Skip to content
Nauka na talerzu
Nauka na talerzu

Marta Szumiata - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu

  • O mnie
  • Patronite
  • Artykuły
    • Wszystkie artykuły
    • Poznaj świat gastronomii molekularnej
    • Przepisy
      • Foodpairing
      • Budowanie dań
      • E-book „Foodpairingowa uczta: zima”
      • Mus czekoladowy
      • Oponki serowe
    • Idealne przygotowanie
      • Idealne jajko na miękko
      • Idealny popcorn
      • Idealne kruche ciasto
      • Idealny karmel
      • Idealne jajko poszetowe
      • Idealny bulion – rosół
      • Idealny gulasz
      • Idealny stek
      • Idealne ogórki kiszone i małosolne
      • Idealne ogórki konserwowe, pikle i marynaty
      • Idealna grillowana kukurydza
      • Idealny ketchup + przepis
      • Idealne ciasto z cukinii
      • Idealne powidła śliwkowe
      • Idealne puree z dyni
      • Idealne amerykańskie pancakes
      • Idealne naleśniki
      • Idealny piernik
      • Idealny grzaniec – grzane wino
      • Idealna beza
      • Idealny lukier
      • Chleb: składniki
      • Chleb: przygotowanie
      • Chleb: pieczenie
      • Idealna jajecznica
      • Idealne gofry
      • Idealne ciasto drożdżowe
      • Idealny żurek
    • Techniki kulinarne
      • Wędzenie
      • Gotowanie
      • Kuchenka mikrofalowa
      • Gotowanie na parze
      • Pieczenie
      • Karmelizacja
      • Reakcje Maillarda
      • Sous-vide
      • Gotowanie na wolnym ogniu
      • Smażenie
      • Smażenie w głębokim tłuszczu
      • Patelnia idealna
      • Blanszowanie
      • Prażenie orzechów
    • Składniki
      • Dashi
      • Szparagi
      • Ogórki
      • Gluten
      • Katsuobushi
      • Marcepan
      • Zakwas
      • Mleko
    • Szczypta fizyki i chemii
      • Wiązania chemiczne w żywności
      • Sposoby przenoszenia energii
      • Witaminy i minerały
      • Woda
      • Węglowodany
      • Białka
      • Tłuszcze
      • Patelnia idealna
    • Percepcja żywności
      • Odczuwanie smaku
      • Receptory
      • Smak słodki
      • Smak umami
      • Smak gorzki
    • Fakty i mity
      • Czy idealny stek musi odpoczywać po smażeniu?
      • Jak przechowywać chleb, by nie był czerstwy?
    • Podróże kulinarne
      • Karnawał – część 1
      • Karnawał na świecie
      • Tradycje na Wielkanoc
    • Wywiady
      • Sous-vide w kuchni staropolskiej – wywiad z Norbertem Sokołowskim
      • Jak zrobić idealny ramen – wywiad z Marcinem Wojtasikiem – Yatta Ramen (Cz. 1)
      • Jak zrobić idealny ramen – wywiad z Marcinem Wojtasikiem – Yatta Ramen (Cz. 2)
      • Stek idealny – wywiad z Maćkiem Mikrutem – Baron The Family
      • Jak dobierać wino do jedzenia? – Wywiad z Frank Winebar & Shop
      • Jak zrobić idealny sernik – wywiad z Michałem Kosowskim – Żona Krawca
      • Jak dekorować torty? – Wywiad z Must Bake
      • Jak gotować jajka? – Wywiad z Tomkiem Zielke – Waszyngton
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Sklep
    • Książki
      • E-book “Śliwkowy przepiśnik”
    • Śliwki wędzone
      • 🎄 ŚWIĄTECZNE 🎄 Śliwki wędzone BEZ PESTKI na BOŻE NARODZENIE 1 kg 🎁 PREZENT GRATIS 🎁
      • 1 kg śliwek wędzonych Z PESTKĄ na 1. urodziny bloga 🎂 PREZENT: Przepiśnik śliwkowy 🎁
      • 50 śliwek wędzonych BEZ PESTKI na 50 artykułów bloga 🎁
      • Śliwki wędzone bez pestki 0,5 kg
      • Śliwki wędzone bez pestki 100 g
      • Śliwki wędzone z pestką 0,5 kg
      • Śliwki wędzone z pestką 100 g
      • Śliwki w czekoladzie 100 g
    • Śliwki w czekoladzie 100 g
    • Orzechy włoskie
    • Dżemy
      • Lemdżemy
      • Proste – dżemy na prostym winie
    • Paczka świąteczna
      • Paczka świąteczna – prezent
    • Wszystkie produkty
  • Moje konto
Search

Do pobrania

  • Formularz zwrotu.pdf
  • Regulamin.pdf
  • Polityka prywatności.pdf

Zostań częścią naszego bloga i pomóż tworzyć wartościowe treści!

partonite logo marta szumiata
  • follow me on instagram @naukanatalerzu
Ryż basmati + pulpeciki z łososia + zasmażane b Ryż basmati + pulpeciki z łososia + zasmażane buraczki = idealny foodpairing 🤍🧡❤️

#losos #łosoś #rybanaobiad #ryby #rybanaobiad #pulpeciki #buraczki #jakumamy #jakubabci #domowyobiad #domowejedzenie #obiad #kolacja #bezglutenu #bezglutenowe #zdrowienatalerzu #bezmiesa #zdrowejedzenie #pomyslnaobiad #pomyslnakolacje #fleksitarianizm #slowfood #slowlife #blogkulinarny #inspiracje #fotografiakulinarna #kulinarnewyzwanie #foodpairing #ceramikaartystyczna #norwegia
Ryż basmati + prażone jabłka z rodzynkami + rja Ryż basmati + prażone jabłka z rodzynkami + rjażenka + orzechy włoskie = idealny foodpairing 🤍💛🤎💛🤎

#wegetariańskie #sniadanie #sniadanko #sniadaniemistrzow #bezcukru #bezglutenu #śniadanie #prażonejabłka #rodzynki #wege #dziendobry #conasniadanie #jedzenie #smacznego #poniedzialeknietakizly #nowytydzień #miska #fotografiakulinarna #blogkulinarny #inspiracje #podrozekulinarne #sniadanienaslodko #ceramikaartystyczna #slowfood #slowlife #mlekoimiód

#homemade #breakfast #foodpairing #breakfasttime
Obwarzanek + ser pleśniowy brie = idealny foodpai Obwarzanek + ser pleśniowy brie = idealny foodpairing 💛🤍

#obwarzanki #obwarzanek #ser #brie #serpleśniowy #wegetariańska #kolacja #obiad #sniadanie #bezmięsa #wegeprzepisy #wege #slowfood #slowlife #niemarnuje #zerowaste #blogkulinarny #fotografiakulinarna #smakołyki #smacznego #piatekweekendupoczatek #kuchniapolska #kuchnieświata #tradycyjnie #jedzenie #krakow #kraków

#foodpairing #comfortfood #polishfood
Croissant + lody pistacjowe = idealny foodpairing Croissant + lody pistacjowe = idealny foodpairing 💛💚

#croissant #ciastofrancuskie #rogal #rogalik #lody #pistacje #blogkulinarny #inspiracje #podrozekulinarne #fotografiakulinarna #smakołyki #smacznego #koniecweekendu #leniwaniedziela #sniadanie #śniadanie #sniadaniemistrzow #chwilaprzyjemności #mlekoimiód #slowfood #slowlife

#pistachio #gelato #icecream #croissants #frenchpastry #comfortfood #homemade #foodpairing #sundaybreakfast
Budyń czekoladowy + banan + dżem agrestowy = ide Budyń czekoladowy + banan + dżem agrestowy = idealny foodpairing 🤎💛💚

#budyń #krem #pudding #czekoladowelove #czekolada #czekoladowy #sniadanie #śniadanie #sniadaniemistrzow #bezglutenowe #bezglutenu #bezcukru #jakumamy #jakubabci #niemajakwdomu #slodkiesniadanie #deser #dziendobry #dzieńdobry #smacznego #piatekweekendupoczatek #miska #ceramikaartystyczna #blogkulinarny #inspiracje #pomyslnasniadanie #fotografiakulinarna #f52 #foodpairing #homemade
Budyń + napój migdałowy + marcepan + czekolada Budyń + napój migdałowy + marcepan + czekolada + migdały = idealny foodpairing 💛🤍💛🤎🤎

#budyń #mlekomigdałowe #bezglutenu #bezglutenowe #bezlaktozy #bezmleka #marcepan #czekoladowelove #czekolada #sniadanie #śniadanie #sniadaniemistrzow #deser #podwieczorek #jakumamy #jakubabci #smakidziecinstwa #dzieciństwo #dladzieci #slowlife #ceramikaartystyczna #niemajakwdomu #blogkulinarny #fotografiakulinarna #smakołyki #smacznego #domoweslodkosci #słodycze #cosslodkiego #foodpairing
Krewetki + masło + czosnek + białe wino + bagiet Krewetki + masło + czosnek + białe wino + bagietka czosnkowa = idealny foodpairing ❤️💛💛🤍💛

#krewetki #bagietka #bagietkaczosnkowa #białewino #kolacjawedwoje #obiad #kolacja #bezmięsa #owocemorza #blogkulinarny #inspiracje #podrozekulinarne #podróże #fotografiakulinarna #gotowanie #gotowaniezpasją #przepisykulinarne #fleksitarianizm #foodpairing #kuchniasrodziemnomorska #miska #niedzielnyobiad #weekend #niedziela #odpoczynek #odpoczyneksienalezy #szybkiegotowanie #ceramikaartystyczna #slowfood #slowlife
Kasza gryczana + twaróg +śmietana + fermentowany Kasza gryczana + twaróg +śmietana + fermentowany szczypiorek = idealny foodpairing 🤎🤍🤍💚

#kasza #kaszagryczana #twaróg #twarożek #wegetariański #obiad #kolacja #bezglutenu #bezglutenowe #zdrowienatalerzu #bezmiesa #zdrowejedzenie #pomyslnaobiad #pomyslnakolacje #fleksitarianizm #slowfood #slowlife #zerowaste #blogkulinarny #zycienawsi #podrozekulinarne #fotografiakulinarna #polskiejadło #polskakuchnia #polskiejedzenie #tradycyjnie #niemajakwdomu #jakumamy #jakubabci #foodpairing

Nauka na talerzu

Marta Szumiata

Szybkie linki

  • O mnie
  • Patronite
  • Sklep
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Kontakt
  • Do pobrania
Instagram
Linkedin-in
Facebook-f
Copyright © 2022 Nauka na talerzu