Spis treści
Jak zrobić tiramisu? Co jest potrzebne do zrobienia tego deseru? Czym nasączyć biszkopty? Czy do tiramisu trzeba dodawać jajka? Czy alkohol jest konieczny?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj przepis na oryginalne tiramisu, takie, jak robią we Włoszech. Wyrusz w podróż bez wychodzenia z domu 😉
Poznaj tradycyjny przepis na wyśmienity włoski deser!
Źródło: Eiliv Aceron on Unsplash (dostęp 21.03.2023r.).
Jak zrobić tiramisu?
W ostatnim artykule szczegółowo opisałam ten deser: z czego się składa, które elementy są niezbędne, a jakie są nowym „wymysłem”. Zdradziłam też różne smaczki (np. co było niegdyś nazywane „viagrą”). Nie będę więc ich tu powtarzać, a zapraszam Cię do przeczytania artykułu o tiramisu.
Składniki na tradycyjne tiramisu:
(z tej ilości składników wyjdzie duża porcja deseru na prostokątne naczynie 35 cm x 25 cm lub podobnej wielkości)
- 500 g mascarpone
- 6 jajek
- 80 g cukru (6 łyżek)
- duże opakowanie podłużnych biszkoptów "ladyfinger"
- kubek mocnej kawy
- kakao do posypania.
Tiramisu składa się z zaledwie 6 składników: biszkoptów, mascarpone, jajek, cukru, kawy i kakao.
Źródło: Nauka na talerzu.
Jak zrobić tiramisu, by było bezpieczne?
Poruszyłam już kwestię bezpieczeństwa tiramisu. By wyeliminować to ryzyko, jajka będziemy ubijać na parze, a nie dodawać surowe. Wystarczy, że utrzymamy 60°C przez 5 minut lub 70°C przez 1 minutę.
Dodatkowo ustabilizujemy białka i polepszymy strukturę tego włoskiego deseru.
Można zrobić bezpieczny włoski deser bez surowych jajek.
Źródło: Nauka na talerzu.
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania mocnej kawy, nawet kilka godzin wcześniej, bo napar musi przestygnąć.
Zagotuj wodę w garnku (wybierz taki, by pasowała do niego miska, czyli zakryła całą jego powierzchnię, w której będziesz ubijać jajka).
Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij na parze żółtka z połową ilości cukru (mniej więcej). Woda ma cały czas wrzeć, ale nie możesz przerwać ubijania, żeby nie zrobiła się jajecznica. Ta czynność potrwa kilka minut, by osiągnąć te bezpieczne 60°C (i utrzymać przez 5 minut) lub 70°C (przez 1 minutę).
W drugiej misce ubij białka, najpierw bez pary, tylko tyle, by zwiększyć ich objętość. Dodawaj stopniowo resztę cukru, cały czas ubijając, już na garnku z parującą wodą. Tak samo jak w przypadku żółtek, musisz uzyskać tą bezpieczną temperaturę.
Poznaj mój sposób na bezpieczne tiramisu.
Źródło: Vasylyna Kucherepa on Unsplash (dostęp 21.03.2023r.).
Rozmiksuj mascarpone i dodaj ubite żółtka. Do masy wmieszaj delikatnie, ale dokładnie przygotowane białka. Krem do tiramisu jest gotowy.
W naczyniu (np. prostokątnym żaroodpornym) ułóż warstwę nasączonych biszkoptów (uważaj, bo biszkopty mają skłonność do rozpadania się, jeśli za długo przetrzymasz je w kawie). Teraz wyłóż połowę kremu.
Ponownie wyłóż warstwę biszkoptów, namoczonych uprzednio w kawie. Rozsmaruj resztę masy. Posyp kakao, koniecznie przez sitko. Warto to zrobić od razu, a nie przed podaniem, bo wówaczas kakaowy proszek ma czas, żeby się nawilżyć i nie drażnić gardła podczas degustacji (i się nie rozkaszlać od suchego kakao).
Gotowy deser odstaw do lodówki do zgęstnienia.
Smacznego!
Pochwal się swoim tiramisu i oznacz @naukanatalerzu (na Facebooku, Instagramie czy TikToku.).
Tiramisu to prosty do wykonania deser i nie wymaga pieczenia.
Źródło: Victoria Alexandrova on Unsplash (dostęp 21.03.2023r.).
Tiramisu możesz przygotować w formie deseru, w pucharkach.
Tiramisu możesz zrobić w postaci deserków.
Źródło: Karolina Kołodziejczak on Unsplash (dostęp 21.03.2023r.).
Tu jeszcze inna ciekawa propozycja podania tiramisu, w formie zdekonstruowanej.
Nowoczesne podanie włoskiego deseru.
Źródło: francesca cristini on Flickr (dostęp 21.03.2023r.).
Przetestowałaś przepis?
Pochwal się 🤗
Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.
Podobał Ci się mój artykuł?
Podziel się nim! 🤗
Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery
Literatura:
Academia. TIRAMISÙ: LA RICETTA ORIGINALE. https://www.accademiadeltiramisu.com/tiramisu-ricetta-tradizionale-e-originaria-di-treviso/