Sernik już rozłożyłam na części pierwsze, więc teraz mogę go wypiekać w różnych smakach i wariantach. Jednym z moich ulubionych jest sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, przykryty lekką bezową chmurką skropioną perełkami porannej rosy. Wypróbuj tradycyjnego przepisu na sernik z brzoskwiniami – nie ma lepszego, ani prostszego 😊

Źródło: Nauka na talerzu.
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Uwielbiam serniki, głównie w postaci pieczonej. Często próbuję nowych przepisów, ale są takie trzy, do których zawsze wracam. To stary przepis na sernik mojej Mamy, ten sernik z brzoskwiniami (przepis dostałam od swojej Cioci) i jeszcze sernik gotowany (kiedyś Ci zdradzę przepis 🤭).
Ten sernik z brzoskwiniami jest elegancki i pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Jest prosty w wykonaniu, wszystko wyjaśniam krok po kroku 🤗.

Sernik z brzoskwiniami na pewno przypadnie do gustu Twoim gościom.
Źródło: Nauka na talerzu.
Składniki na sernik z brzoskwiniami
Podane składniki są na dużą prostokątną blaszkę.
Kruche ciasto:
- 225 g mąki
- 150 g masła
- 75 g cukru
- 1 żółtko (białko przyda się do zrobienia bezy).
Do miski przesyp mąkę, Wymieszaj z cukrem. Masło pokrój w kosteczkę i wetrzyj w suche składniki. Wówczas wbij żółtko. Szybko zagnieć jednolite ciasto.
Dużą prostokątną blaszkę wylep ciastem, wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny, by się schłodziło.
Zimne ciasto ponakłuwaj ciasto widelcem. Wyłóż folią aluminiową, a na nią wysyp suchą fasolę lub makaron. Podpiecz ciasto w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut. Następnie zdejmij ziarna i folię. Wstaw do pieczenia na kolejne 10 minut, by spód się ładnie zbrązowił.
Zapraszam Cię do poradnika jak zrobić idealne kruche ciasto.

Kruchy spód nada się na podstawę wielu ciast, nie tylko sernika.
Źródło: Nauka na talerzu.
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 200 ml mleka (około szklanka)
- 100 ml oleju (około pół szklanki)
- 50 g skrobi kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej lub budyń waniliowy).
Brzoskwinie:
- puszka brzoskwiń w syropie.
W misce wymieszaj ser z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij całe jajka i żółtka (białka będą potrzebne do bezy, więc oddziel je dokładnie, by nie dostały się do nich żółtka). Krótko zmiksuj, tylko tyle, by wymieszały się składniki. Wlej mleko i olej. Wymieszaj. Na koniec dodaj skrobię.
Przygotowaną masę serową wylej na podpieczone kruche ciasto.
Odcedzone i pokrojone w kostkę brzoskwinie poukładaj w serowej masie.
Sernik z brzoskwiniami wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz około 45 minut (sernik będzie jeszcze surowy, ale dopiecze się z bezą).
Zapraszam Cię do poradnika jak zrobić idealny sernik.

Źródło: Nauka na talerzu.
Beza:
- 5 białek (pozostałe z kruchego ciasta i masy serowej)
- około 100 g cukru pudru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego albo cytrynowego)
- szczypta soli.
Białka zacznij ubijać na wolnych obrotach ze szczyptą soli. Cały czas zwiększaj moc miksera. Gdy piana zwiększy swą objętość i będzie przypominać delikatny biały puch, zacznij dodawać cukier. Dosypuj go stopniowo, cały czas ubijając. Gdy piana będzie już sztywna, wlej ocet i wsyp skrobię ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
Przygotowaną pianę z białek wyłóż na sernik z brzoskwiniami. Zrumień bezę przez 3 minuty w 160°C. Następnie obniż temperaturę do 110°C i susz (z termoobiegiem) przez około pół godziny, aż beza będzie gotowa.
Przestudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie schłodź w lodówce.
Zapraszam Cię do poradnika jak zrobić idealną bezę.

Źródło: Nauka na talerzu.
Przetestowałaś przepis?
Posmakował Ci sernik w takim wydaniu?
Podziel się z innymi 🤗
Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.