Spis treści
Jak zrobić pastę anko? Jak długo gotować fasolę adzuki? Czy trzeba ją moczyć? Jak uniknąć wzdęć po strączkach? Jak jeść anko? Z naleśnikami ‘dorayaki’! Jak zrobić te japońskie placki?
Gotuj, wiedząc co robisz! Wyrusz ze mną w podróż do Japonii bez wychodzenia z domu!
Anko to popularna pasta z fasoli adzuki obecna w wielu japońskich słodyczach.
Źródło: Nauka na talerzu.
Co to anko?
Anko to japońska pasta z fasoli adzuki. Wyróżnia się jej trzy podstawowe rodzaje:
- ‘koshi-an’ to gładka wersja anko,
- ‘tsubushi-an’ zawiera kawałki i skórki fasoli,
- ‘tsubu-an’, w której znajdują się całe ziarna adzuki, dlatego fasolę trzeba gotować ostrożnie, by nie uszkodzić delikatnych ziarenek.
Więcej szczegółów na temat anko znajdziesz w osobnym artykule o japońskiej paście z fasoli.
Składniki na pastę z fasoli adzuki 'anko':
- 150 g fasoli adzuki
- 15 g wodorostów kombu*
- 75 g cukru**.
*Biały osad na kombu to normalna sytuacja, bowiem jest to wykrystalizowana sól.
**W oryginalnych przepisach pojawia się znacznie więcej cukru, 1:1 w stosunku do fasoli. Jednak nie chciałam tak słodkiej pasty i postanowiłam zmniejszyć ilość cukru. Jeśli chcesz, możesz dodać go więcej, czyli 150 g.
Fasola adzuki jest mniejsza od znanej nam czerwonej fasoli.
Źródło: Nauka na talerzu.
Jak gotować fasolę, nie tylko na anko?
W poprzednich artykułach wyjaśniłam, jak gotować fasolę i co zrobić, by uniknąć po nich wzdęć i gazów. Zachęcam Cię do zapoznania się z nimi. Nie będę więc tutaj ponownie opisywać tego ze szczegółami, ale podam już konkretną instrukcję postępowania.
Poznaj wszystkie niuanse na temat gotowania fasoli w poprzednich artykułach.
Źródło: Nauka na talerzu.
Przygotowanie anko
Zacznij od zblanszowania fasoli: w garnku zagotuj wodę, wrzuć ziarna na wrzątek i gotuj 1,5 minuty. Fasolę odcedź i zahartuj zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Zacznij od zblanszowania fasoli.
Źródło: Nauka na talerzu.
Namocz fasolę: przygotuj 1% solankę z zimnej wody, czyli na każdy litr płynu dodaj 10 g soli. Ziarna powinny w niej spędzić 2-3 godziny.
Wylej wodę po moczeniu fasoli. Dobrze opłucz ziarna na sitku.
Fasolę przy zmianie wody najlepiej jest wyrzucić na sitko i jeszcze wypłukać pod bieżącą wodą.
Źródło: Nauka na talerzu.
Do garnka wlej świeżą wodę, włóż opłukaną fasolę i płat kombu. Całość podgrzej do 37-40°C. Ważne jest, by nie przekroczyć górnej granicy, bo wówczas „zabijesz” enzymy i nie wykonają swojej roboty, czyli rozkładu długich oligosacharydów na krótsze łańcuchy cukrowe. Z dwojga złego lepiej, by była niższa niż wyższa.
Tę temperaturę utrzymuj przez godzinę. Jak podgrzałam całość do tych 37°C i zostawiłam na ciepłej płycie, to nie musiałam więcej ogrzewać garnka.
Ponownie wymień wodę. Kombu wyrzuć, a fasolę porządnie wypłucz.
Kombu to sekret fasoli bez wzdęć i gazów po zjedzeniu.
Źródło: Nauka na talerzu.
Teraz czas na właściwe gotowanie: do garnka nalej świeżą wodę, wrzuć fasolę adzuki i gotuj do miękkości, zajmie to około 45 minut.
Fasolę odcedź.
Fasolę anko (po namoczeniu) gotuje się około 45 minut, by zmiękła.
Źródło: Nauka na talerzu.
W garnku rozpuść cukier i dodaj ugotowane ziarna. Rozgnieć, by uzyskać pastę z wyczuwalnymi kawałkami fasolki. Jeśli chcesz, to możesz zrobić gładką pastę, wówczas przyda się blender i sito do przetarcia. Anko jest gotowe do dalszego użycia albo zjedzenia solo.
Gdy już masz ugotowaną fasolę adzuki, pastę anko zrobić bardzo szybko.
Źródło: Nauka na talerzu.
Jak jeść anko?
Na blogu już jest przepis na japońskie naleśniki 'dorayaki’, które przekłada się właśnie pastą anko.
Pastę z fasoli adzuki możesz też zawinąć w nasze polskie naleśniki albo włożyć pomiędzy dwa pulchne amerykańskie pancakes.
Japońskie naleśniki 'dorayaki’ z anko – przepis już lada moment na blogu!
Źródło: Happa to Mame (dostęp 01.03.2023r.).
Podobał Ci się mój artykuł?
Podziel się nim! 🤗
Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery
Literatura:
Shihoko | Chopstick Chronicles (2019). Red Bean Paste (あん) Homemade. https://www.chopstickchronicles.com/pressure-cooker-red-bean-paste/#recipe