Czarny czosnek

Spis treści

Co to jest czarny czosnek? Dlaczego jest czarny? Skąd się bierze jego słodki smak? Czy czarny czosnek to produkt fermentowany? Czy jest zdrowy? Jak zrobić czarny czosnek w domu? Jak go wykorzystać w gotowaniu?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj czarny czosnek i dowiedz się, jak go wykorzystać w gotowaniu.
co to czarny czosnek czy jest zdrowy jak jeść czarny czosnek
Poznaj czarny czosnek od podszewki.
Źródło: giancarlo_darrigo on Flickr (dostęp 18.08.2023r.).

Co to jest czarny czosnek?

Czarny czosnek to długodojrzewające główki czosnku, które przechowywane są we właściwych warunkach, to znaczy temperaturze i wilgotności przez odpowiednio długi czas. Za moment podam szczegóły. Nazwa nie powinna dziwić, bo ten czosnek jest po prostu… czarny, a do tego bardzo miękki, wręcz przywodzący na myśl galaretkę. Pochodzi ze Wschodniej Azji, a konkretnie z Korei, gdzie po prostu zostawiano go na wiele tygodni w urządzeniach do gotowania ryżu.

skąd pochodzi czarny czosnek kolor smak
Czarny czosnek przypomina swą konsystencją galaretkę.
Źródło: FoodBev Media on Flickr (dostęp 18.08.2023r.).

Jak się go robi?

Już zdradzam szczegóły produkcji czarnego czosnku. Świeże, oczyszczone główki czosnku umieszczane są w konkretnych warunkach, a mianowicie w temperaturze między 60°C a 90°C oraz w kontrolowanej wilgotności 80-90% na okres kilku tygodni (co najmniej czterech). Im wyższa temperatura procesu, tym szybciej czosnek będzie gotowy, jednak w 90°C powstają niezbyt przyjemne gorzkie i kwaśne związki. Zbadano wpływ temperatury na jakość finalnego produktu i okazało się, że najlepsze efekty osiągnięto przy 70°C.

jak zrobić czarny czosnek w domu
Odpowiednie warunki dojrzewania czarnego czosnku są kluczowe.
Źródło: Martin Baertges on Flickr (dostęp 18.08.2023r.).

Dlaczego jest czarny?

Co się dzieje podczas dojrzewania czosnku? Wówczas zachodzą złożone reakcje Maillarda, w wyniku których obecne cukry redukujące i aminokwasy przekształcają się w inne związki, a najbardziej widoczne są melanoidyny, bo to one mają brązowe lub czarne zabarwienie.

Co więcej, melanoidyny są bogate w cukry (glukozę i fruktozę), dzięki czemu czarny czosnek ma tak przyjemny smak słodki, przypominający melasę. Nie jest też tak ostry i piekący jak tradycyjny biały czosnek, bo odpowiedzialna za to allicyna rozpada się na antyoksydanty (polecam Ci zajrzeć do artykułu o tym, dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli i jaki udział ma w tym allicyna).

Reakcje Maillarda mają wpływ nie tylko na kolor, zapach i smak, ale i teksturę czarnego czosnku, który staje się bardzo miękki, wręcz kremowy i bardzo łatwo jest go rozsmarować, np. na kromce domowego chleba czy naleśniku.

dlaczego czarny czosnek jest czarny dlaczego czarny czosnek jest słodki
Czarny czosnek staje się bardzo miękki, kremowy podczas dojrzewania.
Źródło: Alison Ashton  on Flickr (dostęp 18.08.2023r.).

Czy czarny czosnek to produkt fermentowany?

I tak, i nie. W literaturze i świecie gastronomii można zauważyć dwa sprzeczne obozy: jeden mówi, że czarny czosnek to produkt, który powstaje ze świeżego czosnku na drodze fermentacji. Z kolei przeciwnicy wręcz podkreślają, że nie jest on produktem fermentowanym. Dogłębnie sprawdziłam temat i oto czego się dowiedziałam.

czy czarny czosnek jest fermentowany fermentacja czosnku
Ciężko stwierdzić, czy to produkt fermentowany czy nie.
Źródło: htomren on Flickr (dostęp 18.08.2023r.).

Co to fermentacja?

Generalnie, fermentacja to enzymatyczny proces, w wyniku którego dochodzi do przeróżnych przemian chemicznych. Zachodzą one w warunkach beztlenowych i przy udziale mikroorganizmów: bakterii, drożdży lub pleśni. Mówi się o fermentacji kontrolowanej i spontanicznej (i jak zawsze mieszanej 😉). W pierwszym przypadku zaszczepiamy surowiec określonymi mikroorganizmami (np. sery, jogurty), a w drugim: zostawiamy proces „naturze”, co znaczy, że fermentować będą bakterie, które naturalnie występują w danym surowcu (np. dzika fermentacja owoców).

Fermentacja zachodzi przy udziale mikroorganizmów (tutaj mikroorganizmy, które fermentowały moje śliwki).
Źródło: Nauka na talerzu.

Co to reakcje Maillarda?

Z kolei reakcje Maillarda to szereg przeróżnych i złożonych reakcji chemicznych pomiędzy cukrami redukującymi i aminokwasami, a później i innymi związkami, które w międzyczasie powstały. Nazywane są nieeznymatycznymi reakcjami brązowienia żywności. Reakcje Maillarda szczegółowo opisałam w osobnym artykule, polecam Ci tam zajrzeć 😊

dlaczego czarny czosnek jest słodki karmelizacja reakcje maillarda
Reakcje Maillarda są odpowiedzialne za piękny brązowy kolor wypieków.
Źródło: Nauka na talerzu.

Czarny czosnek – produkt fermentowany czy nie?

Z powyższych opisów widzicie, że czarnemu czosnkowi bliżej do reakcji Maillarda niż fermentacji. Dlaczego? Chociażby dlatego, że podczas produkcji czarnego czosnku nie dodaje się żadnych mikroorganizmów (ale można spotkać i takie wersje z kontrolowaną fermentacją).

Aczkolwiek w czarnym czosnku znaleziono endofity, czyli mikroorganizmy, które znajdziemy w tkankach roślin. Są one bardzo odporne na wysokie temperatury, więc nie straszne im te 60°C czy nawet 90°C. Więc może coś tam spontanicznie fermentują w czarnym czosnku? Na razie nie ma zbyt wiele badań na ten temat, nie sprawdzono też, czy i co produkują podczas dojrzewania. Jednie potwierdzone jest, że w czarnym czosnku są obecne różne szczepy.

Nie chcę więc jednoznacznie opowiadać się po jednej stronie „obozu”, bo po dłuższym przemyślenie i dyskusji z kolegą mikrobiologiem (notabene profesorem), myślę, że coś z tej fermentacji może być prawdą, jakkolwiek dominujące są reakcje Maillarda. Jakby nie było, czarny czosnek jest bardzo interesującym i smacznym produktem 😋

jak powstaje czarny czosnek produkcja
Czarny czosnek wciąż skrywa w sobie wiele tajemnic.
Źródło: FoodBev Media on Flickr (dostęp 18.08.2023r.).

Jak smakuje czarny czosnek?

Choć w czarnym czosnku wciąż znajdziemy związki siarkowe, to jest ich zdecydowanie mniej niż w świeżym czosnku. A to właśnie one odpowiadają za charakterystyczny zapach (również cebuli i innych warzyw z tej rodziny), ale i ostry smak. Dlatego czarny czosnek nie jest tak „czosnkowy”, a bliżej mu nawet do deseru. Dlaczego?

To zasługa reakcji Maillarda, bo ich wyniku czarny czosnek staje się słodki, mocno owocowy i pikantny na swój własny sposób (tego po prostu trzeba spróbować). Co więcej, powstały w wyniku reakcji 3-metylobutanal nadaje mu czekoladowo-orzechowe nuty, dlatego tak dobrze sprawdzi się w deserach na bazie czekolady, np. brownie, musu czy lodów (robiłam lody o smaku czarnego czosnku w Baron The Family – jeśli miałeś okazję spróbować, napisz do mnie 😊). Czarny czosnek wspaniale odnajdzie się w towarzystwie kawy, a nawet grzybów, co w sumie nie powinno aż tak dziwić, bo czekolada i grzyby to wyśmienity foodpairing.

lody czarny czosnek jak jeść przepis na czarny czosnek
Czarny czosnek świetnie sprawdzi się w lodach, szczególnie podawanych z owocami.
Źródło: The Lone Baker  on Flickr (dostęp 18.08.2023r.).

Dodam, że profil aromatyczny czarnego czosnku zależy od warunków procesu, a szczególnie temperatury. Tak jak już wcześniej wspomniałam, wyższe wartości mogą spowodować powstanie gorzkich czy kwaśnych substancji, które nie są raczej pożądane.

Do czego dodać czarny czosnek?

Oczywiście świetnie pasuje i do wytrawnych dań, bo jest bogaty w smak umami. Niektórym przypomina tamaryndowiec (to tropikalne drzewo pochodzące z Afryki, a jego owoce popularne są w kuchni azjatyckiej). Zatem warto dodać go do potraw mięsnych (wołowiny, kurczaka czy kaczki) i produktów mlecznych jak jogurt czy ser żółty ementaler.

Możesz nim urozmaicić domowe pieczywo, np. dodając całe ząbki lub rozgniecione na gładką pastę. Nie tylko do chleba czy bazy pizzy, ale i bułek na słodko czy chałki. Lub kruchego ciasta.

jak smakuje czarny czosnek z czy, jeść czarny czosnek
Czarny czosnek śmiało dodawaj do deserów, szczególnie tych czekoladowych czy orzechowych.
Źródło: Tony Worrall Photography on Flickr (dostęp 18.08.2023r.).

Jak zrobić czarny czosnek w domu?

Czy można go zrobić w domu? Jeśli jesteś w stanie zapewnić odpowiednie warunki, czyli temperaturę najlepiej 70°C i wilgotność na poziomie 80-90% przez co najmniej 4 tygodnie, to tak. W internecie znalazłam informację, że czarny czosnek przygotujesz w urządzeniu do gotowania ryżu (ryżowar). Jak to zrobić?

jak zrobić czarny czosnek w domu krok po kroku
Czarny czosnek możesz zrobić samodzielnie w domu w urządzeniu do gotowania ryżu.
Źródło: Lauren Atkins on Flickr (dostęp 18.08.2023r.).

Oczyszczone, suche (to bardzo ważne!) główki czosnku należy umieścić (nie mogą się one stykać) w maszynie do gotowania ryżu, ustawiając program ‘warm’ (‘ciepły’), a nie ‘cook’ (gotowanie). I teraz pozostaje tylko czekać… dwa lub trzy tygodnie. Przez ten cały okres ryżowar musi być włączony (‘warm’). Także widzisz, że proces ten wymaga czasu i cierpliwości. Więc może jednak łatwiej jest kupić już gotowy? 🙃

jak przechowywać czarny czosnek
Czarny czosnek należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, np. szklanym słoiku.
Źródło: Nauka na talerzu.

Czy czarny czosnek jest zdrowy?

Każdy wie, że czosnek jest zdrowy, choć niektórym nie służy, szczególnie w przypadku niektórych chorób. Ale czarny czosnek jest nawet zdrowszy! Jak to możliwe? To znów zasługa zachodzących procesów podczas dojrzewania: zmienia się skład chemiczny czosnku i powstają liczne związki polifenolowe, różne flawonoidy, które znane są z właściwości antyoksydacyjnych. Nie będę ze szczegółami opisywać właściwości czarnego czosnku, ale jeśli jesteś ciekawy, to polecam Ci zajrzeć do tego artykułu.

czy czarny czosnek jest zdrowy właściwości zdrowotne czosnku
Generalnie czosnek jest zdrowy, ale czarny jeszcze bardziej.
Źródło: Madelyn Batista on Unsplash (dostęp 18.08.2023r.).

Podsumowanie

  • Czarny czosnek to długodojrzewające główki czosnku, które przechowywane są we właściwych warunkach.
  • Optymalna temperatura to 70°C i wilgotność na poziomie 80-90% przez co najmniej 4 tygodnie.
  • Charakteryzuje się słodkim, czekoladowo-orzechowym smakiem i nie jest tak ostry jak biały czosnek, dlatego może być dodawany do deserów.
  • Czarny czosnek jest zdrowszy od świeżego.

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

Literatura:

Kimura, S., Tung, Y. C., Pan, M. H., Su, N. W., Lai, Y. J., & Cheng, K. C. (2017). Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application. Journal of food and drug analysis, 25(1), 62-70.

Qiu, Z., Lu, X., Li, N., Zhang, M., & Qiao, X. (2018). Characterization of garlic endophytes isolated from the black garlic processing. MicrobiologyOpen, 7(1), e00547.

Coucquyt, P., Lahousse, B., Langenbick, J. (2020). The Art & Science of Foodpairing.

Kashyap, D. (2022). The science, history and health benefits of black garlic. https://foodgrads.com/the-science-of-white-and-black-garlic/

FooDB. 3-Methylbutanal (FDB003285). https://foodb.ca/compounds/FDB003285

Spruce Eats Staff (2022). Black Garlic Recipe. https://www.thespruceeats.com/black-garlic-4165384

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ebook jak łączyć przyprawy i zioła ze smakiem nauka na talerzu

Jak łączyć zioła
i przyprawy ZE SMAKIEM?

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w moim ebooku. Zapisz się do newslettera
i otrzymaj go w prezencie 🎀
Newsletter

Więcej informacji na temat przetwarzania danych na blogu Nauka na talerzu znajdziesz w Polityce prywatności. Zapoznaj się z Regulaminem.