Spis treści
Jak zrobić ciasto zgodnie z dietą low FODMAP? Poznaj przepis na ciastko marchewkowe bez glutenu i nabiału, idealne dla cukrzyków i diabetyków oraz osób na diecie eliminacyjnej FODMAP.
Sama muszę stosować dietę FODMAP, a w niej wiele produktów jest na czarnej liście. Jednak wciąż mam ochotę na coś słodkiego, więc postanowiłam stworzyć przepis na ciasto marchewkowe, które będę mogła zjeść.
Gotuj, wiedząc, co robisz! Poznaj mój przepis na smaczne ciasto marchewkowe low FODMAP.
Ciasto marchewkowe naprawdę może być zdrowe i do tego pyszne.
Źródło: Nauka na talerzu.
Przepis na ciasto marchewkowe bez glutenu* i nabiału - dieta FODMAP**
*Bez glutenu, jeśli sięgniesz po mąkę owsianą bezglutenową. Jakkolwiek w diecie FODMAP można spożywać owies.
**Co do spełnienia warunków diety FODMAP, nie jestem pewna na 100%, a konkretnie moje wątpliwości wzbudza ananas w puszce, bo znalazłam różne, sprzeczne ze sobą informacje czy można je jeść. Zawsze możesz zastąpić ananas z puszki tym świeżym, ja niestety nie miałam dostępu.
Muszę na wstępie dodać, że to ciasto różni się od typowych ciast, które znamy. Jest bardziej zbite i wilgotne, nie wyrasta tak jak inne ciasta czy biszkopty, bo nie ma w nim glutenu ani proszku do pieczenia (w przeważającej większości mają one w swym składzie mąkę pszenną), jedynie trochę sody.
Zamiast mąki pszennej użyłam tą owsianą. Nie dodałam też do niego więcej cukru niż ten, który naturalnie występuje w marchewce i ananasie (choć ten z puszki jest oczywiście słodzony). Całe ciasto nie jest nadmiernie słodkie. Ba! Może nawet bardziej wytrawne. Mi zasmakowało z serem pleśniowym – wyborny foodpairing 🤭
To jak, próbujecie? 🤗
Mi posmakowało to ciasto marchewkowe z serem pleśniowym!
Źródło: Nauka na talerzu.
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 2 jajka
- 2 średnie marchewki
- pół puszki ananasa plus 2 łyżki soku
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki oliwy
- 1,25 szklanki mąki owsianej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu (inaczej soda nie zadziała)
- cynamon do smaku
- szczypta soli.
Do zrobienia ciasta marchewkowe wystarczy kilka składników, niepotrzebny jest nawet mikser.
Źródło: Nauka na talerzu.
Do jednej miski wsyp suche składniki.
W drugiej misce rozbełtaj jajka, dodaj oliwę, sok z ananasa. Wymieszaj i wlej do suchych składników. Następnie krótko zmiksuj (lub wymieszaj ręcznie), by uzyskać ciasto z niewielkimi grudkami. Na koniec dorzuć posiekane orzechy włoskie.
Ciasto wylej do prostokątnej foremki (możesz też upiec w formie babeczek). Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz około 45 minut do suchego patyczka i ładnego zbrązowienia powierzchni.
Przetestowałaś przepis?
Posmakowało Ci ciasto marchewkowe w takim wydaniu?
Podziel się z innymi 🤗
Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.
Czekam na Twoje wrażenia i zdjęcia 😊
Pingback: Masło orzechowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata