Spis treści
Babeczki (zwane również muffinkami) na stałe zagościły w polskiej kuchni. Są proste i szybkie w przygotowaniu, przede wszystkim nie wymagają wiele pracy (zgrubne wymieszanie jest nawet pożądane, ale o tym za chwilę). Bezsprzecznie są świetną propozycją na śniadanie do pracy, w podróż, na piknik czy inną imprezę. Zalet mają wiele. Jak zatem zrobić muffiny idealne? Co jest potrzebne do ich przygotowania? Lepiej sięgnąć po proszek do pieczenia czy sodę, a może oba? Jak upiec babeczki? Czym urozmaicić? Dlaczego orzechy w babeczkach robią się niebieskie? Poznaj uniwersalny przepis na pyszne muffinki 🤗
Babeczki są pyszne, a do tego proste w przygotowaniu.
Źródło: Sixteen Miles Out on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Co to są babeczki?
Zacznijmy od krótkiego wprowadzania, czym są właściwie babeczki. To wypieki o charakterystycznym kształcie, ponieważ pieczone są w specjalnych foremkach (metalowych, papierowych, bądź silikonowych). Wyrastają dzięki metodzie chemicznej, czyli przy użyciu proszku do pieczenia albo/i sody (obok metody chemicznej wyróżnia się jeszcze metodę fizyczną, która polega na napowietrzeniu ciasta poprzez wtłoczenie do niego cząsteczek gazu za pomocą ubijania i metodę biologiczną, która „zatrudnia” do pracy drożdże, które na drodze fermentacji wytwarzają dwutlenek węgla i alkohol). Jeśli weźmiemy pod uwagę składniki niezbędne do przyrządzenia muffinów, to możemy je uplasować gdzieś między ciastem a chlebem.
Muffinki to świetna propozycja na błyskawiczne śniadanie.
Źródło: Heather Barnes on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Muffiny angielskie
Wspomnę jeszcze o angielskich muffinach, bo nie przypominają one babeczek, jakie znamy. Są okrągłe i wyrastają dzięki drożdżom (metoda biologiczna). Wypiekane są nie w piekarniku, a na patelni. Nie są też zbyt słodkie. Bardziej przypominają bułeczki i zwykle tak się je spożywa: przekrojone na pół, posmarowane masłem, które rozpływa się na jeszcze ciepłym pieczywie.
Angielskie muffiny bardziej przypominają bułki.
Źródło: Beth Kirby on Flickr (dostęp 09.06.2022r.).
Muffiny a cupcakes
W języku angielskim spotkamy się zarówno z ‘muffins’, jak i ‘cupcakes’. Pierwsze z nich są uboższą wersją tych drugich, a mianowicie zawierają mniejszą ilość tłuszczu i cukru oraz pozbawione są fantazyjnych zdobień (kremów, lukrów i innych słodkich dekoracji). Niemniej jednak często te dwa pojęcia są używane wymiennie.
‘Cupcakes’ to muffinki na bogato.
Źródło: Jennie Brownes on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Babeczki – niezbędne składniki
Podstawowe składniki babeczek to:
- mąka,
- cukier,
- mleko (lub inny mleczny składnik jak maślanka czy jogurt),
- tłuszcz (masło lub olej),
- jaja,
- środek spulchniający (proszek do pieczenia lub soda),
- sól.
Obok wymienionych składników na babeczki, mogą pojawić się różnorodne dodatki, które wzbogacą ciasto: kakao, czekolada, suszone lub świeże owoce, orzechy lub bardziej wymyślne: marshmallows, M&Msy, precelki czy popcorn. ‘Sky is the limit’ – ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i kuchenne zapasy 😜.
Pomysłów na babeczki jest nieskończenie wiele.
Źródło: Lottie Griffiths on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Co wybrać: proszek do pieczenia czy sodę?
Zatrzymajmy się przy środku spulchniającym, bo chociaż nie ma go dużo, to jednak odgrywa znaczącą rolę w cieście. W przepisach na babeczki spotkamy się raz z proszkiem do pieczenia, a innym razem z sodą lub nawet z tymi dwoma. Jaka jest różnica między nimi? Opisałam to szczegółowe w artykule o pancakes, ale zrobię tu małe przypomnienie.
Soda jest składnikiem zasadowym, a więc by mogła zadziałać, potrzebuje kompana w postaci kwasu, np. maślanki, soku z cytryny czy kakao (ma odczyn kwasowy, choć można się spotkać też z wersją „zneutralizowaną”). W wyniku ich spotkania powstaje, m.in. dwutlenek węgla, który napowietrza ciasto.
By soda mogła „zadziałać”, niezbędny jest kwaśny składnik.
Źródło: Food Photographer | Jennifer Pallian on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Bezpieczniejszą opcją wydaje się być proszek do pieczenia, który w swym składzie zawiera nie tylko sodę, ale i od razu kwas, więc nie musimy się już głowić nad tym, czy w naszym przepisie mamy na pewno jakiś kwaśny komponent. Dodatkowo na liście składników proszku do pieczenia znajdziemy mąkę, bo ma ona za zadanie pochłaniać wilgoć i tym samym zapobiegać przedwczesnej reakcji zasady i kwasu. One działają dopiero w obecności wody (maślanka czy jaja zawierają wodę). Co więcej, proszek działa dwuetapowo: najpierw jest aktywowany podczas mieszania z płynami, a później w trakcie pieczenia (kiedy dostarczamy ciepła, ten etap jest też znacznie szybszy).
Babeczki wyrastają dzięki środkowi spulchniającemu: proszkowi do pieczenia lub sodzie.
Źródło: Alice Dotto on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Skąd się biorą dziwne kolory w babeczkach?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że borówki, marchewka czy słonecznik w babeczkach stały się zielone po upieczeniu, a orzechy włoskie niebieskie? To nic strasznego, a winowajcą tego zjawiska jest soda, a właściwie jej nadmiar albo duża koncentracja w jednym miejscu. Jej zasadowość (wysokie pH) powoduje zmiany barwy antocyjanów i innych naturalnych pigmentów występujących w owocach, warzywach, orzechach czy pestkach.
Dziwne kolory w babeczkach to wynik reakcji naturalnych pigmentów z sodą.
Źródło: Aneta Voborilova on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Złote proporcje składników
W internecie i książkach z przepisami można znaleźć mnóstwo przepisów na babeczki, oczywiście każdy z nich jest inny. Jak wybrać ten najlepszy? Czy można zamieniać jedne składniki na inne, dodać coś „od siebie”, by nie zrujnować receptury? Oczywiście, jeśli zachowamy odpowiednie proporcje i będziemy świadomi, jak nowy składnik zmieni nasze ciasto.
Stworzenie własnego przepisu na babeczki nie jest wcale takie trudne.
Źródło: Lore Schodts on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Tak naprawdę sami możemy stworzyć własny przepis na ulubione muffinki: wystarczy, że dodamy właściwą ilość mąki, cukru, tłuszczu i płynów. Ile ich powinno być? Według Encyklopedii Pieczenia (Bakerpedia) na każde 100 g mąki powinno wylądować po 55-65 g cukru i wody (mleko to prawie 90% wody), 25-35 g jajek, 40-50 g tłuszczu, 4-6 g proszku do pieczenia i około 2 g soli. Jeśli chcesz dodać kakao, to pamiętaj, że jest ono źródłem tłuszczu, bo zawiera go aż 10%, czekolada jeszcze więcej (w zależności od rodzaju i producenta 25-45%).
W przepisie ważne są proporcje poszczególnych składników.
Źródło: sheri silver on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Jak zrobić muffiny?
Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu: wystarczy oddzielnie wymieszać suche składniki i mokre, a następnie je połączyć. Dlaczego właśnie tak? Ponieważ w przypadku babeczek zależy nam na słabym glutenie (podobnie jak w kruchym cieście, zaś przeciwnie do ciasta drożdżowego). Dlatego nie możemy zbyt długo mieszać ciasta, by nie powstały nam zbyt silne wiązania. Z tego też powodu w przepisach na muffiny znajdziemy polecenie, by składniki wymieszać niezbyt dokładnie i nie przejmować się grudkami nierozmieszanej masy.
Gotową mieszaninę należy przełożyć do foremek (metalowe trzeba jeszcze czymś wysmarować albo wyłożyć papierowymi papilotkami, zaś silikonowe nie wymagają już żadnego „ubrania”). Babeczki piecze się zwykle przez 20-30 minut w nagrzanym do 180-200°C piekarniku. Czas i temperatura zależą od pieca i efektu, jaki chcemy uzyskać (wyższa temperatura szybciej przypiecze powierzchnię muffinek, bo reakcje Maillarda zajdą szybciej).
Do pieczenia muffinek przydadzą się papilotki.
Źródło: Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash (dostęp 09.06.2022r.).
Przepis na idealne babeczki
Podam Ci podstawowy przepis na babeczki: możesz go dowolnie modyfikować, oczywiście miej na uwadze to, co wnosi nowy składnik (wodę, tłuszcz, a może dodatkowy cukier?). Do tego bazowego ciasta możesz dorzucić ulubione owoce (świeże, mrożone lub suszone), orzechy, kawałki czekolady, popcorn czy karmelowy ser. Polecam posypać kruszonką 😉.
Poznaj podstawowy przepis na babeczki.
Źródło: Federica Goia on Unsplash (dostęp 21.06.2022r.).
Składniki:
- 250 g (około 2 szklanki) mąki*
- 150 g (niepełna szklanka) cukru
- 150 ml (3/4 szklanki) mleka
- 2 małe jajka
- 100 g masła (spróbuj z palonym masłem)
- 12 g (2 czubate łyżeczki) proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie dodatki (owoce, orzechy, popcorn, kawałki czekolady, karmelowy ser).
W jednej misce wymieszaj suche składniki, zaś w drugiej mokre. Połącz zgrubnie, najlepiej za pomocą zwykłej trzepaczki. Możesz dołożyć ulubione dodatki. Wypełnij foremki, wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 25 minut, aż patyczek włożony w środek będzie suchy.
Źródło: June O on Unsplash (dostęp 21.06.2022r.).
Przetestowałaś przepis?
Posmakowały Ci moje babeczki?
Podziel się z innymi 🤗
Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.
Czekam na Twoje wrażenia i zdjęcia 😊
Podsumowanie:
- Babeczki to wypieki o charakterystycznym kształcie, które rosną dzięki substancjom spulchniającym (proszkowi do pieczenia i sodzie).
- Muffiny angielskie robi się na drożdżach, są mniej słodkie i bardziej przypominają bułki.
- ‘Cupcakes’ są bogatszą wersją muffinów, fantazyjnie ozdobioną.
- Istotną rzeczą przy robieniu babeczek jest krótkie, zgrubne wymieszanie składników.
Podobał Ci się mój artykuł?
Podziel się nim! 🤗
Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery
Literatura:
Penfield, M. P., Campbell, A. M., & Penfield, M. P. (1990). Experimental food science (pp. 442-446). San Diego, CA: Academic press.
Bakerpedia. Muffins. https://bakerpedia.com/processes/muffins/
The Craft Company. The science behind the perfect cupcakes. https://www.craftcompany.co.uk/inspiration/blog/the-science-behind-the-perfect-cupcake/
Breau, A. (2013). Use Science To Make The Perfect Muffin. https://indianapublicmedia.org/amomentofscience/science-perfect-muffin.php
Pingback: Ciasto marchewkowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Ganache - Nauka na talerzu - Marta Szumiata
Pingback: Masło orzechowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata