Ciasto dyniowe - przepis - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Ciasto dyniowe – przepis

W ostatnim artykule skupiłam się na aspektach teoretycznych ciasta dyniowego, które w Stanach Zjednoczonych znane jest jako ‘pumpkin pie’. Teraz prezentuję Wam praktykę: przepis na to pyszny amerykański placek, który skradnie serca (czy raczej żołądek 🤭) małego i dużego Łasucha.
ciasto dyniowe pumpkin pie przepis
Placek dyniowy jest popularny w USA i znany jako 'pumpkin pie’.
Źródło: Nauka na talerzu.

Jak powstał przepis na ciasto dyniowe?

Długo się zastanawiałam, z czego powinno się składać dyniowe nadzienie. W USA mają na nie różne przepisy, bo obok samej dyni i jajek ląduje jeszcze mleko, śmietanka, serek śmietankowy typu Philadelphia, a nawet mleko skondensowane. Postanowiłam połączyć kilka z nich, a mianowicie mleko skondensowane, który ma charakterystyczny, karmelowy smak (mi kojarzy się z dzieciństwem) oraz serek śmietankowy, który ożywia całe towarzystwo swoją delikatną słonością.

Testerom mojego ciasta dyniowego przypominało ono sernik, bo było bardzo kremowe i aksamitne, a także moja dynia piżmowa była bardzo jasna i delikatna w smaku. Zresztą to nie jedyny powód, ponieważ oba ciasta są pieczonymi ‘custardami’. Tym razem zdecydowałam się na bezglutenowy spód z mąki kukurydzianej (testuję receptury do nowego e-booka „Poradnika cukierniczego”). Miał on charakterystyczny smak i był dość suchy, ale osobiście pasował mi do dyniowego ciasta. Możesz zrobić tradycyjny spód z mąki pszennej albo jeśli chcesz (lub musisz), zrobić wersję bezglutenową kruchego ciasta.

ciasto dyniowe przepis na placek z dynią krok po kroku
Przepis na placek dyniowy powstał najpierw na papierze.
Źródło: Nauka na talerzu.

Przepis na ciasto dyniowe 'pumpkin pie'

Składniki na okrągłą blaszkę.

Jeśli chcesz zrobić dużą prostokątną blachę, to wszystkie składniki weź w podwójnych ilościach.

ciasto dyniowe placek jesienny
Podane ilości są na dużą tortownicę.
Źródło: Nauka na talerzu.

Kruche ciasto:

*Tym razem zrobiłam bezglutenowy kruchy spód z mąki kukurydzianej. Możesz użyć zwykłej mąki pszennej albo innej. W przypadku mąki kukurydzianej niezbędne jest jajko i jeszcze odrobina zimnej wody.

**Możesz pominąć.

Do miski wsyp mąkę, przyprawy i cukier. Masło pokrój w kawałki i rozetrzyj palcami razem z suchymi składnikami. Gdy uzyskasz konsystencję okruchów, wbij jajko. Zagniataj dalej, by uzyskać jednolite ciasto. Włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż na okrągłą blaszkę. Możesz też wylepić tortownicę ciastem (bez wałkowania). Ponakłuwaj ciasto widelcem. By zapobiec nierównomiernemu podniesieniu się ciasta podczas pieczenia, połóż na nie folię aluminiową i wysyp na nią suchą fasolę albo makaron lub inne ziarna. Podpiecz spód w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut. Następnie zdejmij ziarna i folię i wstaw z powrotem do pieca na 15 minut do ładnego zbrązowienia.

Zapraszam Cię do poradnika jak zrobić idealne kruche ciasto.

jak zrobić kruchy spód do tarty ciasta dyniowego
Kruche ciasto musi „odleżeć” swoje w lodówce.
Źródło: Nauka na talerzu.

Puree z dyni:

Dynię umyj, obierz ze skóry (możesz też piec ze skórą, a pozbyć się jej po pieczeniu), pokrój w plastry. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku połóż odrobinę masła, oprósz cukrem. Wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika i piecz około godzinę, aż dynia będzie miękka i przyrumieniona.

Gotową dynię (obierz ze skóry, jeśli wcześniej tego nie zrobiłeś) zblenduj na gładko.

Zapraszam Cię do poradnika jak zrobić idealne puree z dyni.

jak zrobić puree z dyni do ciasta dyniowego
Dodatek masła zainicjuje smakowite i aromatyczne reakcje Maillarda.
Źródło: Nauka na talerzu.

Dyniowe nadzienie:

Puree z dyni wymieszaj z mlekiem skondensowanym, serkiem śmietankowym, zwykłym mlekiem i przyprawami. Wbij jajka i krótko zmiksuj, tylko by masa była jednolita. Wylej ją na podpieczony kruchy spód. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze godzinę. Przestudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodź w lodówce.

Zapraszam Cię do poradnika jak zrobić idealny sernik, bo ciasto dyniowe jest rodzajem custardu, podobnie jak sernik. Z artykułu dowiesz się, jak najlepiej piec taki rodzaj deseru.

Pieczenie ciasta dyniowego w niskiej temperaturze sprawia, że nie opada.
Źródło: Nauka na talerzu.

Ciasto dyniowe możesz serwować z kleksem bitej śmietany, gałką lodów (wtedy najlepiej podgrzej ciasto, np. w kuchence mikrofalowej), słonym karmelem czy sosem czekoladowym.

przepis na ciasto dyniowe pumpkin pie
Źródło: Nauka na talerzu.

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

1 thought on “Ciasto dyniowe – przepis”

  1. Pingback: Idealne kruche ciasto - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *