Fakty i mity 49. Czy stek musi odpoczywać? Jak to jest: czy idealny stek musi odpoczywać po smażeniu czy nie? To pytanie budzi wiele emocji i wywołuje niemało sporów (nie tylko wśród kucharzy). Zmierzę się więc z tym tematem, oczywiście w oparciu o naukowe fakty i różne eksperymenty. Jakie procesy zachodzą w mięsie podczas smażenia? Po czym właściwie ma ten stek odpoczywać? Jeśli tak, to jak długo? I jak ten odpoczynek ma wyglądać? Czytaj więcej 71. Jak przechowywać chleb, by nie był czerstwy? Czy chleb należy przechowywać w lodówce, by uniknąć czerstwienia? Znam wiele osób, które trzymają pieczywo właśnie w lodówce, twierdząc, że dzięki niskiej temperaturze dłużej pozostaje świeże. Czy to prawda? Przyjrzę się z bliska tej sprawie, opierając się na wiedzy z zakresu chemii i fizyki. Dlaczego chleb czerstwieje? Na czym polega żelowanie i retrogradacja skrobi? Czy można zapobiec czerstwieniu pieczywa? Jak przechowywać chleb, by jak najdłużej zachował swą świeżość? Co zrobić z czerstwym chlebem? Czytaj więcej 84. Po co dodawać mleko do herbaty? Bawarka Herbata z mlekiem? Zwykle kojarzy się z Anglią, a mi z… Japonią, bo tam po raz pierwszy jej spróbowałam, a w dodatku w wersji na zimno. Skąd właściwie pochodzi bawarka? Czy na pewno z Wysp Brytyjskich? Po co w ogóle dodawać mleko do herbaty? Czy to jest zdrowe czy wręcz przeciwnie? Czy bawarka jest smaczniejsza od zwykłej herbaty? Która sprawdzi się najlepiej z dodatkiem mleka? Jak zrobić pyszną bawarkę: najpierw wlać herbatę czy mleko? Poznaj różne przepisy na bawarkę z różnych zakątków świata. Czytaj więcej