Skip to content
Nauka na talerzu
Marta Szumiata - Naukowo o gotowaniu i jedzeniu
Main Menu
O mnie
Patronite
Artykuły
Menu Toggle
Wszystkie artykuły
Poznaj świat gastronomii molekularnej
Przepisy
Menu Toggle
Foodpairing
Budowanie dań
E-book „Foodpairingowa uczta: zima”
Mus czekoladowy
Oponki serowe
Idealne przygotowanie
Menu Toggle
Idealne jajko na miękko
Idealny popcorn
Idealne kruche ciasto
Idealny karmel
Idealne jajko poszetowe
Idealny bulion – rosół
Idealny gulasz
Idealny stek
Idealne ogórki kiszone i małosolne
Idealne ogórki konserwowe, pikle i marynaty
Idealna grillowana kukurydza
Idealny ketchup + przepis
Idealne ciasto z cukinii
Idealne powidła śliwkowe
Idealne puree z dyni
Idealne amerykańskie pancakes
Idealne naleśniki
Idealny piernik
Idealny grzaniec – grzane wino
Idealna beza
Idealny lukier
Chleb: składniki
Chleb: przygotowanie
Chleb: pieczenie
Idealna jajecznica
Idealne gofry
Idealne ciasto drożdżowe
Idealny żurek
Techniki kulinarne
Menu Toggle
Wędzenie
Gotowanie
Kuchenka mikrofalowa
Gotowanie na parze
Pieczenie
Karmelizacja
Reakcje Maillarda
Sous-vide
Gotowanie na wolnym ogniu
Smażenie
Smażenie w głębokim tłuszczu
Patelnia idealna
Blanszowanie
Prażenie orzechów
Składniki
Menu Toggle
Dashi
Szparagi
Ogórki
Gluten
Katsuobushi
Marcepan
Zakwas
Mleko
Szczypta fizyki i chemii
Menu Toggle
Wiązania chemiczne w żywności
Sposoby przenoszenia energii
Witaminy i minerały
Woda
Węglowodany
Białka
Tłuszcze
Patelnia idealna
Percepcja żywności
Menu Toggle
Odczuwanie smaku
Receptory
Smak słodki
Smak umami
Smak gorzki
Fakty i mity
Menu Toggle
Czy idealny stek musi odpoczywać po smażeniu?
Jak przechowywać chleb, by nie był czerstwy?
Podróże kulinarne
Menu Toggle
Karnawał – część 1
Karnawał na świecie
Tradycje na Wielkanoc
Wywiady
Menu Toggle
Sous-vide w kuchni staropolskiej – wywiad z Norbertem Sokołowskim
Jak zrobić idealny ramen – wywiad z Marcinem Wojtasikiem – Yatta Ramen (Cz. 1)
Jak zrobić idealny ramen – wywiad z Marcinem Wojtasikiem – Yatta Ramen (Cz. 2)
Stek idealny – wywiad z Maćkiem Mikrutem – Baron The Family
Jak dobierać wino do jedzenia? – Wywiad z Frank Winebar & Shop
Jak zrobić idealny sernik – wywiad z Michałem Kosowskim – Żona Krawca
Jak dekorować torty? – Wywiad z Must Bake
Jak gotować jajka? – Wywiad z Tomkiem Zielke – Waszyngton
Współpraca
Kontakt
Sklep
Menu Toggle
Książki
Menu Toggle
E-book “Śliwkowy przepiśnik”
Śliwki wędzone
Menu Toggle
🎄 ŚWIĄTECZNE 🎄 Śliwki wędzone BEZ PESTKI na BOŻE NARODZENIE 1 kg 🎁 PREZENT GRATIS 🎁
1 kg śliwek wędzonych Z PESTKĄ na 1. urodziny bloga 🎂 PREZENT: Przepiśnik śliwkowy 🎁
50 śliwek wędzonych BEZ PESTKI na 50 artykułów bloga 🎁
Śliwki wędzone bez pestki 0,5 kg
Śliwki wędzone bez pestki 100 g
Śliwki wędzone z pestką 0,5 kg
Śliwki wędzone z pestką 100 g
Śliwki w czekoladzie 100 g
Śliwki w czekoladzie 100 g
Orzechy włoskie
Dżemy
Menu Toggle
Lemdżemy
Proste – dżemy na prostym winie
Paczka świąteczna
Menu Toggle
Paczka świąteczna – prezent
Wszystkie produkty
Moje konto
Search
Search for:
Do pobrania
Formularz zwrotu.pdf
Regulamin.pdf
Polityka prywatności.pdf