Mazurek z migdałami

Spis treści

Jak zrobić wielkanocny mazurek z migdałami? Co jest potrzebne do mazurka? Jak przygotować kruche ciasto? Czym wypełnić spód? Co to mazurek? Z czego się składa? Skąd pochodzi?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj sprawdzony przepis krok po kroku na prosty mazurek migdałowy. Podaję też wersję bezglutenowego mazurka z migdałami.
przepis na wielkanocny mazurek z migdałami
Poznaj mój prosty przepis na pyszny, wielkanocny mazurek z migdałami.
Źródło: Nauka na talerzu.

Co to mazurek?

Choć mazurka kojarzymy z tradycyjnym ciastem wielkanocnym, to nie zawsze tak było. Sama nazwa „mazurek” wskazuje na pochodzenie tego wypieku, czyli obszar mazowiecki, bo Mazur był to niegdyś mieszkaniec Mazowsza.

Sam mazurek był wówczas plackiem z migdałami albo ciastem płaskim, obsypanym rodzynkami i migdałami (tak mówi „Słownik wileński”). Z kolei „Słownik warszawski” znów mówi o migdałach, obok cukru i jakiejś odmiany mąki.

Powiązanie mazurka w Wielkanocą znajdziemy dopiero po wojnie. I wówczas w literaturze spotkamy się z definicją, że jest to rodzaj ciasta wielkanocnego, zwykle kruchego, który przekłada się bakaliami (rodzynkami, figami, migdałami – znów!) i lukruje. Choć definicji jest wiele, to powtarza się kruche ciasto, lukier i migdały. Jednak każda gospodyni ma swój przepis na wielkanocnego mazurka, często przekazywany z pokolenia na pokolenie.

W mojej rodzinie nie było zwyczaju pieczenia mazurka, więc sama zapoczątkowałam tą tradycję 😄 Do tej pory robiłam z karmelem, pomarańczami, czekoladą, ale gdy dowiedziałam się o wersji migdałowej, postanowiłam stworzyć własną wersję, a zainspirowałam się masą ‘custard’. Spróbujcie! 😊

co to mazurek jak zrobić wielkanocnego mazurka
Jeden ze słowników mówi, że mazurek to płaskie ciasto.
Źródło: Nauka na talerzu.

Składniki na mazurka wielkanocnego

Kruche ciasto

*Dla lepszych efektów kruchości, warto zamienić 20 g mąki pszennej na skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą.

Możesz zrobić BEZGLUTENOWĄ wersję mazurka: wówczas użyj 130 g mąki ryżowej (lub jaglanej) i 20 g skrobi ziemniaczanej.

** Polecam sięgnąć po nierafinowany cukier trzcinowy „muscovado”, bo ma ciekawy smak, konsystencję i kolor.

co to cukier muscovado nierafinowy cukier trzcinowy
Cukier muscovado ma bardzo interesujący smak, bardziej złożony od białego cukru.
Źródło: Nauka na talerzu.

Masło pokrój w kosteczkę. Rozetrzyj z mąką i cukrem. Gdy uzyskasz okruchy, wówczas wbij jajko i szybko zagnieć. Schłodź w lodówce (co najmniej pół godziny) lub zamrażarce.

Okrągłą blaszkę wylep kruchym ciastem. Ponakłuwaj obciąż, np. ziarnami fasoli albo suchym makaronem. Podpiecz w nagrzanym piekarniku: wystarczy 10 minut w 180°C. Wówczas wylej przygotowaną masę migdałową.

jak zrobić kruche ciasto na mazurek przepis wielkanocny
Pamiętaj, by schłodzić kruche ciasto i je ponakłuwać.
Źródło: Nauka na talerzu.

Zachęcam Cię do zajrzenia do artykułu o idealnym kruchym cieście. A jeszcze więcej szczegółów znajdziesz w „Poradniku cukierniczym”.

Migdałowe nadzienie 'custard'

* Możesz zmielić całe migdały albo płatki migdałowe. W ostateczności możesz zamienić na wiórki kokosowe, ale mazurek już nie będzie migdałowy 😉.

** Tu również polecam muscovado.

*** Dla bardziej jajecznych wrażeń  rekomenduję czarną sól „kala namak”, aczkolwiek ze zwykłą mazurek też będzie pyszny 😋.

Jajka zmiksuj z cukrem i szczyptą soli na puch. Następnie wsyp mąkę migdałową i dokładnie wymieszaj. Wylej na podpieczony kruchy spód. Piecz w 180°C przez około 20 minut. Przestudź.

Smacznego!

prosty przepis na bezglutenowy mazurek z migdałami
Przygotowaną masę z migdałów wylej na podpieczony spód, wówczas nie będzie gumowaty.
Źródło: Nauka na talerzu.

Przetestowałaś przepis?

Posmakował Ci ten mazurek migdałowy?

Podziel się z innymi 🤗

Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.

przepis na prosty mazurek migdałowy na wielkanoc
Spróbuj tego prostego przepisu na tradycyjnego mazurka z migdałami.
Źródło: Nauka na talerzu.

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

Literatura:

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ebook jak łączyć przyprawy i zioła ze smakiem nauka na talerzu

Jak łączyć zioła
i przyprawy ZE SMAKIEM?

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w moim ebooku. Zapisz się do newslettera
i otrzymaj go w prezencie 🎀
Newsletter

Więcej informacji na temat przetwarzania danych na blogu Nauka na talerzu znajdziesz w Polityce prywatności. Zapoznaj się z Regulaminem.