Idealne pierniczki - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Idealne pierniczki

Boże Narodzenie bez pierniczków nie byłoby prawdziwym świętowaniem, choć korzenne ciasteczka można robić przez cały rok – nie trzeba czekać aż do grudnia 🙃 Poznaj mój sprawdzony przepis na tradycyjne pierniczki, które nie muszą leżakować, są idealne do jedzenia tuż po upieczeniu i błyskawicznie znikają.
sprawdzony przepis na tradycyjne pierniczki
Pierniczki z tego przepisu robi się błyskawicznie.
Źródło: Nauka na talerzu.

Przepis na tradycyjne pierniczki

Choć piernik (i pierniczki) długo dojrzewający bije na głowę wszystkie inne pierniki (kto raz spróbował, to wie, o czym mówię 😉), to czasem trzeba zrobić pierniczki „na już”, bez czekania na nie tygodniami.

Ten przepis na pierniczki daje natychmiastowe rezultaty, nie trzeba czekać, aż ciasto dojrzeje, ani nawet zmięknie, bo pierniczki wychodzą mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach 😋.

Polecam od razu zrobić podwójną porcję, bo pierniczki znikają w try miga 🤭.

niezawodny przepis na miękki pierniczki świąteczne pierniczki
Kształt nie ma znaczenia, bo każdy piernik z tego przepisu jest przepyszny!
Źródło: Nauka na talerzu.

Składniki na pierniczki (około 40 sztuk):

Pierniczki przynoszą radość każdemu, nie tylko jedzenie, ale i ich przygotownie.
Źródło: Nauka na talerzu.

W garnku rozpuść masło razem z miodem, cukrem i przyprawami korzennymi. Przestudź.

Do miski przesiej mąki, wymieszaj z kakao, solą i sodą. Wlej przestudzoną mieszankę masła z miodem. Zmiksuj, wbijając jajka. Mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

Stolnicę wysyp mąką pszenną, rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wykrawaj pierniczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 8-10 minut do ładnego zbrązowienia powierzchni.

jak zrobić pierniczki na święta przepis
Pamiętaj, by nie rozwałkować zbyt cienko ciasta, bo łatwo się przypala, a pierniczki stają się twarde.
Źródło: Nauka na talerzu.

Pierniczki możesz oblać lukrem, polewą czekoladową (płynniejszym ganache), a nawet słonym karmelem.

Pierniczki wybornie smakują z kubkiem gorącego grzańca.

domowe pierniczki z czekoladą pierniczki alpejskie
Pierniczki często smaruję warstwą kwaskowatego dżemu, np. powidłami śliwkowymi i dopiero oblewam czekoladą.
Źródło: Nauka na talerzu.

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

1 thought on “Idealne pierniczki”

  1. Pingback: Lody miodowe - Nauka na talerzu - Marta Szumiata

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *