E-book „Foodpairingowa uczta: zima”

Ten artykuł będzie wyjątkowy i odmienny od tych, do których przywykliście. Przybliżę Wam swojego e-booka, nad którym pracowałam bez ustanku przez ostatnie miesiące. „Foodpairingowa uczta: zima” to moja pierwsza książka, co prawda nie w wersji papierowej (choć mam nadzieję, że doczeka się takiej postaci), ale to spełnienie jednego z moich marzeń 😊. Skąd pojawił się pomysł na e-booka? Jak powstawał? Co w nim znajdziecie? Na koniec mała niespodzianka 🤭 i KONKURS!
talerze placki laska cynamonu
Źródło: Urszula Kurdej dla Nauka na talerzu.

Skąd pojawił się pomysł na e-book?

W podstawówce pochłaniałam książki niczym pyszne ciasteczka. To wtedy postanowiłam, że kiedyś napiszę własną. Ten plan tkwił w mojej głowie przez wiele, wiele lat. Aż przyszedł odpowiedni moment, kiedy zdecydowałam o czym ona będzie: o gastronomii molekularnej. Zaczęłam jednak od bloga, by trochę wprawić się w pisanie i zobaczyć, czy temat jedzenia z naukowego punktu widzenia w ogóle Wam się spodoba i będą jacyś czytelnicy.

Okazało się, że są 🤗. Tak więc zakasałam rękawy i chwyciłam za… laptopa (niestety, a może stety maszyny do pisania już są nieprzydatne). Zaczęłam pisać i tak powstał szkic książki „Gotowanie na talerzu”. Zaraz, zaraz… Pewnie zastanawiacie się, czemu piszę o jakiejś książce, skoro miało być o e-booku. Już przechodzę do głównego bohatera artykułu 😉.

Książka czekała (i nadal cierpliwie czeka) na dysku komputera. W międzyczasie narodził się inny pomysł: e-book z przepisami na smakowite, nietuzinkowe dania (kto mnie zna, ten wie, że u mnie nie ma „normalnego” rosołu, schabowego czy sernika 😜). Ten pomysł na e-book to wynik przypadkowego spotkania z Wiolą.

deski noz dzem
Poznajcie Wiolę – zdolną Pani fotograf z Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Kim jest tajemnicza Wiola?

Wiola to zdolna Pani fotograf, która na co dzień wymyśla kosmetyki, a po pracy wraz z mężem (i firmą Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD) uwiecznia piękne chwile i ludzi na wyjątkowych zdjęciach. Interesuje ją też jedzenie, więc znalazłyśmy wspólny język 😀.

Poznałyśmy się przypadkowo, u znajomych. Od słowa do słowa wyszło, że Wiola chce fotografować smaczne jedzenie, a ja chcę mieć ładne zdjęcia swoich dań. No i już byłyśmy dogadane: robimy e-booka 🤗. I to nie jednego – są plany, by powstały kolejne części na następne pory roku.

watrobka talerze puree noze rozmaryn
Było pracowicie, ale i smakowicie 🤭.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Jak powstawał e-book?

Moim założeniem było, by w e-booku znalazły się moje autorskie przepisy na zaskakujące potrawy. Każdą przemyślałam bardzo skrupulatnie, a połączenia smakowe oparłam na zasadach foodpairingu. Muszę Wam się przyznać, że każda receptura najpierw powstała w teorii, a dopiero później sprawdziłam ją w kuchennej rzeczywistości. Z dumą powiem, że każda z nich okazała się być strzałem w dziesiątkę 😊. Choć wiem, że są różne gusta i preferencje smakowe, więc zdaję sobie sprawę, że nie każde danie przypadnie do wszystkich kubków smakowych świata. Aczkolwiek zachęcam do wypróbowania każdego przepisu, nawet jeśli na pierwszy rzut oka do Ciebie nie przemawia i nie zapałaliście do siebie miłością od pierwszego spojrzenia 😉.

ser plesniowy czekolada bagietka
Każdy przepis dokładnie przemyślałam, stosując zasady budowania dań, i skrupulatnie opracowałam recepturę.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Po opracowaniu receptur przyszedł czas na sesję fotograficzną. Do akcji wkroczyła Wiola i Damian, który nagrywał naszą pracę. To dzięki niemu możecie podejrzeć nas w akcji 😄. Przy okazji był też dobrym królikiem doświadczalnym na nowe potrawy 🤭.

Kulisy sesji fotograficznej: racuchy z grzybową nutellą z e-booka “Foodpairingowa uczta: zima”
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Co znajdziecie w e-booku?

e-booku zebrałam dla Was 20 wyjątkowych przepisów, po 5 z każdej kategorii: przystawki, zupy, dania główne i desery. Każdy z nich okrasiłam smakowitą opowieścią i foodpairingowym wyjaśnieniem. I wszystkie przedstawione są na pięknych fotografiach – aż chce się je zjeść z tych zdjęć 🤭. Nie zdradzę zbyt wielu szczegółów, bo chcę Wam podostrzyć apetyt, ale podzielę się tutaj z Wami fragmentem z e-booka i jednym przepisem 🤫.

deski kartki pioro owoce
Każdy przepis okrasiłam foodpairingowym wyjaśnieniem.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

„Na każdej wigilijnej wieczerzy musi pojawić się zupa: w jednych regionach Polski jest to grzybowa, w innych barszcz czerwony, a zdarza się i migdałowa. W mojej rodzinie i w małej ojczyźnie – Lubelszczyźnie, zawsze jest czysty, biskupi barszczyk, w którym taplają się maleńkie uszka. Babcia przyrządza grzybowy farsz, a ja zamykam go w elastycznym cieście (jestem domowym „uszkarzem” od kiedy sięgam pamięcią, po zwycięstwie w rodzinnym konkursie na najładniejsze uszko 😉).

Tradycyjny barszcz czerwony robimy na zakwasie i to on zapewnia tę przyjemną kwasowość. Proponuję jednak inne źródło kwasu: orzeźwiający cydr z odurzającą owocowością i kwiatowością. Żegnam się z grzybami, a witam grejpfruty. Skąd taki pomysł? Bo wbrew pozorom, coś go łączy z burakami: drzewne i korzenne aromaty.”

Przepis na „Barszcz z cydrem i kołdunami z grejpfrutem”

Barszcz:

W garnku podgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę buraki, chwilę podsmaż i zalej wodą. Dołóż przyprawy i gotuj na wolnym ogniu, aż buraki zmiękną. Zblednuj, dodaj cydr i pogotuj jeszcze 10 minut.

Kołduny:

Mąkę wymieszaj z wodą. Zagnieć elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody). Rozwałkuj cienko, za pomocą szklanki wykrój koła. Na każdym połóż cząstkę grejpfruta obtoczonego w mące ziemniaczanej (pochłonie wilgoć). Zlep dokładnie krawędzie. Uformuj kołduny złączając ze sobą dwa rogi. Ułóż na dobrze obsypanej mąką desce. Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie przez minutę (po wypłynięciu). Odcedź. Podawaj z barszczem.

barszcz kolduny uszka
Przepis na “Barszcz z cydrem i kołdunami z grejpfrutem” znajdziesz w e-booku “Foodpairingowa uczta: zima”.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Masz apetyt na więcej?

kurczak warzywa pomarancze przyprawy korzenne
Przepis na tego aromatycznego kurczaka również znajdziesz w e-booku “Foodpairingowa uczta: zima”.
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Premiera e-booka

Premiera e-booka “Foodpairingowa uczta: zima” już 24 listopada, a przedsprzedaż właśnie ruszyła 🤭 Spiesz się, bo tylko do 23 listopada mam dla Ciebie specjalną ofertę z dwoma prezentami 🎁🎁

Co to za prezenty?

Jeden jest ode mnie: e-book “Śliwkowy przepiśnik”, w którym znajdziesz 15 przepisów na smakowite dania z wędzonymi śliwkami: słodkie i wytrawne. Pyszne naleśniki, knedle, pierogi, sałatki, desery i napoje.

Drugi jest od Wioli: e-book “Jak fotografować jedzenie w domowych warunkach”, w którym poznasz sekrety Wioli na robienie pięknych zdjęć w domowym zaciszu.

Oferta jest ważna jest tylko do 23 listopada do północy. Pakiet 3 e-booków dostaniesz za jedyne 39 zł zamiast 79 zł.

ramen usmiech
To jak: chcesz poznać moje sekretne przepisy? 🤭
Źródło: Moment Decydujący – Pracownia Fotograficzna MDWD.

Spotkajmy się na żywo podczas premiery e-booka

Zapraszam Cię na LIVE z okazji premiery e- booka „Foodpairingowa uczta: zima”. Czekamy na Ciebie z Wiolą o 20:00. Opowiemy Ci o kulisach tworzenia książki, zdradzimy więcej szczegółów menu i odpowiemy na Twoje pytania. Link do wydarzenia znajdziesz tutaj.

Chcesz dowiedzieć się więcej o e-booku "Foodpairingowa uczta: zima"?

KONKURS: Wygraj e-book "Foodpairingowa uczta: zima"

Mam jeszcze dla Was małą niespodziankę: KONKURS. Zdradźcie mi swoje najbardziej zwariowane pomysły na danie, którym zaskoczyliście swoich bliskich. Autor najciekawszej odpowiedzi otrzyma e-book „Foodpairingowa uczta: zima” w prezencie. Konkurs trwa do 24 listopada do północy. Odpowiedzi przesyłajcie na maila naukanatalerzu@gmail.com. Zwycięzcę poinformuję drogą mailową 25 listopada.

Nie chcesz dłużej czekać? Zamów już dziś 🤗

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *