Spis treści
Boże Narodzenie bez pierniczków nie byłoby prawdziwym świętowaniem, choć korzenne ciasteczka można robić przez cały rok – nie trzeba czekać aż do grudnia 🙃 Poznaj mój sprawdzony przepis na tradycyjne pierniczki, które nie muszą leżakować, są idealne do jedzenia tuż po upieczeniu i błyskawicznie znikają.
Pierniczki z tego przepisu robi się błyskawicznie.
Źródło: Nauka na talerzu.
Przepis na tradycyjne pierniczki
Choć piernik (i pierniczki) długo dojrzewający bije na głowę wszystkie inne pierniki (kto raz spróbował, to wie, o czym mówię 😉), to czasem trzeba zrobić pierniczki „na już”, bez czekania na nie tygodniami.
Ten przepis na pierniczki daje natychmiastowe rezultaty, nie trzeba czekać, aż ciasto dojrzeje, ani nawet zmięknie, bo pierniczki wychodzą mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach 😋.
Polecam od razu zrobić podwójną porcję, bo pierniczki znikają w try miga 🤭.
Kształt nie ma znaczenia, bo każdy piernik z tego przepisu jest przepyszny!
Źródło: Nauka na talerzu.
Składniki na pierniczki (około 40 sztuk):
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- szczypta soli.
Pierniczki przynoszą radość każdemu, nie tylko jedzenie, ale i ich przygotownie.
Źródło: Nauka na talerzu.
W garnku rozpuść masło razem z miodem, cukrem i przyprawami korzennymi. Przestudź.
Do miski przesiej mąki, wymieszaj z kakao, solą i sodą. Wlej przestudzoną mieszankę masła z miodem. Zmiksuj, wbijając jajka. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Stolnicę wysyp mąką pszenną, rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wykrawaj pierniczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 8-10 minut do ładnego zbrązowienia powierzchni.
Pamiętaj, by nie rozwałkować zbyt cienko ciasta, bo łatwo się przypala, a pierniczki stają się twarde.
Źródło: Nauka na talerzu.
Pierniczki możesz oblać lukrem, polewą czekoladową (płynniejszym ganache), a nawet słonym karmelem.
Pierniczki wybornie smakują z kubkiem gorącego grzańca.
Przetestowałaś przepis?
Posmakowały Ci moje pierniczki?
Podziel się z innymi 🤗
Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.
Pingback: Lody miodowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata