E-book „Foodpairingowa uczta”

Spis treści

Ten artykuł będzie wyjątkowy i odmienny od tych, do których przywykliście. Przybliżę Wam swojego e-booka, nad którym pracowałam bez ustanku przez ostatnie miesiące. „Foodpairingowa uczta: zima” to moja pierwsza książka, co prawda nie w wersji papierowej (choć mam nadzieję, że doczeka się takiej postaci), ale to spełnienie jednego z moich marzeń 😊. Skąd pojawił się pomysł na e-booka? Jak powstawał? Co w nim znajdziecie? Na koniec mała niespodzianka 🤭 i KONKURS!
książka kucharska przepisy na wyjątkowe święta pyszne dania
Źródło: Urszula Kurdej dla Nauka na talerzu.

Skąd pojawił się pomysł na e-book?

W podstawówce pochłaniałam książki niczym pyszne ciasteczka. To wtedy postanowiłam, że kiedyś napiszę własną. Ten plan tkwił w mojej głowie przez wiele, wiele lat. Aż przyszedł odpowiedni moment, kiedy zdecydowałam o czym ona będzie: o gastronomii molekularnej. Zaczęłam jednak od bloga, by trochę wprawić się w pisanie i zobaczyć, czy temat jedzenia z naukowego punktu widzenia w ogóle Wam się spodoba i będą jacyś czytelnicy.

Okazało się, że są 🤗. Tak więc zakasałam rękawy i chwyciłam za… laptopa (niestety, a może stety maszyny do pisania już są nieprzydatne). Zaczęłam pisać i tak powstał szkic książki „Gotowanie na talerzu”. Zaraz, zaraz… Pewnie zastanawiacie się, czemu piszę o jakiejś książce, skoro miało być o e-booku. Już przechodzę do głównego bohatera artykułu 😉.

Książka czekała (i nadal cierpliwie czeka) na dysku komputera. W międzyczasie narodził się inny pomysł: e-book z przepisami na smakowite, nietuzinkowe dania (kto mnie zna, ten wie, że u mnie nie ma „normalnego” rosołu, schabowego czy sernika 😜). Ten pomysł na e-book to wynik przypadkowego spotkania z Wiolą.

deski noz dzem
Poznajcie Wiolę – zdolną Pani fotograf z Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Kim jest tajemnicza Wiola?

Wiola to zdolna Pani fotograf, która na co dzień wymyśla kosmetyki, a po pracy wraz z mężem (i firmą Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD) uwiecznia piękne chwile i ludzi na wyjątkowych zdjęciach. Interesuje ją też jedzenie, więc znalazłyśmy wspólny język 😀.

Poznałyśmy się przypadkowo, u znajomych. Od słowa do słowa wyszło, że Wiola chce fotografować smaczne jedzenie, a ja chcę mieć ładne zdjęcia swoich dań. No i już byłyśmy dogadane: robimy e-booka 🤗. I to nie jednego – są plany, by powstały kolejne części na następne pory roku.

watrobka talerze puree noze rozmaryn
Było pracowicie, ale i smakowicie 🤭.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Jak powstawał e-book?

Moim założeniem było, by w e-booku znalazły się moje autorskie przepisy na zaskakujące potrawy. Każdą przemyślałam bardzo skrupulatnie, a połączenia smakowe oparłam na zasadach foodpairingu. Muszę Wam się przyznać, że każda receptura najpierw powstała w teorii, a dopiero później sprawdziłam ją w kuchennej rzeczywistości. Z dumą powiem, że każda z nich okazała się być strzałem w dziesiątkę 😊. Choć wiem, że są różne gusta i preferencje smakowe, więc zdaję sobie sprawę, że nie każde danie przypadnie do wszystkich kubków smakowych świata. Aczkolwiek zachęcam do wypróbowania każdego przepisu, nawet jeśli na pierwszy rzut oka do Ciebie nie przemawia i nie zapałaliście do siebie miłością od pierwszego spojrzenia 😉.

ser plesniowy czekolada bagietka
Każdy przepis dokładnie przemyślałam, stosując zasady budowania dań, i skrupulatnie opracowałam recepturę.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Po opracowaniu receptur przyszedł czas na sesję fotograficzną. Do akcji wkroczyła Wiola i Damian, który nagrywał naszą pracę. To dzięki niemu możecie podejrzeć nas w akcji 😄. Przy okazji był też dobrym królikiem doświadczalnym na nowe potrawy 🤭.

Kulisy sesji fotograficznej: racuchy z grzybową nutellą z e-booka „Foodpairingowa uczta: zima”
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Co znajdziecie w e-booku?

W e-booku zebrałam dla Was 20 wyjątkowych przepisów, po 5 z każdej kategorii: przystawki, zupy, dania główne i desery. Każdy z nich okrasiłam smakowitą opowieścią i foodpairingowym wyjaśnieniem. I wszystkie przedstawione są na pięknych fotografiach – aż chce się je zjeść z tych zdjęć 🤭. Nie zdradzę zbyt wielu szczegółów, bo chcę Wam podostrzyć apetyt, ale podzielę się tutaj z Wami fragmentem z e-booka i jednym przepisem 🤫.

deski kartki pioro owoce
Każdy przepis okrasiłam foodpairingowym wyjaśnieniem.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

„Na każdej wigilijnej wieczerzy musi pojawić się zupa: w jednych regionach Polski jest to grzybowa, w innych barszcz czerwony, a zdarza się i migdałowa. W mojej rodzinie i w małej ojczyźnie – Lubelszczyźnie, zawsze jest czysty, biskupi barszczyk, w którym taplają się maleńkie uszka. Babcia przyrządza grzybowy farsz, a ja zamykam go w elastycznym cieście (jestem domowym „uszkarzem” od kiedy sięgam pamięcią, po zwycięstwie w rodzinnym konkursie na najładniejsze uszko 😉).

Tradycyjny barszcz czerwony robimy na zakwasie i to on zapewnia tę przyjemną kwasowość. Proponuję jednak inne źródło kwasu: orzeźwiający cydr z odurzającą owocowością i kwiatowością. Żegnam się z grzybami, a witam grejpfruty. Skąd taki pomysł? Bo wbrew pozorom, coś go łączy z burakami: drzewne i korzenne aromaty.”

Przepis na „Barszcz z cydrem i kołdunami z grejpfrutem”

Barszcz:

W garnku podgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę buraki, chwilę podsmaż i zalej wodą. Dołóż przyprawy i gotuj na wolnym ogniu, aż buraki zmiękną. Zblednuj, dodaj cydr i pogotuj jeszcze 10 minut.

Kołduny:

Mąkę wymieszaj z wodą. Zagnieć elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody). Rozwałkuj cienko, za pomocą szklanki wykrój koła. Na każdym połóż cząstkę grejpfruta obtoczonego w mące ziemniaczanej (pochłonie wilgoć). Zlep dokładnie krawędzie. Uformuj kołduny złączając ze sobą dwa rogi. Ułóż na dobrze obsypanej mąką desce. Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez minutę (po wypłynięciu). Odcedź. Podawaj z barszczem.

barszcz kolduny uszka
Przepis na „Barszcz z cydrem i kołdunami z grejpfrutem” znajdziesz w e-booku „Foodpairingowa uczta: zima”.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Masz apetyt na więcej?

pieczony kurczak w grzanym winie
Przepis na tego aromatycznego kurczaka również znajdziesz w e-booku „Foodpairingowa uczta: zima”.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
ramen usmiech
To jak: chcesz poznać moje sekretne przepisy? 🤭
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Chcesz dowiedzieć się więcej o e-booku "Foodpairingowa uczta: zima"?

Nie chcesz dłużej czekać? Zamów już dziś 🤗

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

90 thoughts on “E-book „Foodpairingowa uczta””

  1. Pingback: Zakwas - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  2. Pingback: Marcepan - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  3. Pingback: Mus czekoladowy - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  4. Pingback: Idealny grzaniec - grzane wino - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  5. Pingback: Smażenie w głębokim tłuszczu - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  6. Pingback: Katsuobushi - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  7. Pingback: Idealny piernik - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  8. Pingback: Idealne naleśniki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  9. Pingback: Gluten - Nauka na talerzu - Marta Szumiata - gluten

  10. Pingback: Czy idealny stek musi odpoczywać po smażeniu? - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  11. Pingback: Jak zrobić idealny sernik - wywiad z Michałem Kosowskim - Żona Krawca

  12. Pingback: Idealne powidła śliwkowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  13. Pingback: Idealna grillowana kukurydza - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  14. Pingback: Stek idealny - wywiad z Maćkiem Mikrutem - Baron The Family

  15. Pingback: Idealne ogórki kiszone i małosolne - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  16. Pingback: Idealny stek - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  17. Pingback: Patelnia idealna - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  18. Pingback: Dashi - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  19. Pingback: Idealny gulasz - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  20. Pingback: Jak zrobić idealny ramen - wywiad z Marcinem Wojtasikiem - Yatta Ramen (Cz. 2)

  21. Pingback: Idealny bulion - rosół - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  22. Pingback: Sous-vide w kuchni staropolskiej - wywiad z Norbertem Sokołowskim

  23. Pingback: Sous-vide - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu

  24. Pingback: Idealne jajko poszetowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  25. Pingback: Idealny karmel - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  26. Pingback: Karmelizacja - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu

  27. Pingback: Budowanie dań - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu

  28. Pingback: Idealne jajko na miękko - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  29. Pingback: Foodpairing - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu

  30. Pingback: Smak umami - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu

  31. Pingback: Odczuwanie smaku - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu

  32. Pingback: Wędzenie - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu

  33. Pingback: Cześć! - Poznaj ze mną wspaniały świat gastronomii molekularnej.

  34. Pingback: Chleb: pieczenie - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  35. Pingback: Jak dekorować torty? - Wywiad z Must Bake

  36. Pingback: Reakcje Maillarda - Nauka na talerzu - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu

  37. Pingback: Jak zrobić idealny ramen - wywiad z Marcinem Wojtasikiem - Yatta Ramen (Cz. 1)

  38. Pingback: Oponki serowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  39. Pingback: Blanszowanie - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  40. Pingback: Karnawał - część 2 - jedzenie - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  41. Pingback: Czy chleb należy przechowywać w lodówce, by nie był czerstwy? - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  42. Pingback: Karnawał - część 1 Jedzenie&tradycje - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  43. Pingback: Chleb: składniki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  44. Pingback: Jak gotować jajka? - Wywiad z Tomkiem Zielke - Waszyngton - Najlepsza jajecznica

  45. Pingback: Idealne gofry - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  46. Pingback: Mleko - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  47. Pingback: Tradycje na Wielkanoc - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  48. Pingback: Idealny żurek - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  49. Pingback: Mochi - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  50. Pingback: Idealne frytki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  51. Pingback: Sos beszamelowy - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  52. Pingback: Idealne amerykańskie pancakes - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  53. Pingback: Kuchenka mikrofalowa - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  54. Pingback: Po co dodawać mleko do herbaty? - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  55. Pingback: Idealna kruszonka - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  56. Pingback: Idealny ganache czekoladowy - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  57. Pingback: Idealne kruche ciasto - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  58. Pingback: Idealne ogórki konserwowe, pikle i marynaty - Nauka na talerzu -

  59. Pingback: Idealne ciasto z cukinii - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  60. Pingback: Idealny ketchup + przepis - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  61. Pingback: Idealna beza - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  62. Pingback: Idealne puree z dyni - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  63. Pingback: Idealny sernik - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  64. Pingback: Custard - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  65. Pingback: Masło klarowane - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  66. Pingback: Naukowe podejście do gotowania czyli foodpairing - wywiad z Martą Szumiatą

  67. Pingback: Jak polubić jedzenie? Nowy smak - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  68. Pingback: Selernik z rosą - najlepszy przepis - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  69. Pingback: Ciasto dyniowe - przepis - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  70. Pingback: Prażenie orzechów - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  71. Pingback: Ciasto marchewkowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  72. Pingback: Idealny popcorn - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  73. Pingback: Lody miodowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  74. Pingback: Jak zrobić lody? - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  75. Pingback: Masło orzechowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  76. Pingback: Jak zrobić drożdżowe? - Wywiad z Moniką Walecką - Cała w Mące - Najlepsza jajecznica

  77. Pingback: Idealne pierniczki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  78. Pingback: Idealny lukier - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  79. Pingback: Masa makowa - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  80. Pingback: Wiązania chemiczne w żywności - Nauka na talerzu

  81. Pingback: Palone masło - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  82. Pingback: Idealne babeczki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  83. Pingback: Idealna gorąca czekolada - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  84. Pingback: Ciasto dyniowe 'pumpkin pie' - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  85. Pingback: Jak powstaje Czekolada - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  86. Pingback: Idealne ciasto drożdżowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  87. Pingback: Lody - składniki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  88. Pingback: Francuskie sosy bazowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

  89. Pingback: Ogórki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata - foodpairing

  90. Pingback: Szparagi - Nauka na talerzu - Marta Szumiata - foodpairing

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ebook jak łączyć przyprawy i zioła ze smakiem nauka na talerzu

Jak łączyć zioła
i przyprawy ZE SMAKIEM?

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w moim ebooku. Zapisz się do newslettera
i otrzymaj go w prezencie 🎀
Newsletter

Więcej informacji na temat przetwarzania danych na blogu Nauka na talerzu znajdziesz w Polityce prywatności. Zapoznaj się z Regulaminem.