Spis treści
Pojawiły się już dwa przepisy na pieczone serniki: tradycyjny na kruchym cieście i z brzoskwiniami z bezą i rosą. Teraz czas na coś równie pysznego, ale szybszego w wykonaniu, a mianowicie sernik na zimno z białą czekoladą i owocami na chrupiącym czekoladowym spodzie 😊
Źródło: Aneta Voborilova on Unsplash (dostęp 22.12.2022 r.).
Przepis na sernik z białą czekoladą i owocami
Serniki na zimno mają tę przewagę nad pieczonymi, że robi się je znacznie szybciej (pół godziny i gotowy, choć trzeba go jeszcze porządnie schłodzić) i nie trzeba mieć piekarnika. Taki sernik jest też bardziej orzeźwiający od wersji pieczonej.
Do masy serowej dodaję białą czekoladę, która nadaje nie tylko słodyczy, ale i przyjemnej mleczności. W deserze ukrywam kwaskowate wiśnie albo maliny czy truskawki, w zależności od sezonu (mogą być też z syropu).
Spód kontrastuje z gładkim serem: chrzęści pod zębami dostarczając czekoladowej rozkoszy.
Składniki na sernik z białą czekoladą i owocami
Podane składniki są na dużą okrągłą blaszkę (tortownicę).
Czekoladowy spód:
- 200 g płatków kukurydzianych
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki 30%.
Płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze kawałki. W garnku podgrzej śmietankę. Gdy będzie gorąca, dołóż czekoladę połamaną w kostki. Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady. W razie potrzeby podgrzej na małym ogniu.
Pokruszone płatki wymieszaj z płynną czekoladą. Wyłóż na dno tortownicy (na papier do pieczenia).
Źródło: Nauka na talerzu.
Masa serowa:
- 1 kg sera zmielonego
- 100 g białej czekolady
- 80 g cukru pudru
- 1 galaretka przezroczysta
- 50 ml śmietanki 30%.
W minimalnej ilości wrzątku (nie więcej niż 100 ml) rozpuść galaretkę. Przestudź.
W garnku podgrzej śmietankę, wsyp połamaną w kostki białą czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia.
Do dużej miski włóż ser, dodaj płynną czekoladę ze śmietanką oraz cukier puder. Dokładnie wymieszaj. Do przestudzonej galaretki dodaj trochę masy serowej, wymieszaj i dołóż do reszty sera. Szybko wymieszaj, by nie powstały grudki.
Owoce:
- wiśnie albo maliny w syropie lub świeże owoce, np. truskawki.
Owoce z syropu odcedź.
Jeśli używasz świeżych to je umyj i przebierz. Truskawki pokrój w drobniejsze kawałki.
Źródło: Nauka na talerzu.
Złożenie
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Na spód wyłóż czekoladowe płatki. Następnie wyłóż połowę masy serowej. Poukładaj owoce i przykryj resztą sera.
Sernik porządnie schłodź, co najmniej 10 godzin przed podaniem.
Wierch możesz obsypać kakao, startą czekoladą albo kawą.
Źródło: Nauka na talerzu.
Przetestowałaś przepis?
Posmakował Ci sernik na zimno w takim wydaniu?
Podziel się z innymi 🤗
Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.