiad z Maćkiem Mikrutem - Baron The Family
Pingback: Idealne ogórki kiszone i małosolne - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny stek - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Patelnia idealna - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Dashi - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny gulasz - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Jak zrobić idealny ramen - wywiad z Marcinem Wojtasikiem - Yatta Ramen (Cz. 2)
Pingback: Idealny bulion - rosół - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Sous-vide w kuchni staropolskiej - wywiad z Norbertem Sokołowskim
Pingback: Sous-vide - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Pingback: Idealne jajko poszetowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny karmel - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Karmelizacja - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Pingback: Budowanie dań - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Pingback: Idealne jajko na miękko - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Foodpairing - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Pingback: Smak umami - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Pingback: Odczuwanie smaku - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Pingback: Wędzenie - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Pingback: Cześć! - Poznaj ze mną wspaniały świat gastronomii molekularnej.
Pingback: Chleb: pieczenie - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Jak dekorować torty? - Wywiad z Must Bake
Pingback: Reakcje Maillarda - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Pingback: Jak zrobić idealny ramen - wywiad z Marcinem Wojtasikiem - Yatta Ramen (Cz. 1)
Pingback: Oponki serowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Blanszowanie - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Karnawał - część 2 - jedzenie - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Czy chleb należy przechowywać w lodówce, by nie był czerstwy? - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Karnawał - część 1 Jedzenie&tradycje - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Chleb: składniki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Jak gotować jajka? - Wywiad z Tomkiem Zielke - Waszyngton - Najlepsza jajecznica
Pingback: Idealne gofry - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Mleko - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Tradycje na Wielkanoc - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny żurek - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Mochi - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealne frytki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Sos beszamelowy - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealne amerykańskie pancakes - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Kuchenka mikrofalowa - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Po co dodawać mleko do herbaty? - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealna kruszonka - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny ganache czekoladowy - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealne kruche ciasto - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealne ogórki konserwowe, pikle i marynaty - Nauka na talerzu -
Pingback: Idealne ciasto z cukinii - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny ketchup + przepis - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealna beza - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealne puree z dyni - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny sernik - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Custard - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Masło klarowane - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Naukowe podejście do gotowania czyli foodpairing - wywiad z Martą Szumiatą
Pingback: Jak polubić jedzenie? Nowy smak - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Selernik z rosą - najlepszy przepis - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Ciasto dyniowe - przepis - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Prażenie orzechów - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Ciasto marchewkowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny popcorn - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Lody miodowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Jak zrobić lody? - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Masło orzechowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Jak zrobić drożdżowe? - Wywiad z Moniką Walecką - Cała w Mące - Najlepsza jajecznica
Pingback: Idealne pierniczki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealny lukier - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Masa makowa - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Wiązania chemiczne w żywności - Nauka na talerzu
Pingback: Palone masło - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealne babeczki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealna gorąca czekolada - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Ciasto dyniowe 'pumpkin pie' - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Jak powstaje Czekolada - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Idealne ciasto drożdżowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Lody - składniki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Francuskie sosy bazowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Ogórki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata - foodpairing
Pingback: Szparagi - Nauka na talerzu - Marta Szumiata - foodpairing