Wywiady 28. Wywiad z Norbertem Sokołowskim W ostatnim artykule opowiedziałam Wam o najnowszej technice kulinarnej jaką jest „sous-vide”. Przyjrzałam się jej z naukowego punktu widzenia: na czym polega, jak podgrzewane jest jedzenie, co można przygotować przy jej zastosowaniu, wspomniałam również o zaletach i wadach. To by była teoria, a dzisiaj będzie ogromna dawka praktyki 😊 Gotowi? Mam przyjemność porozmawiać z kuchmistrzem Norbertem Sokołowskim, który zajmuje się rekonstrukcją kuchni staropolskiej w wilanowskim Muzeum Pałacu Króla Jana III. Norbert, obok tradycyjnych metod gotowania, sięga także po te współczesne, m.in. sous-vide. Czytaj więcej 31. Wywiad z Marcinem Wojtasikiem - Yatta Ramen (Cz. 1) Niedawno przyglądałam się w artykule idealnemu bulionowi. Jak zwykle zwróciłam uwagę na naukowe aspekty. Postanowiłam sprawdzić, czy teoria pokrywa się z praktyką. W jaki sposób? Udałam się do miejsca, gdzie znają się na dobrym bulionie, by dowiedzieć się jak przygotować idealny ramen. Jesteście ciekawi, czego się dowiedziałam? 🤭 Czytaj więcej 32. Wywiad z Marcinem Wojtasikiem - Yatta Ramen (Cz. 2) W pierwszej części wywiadu z Marcinem Wojtasikiem, współzałożycielem warszawskiej ramenowni Yatta Ramen, skupiliśmy się głównie na bulionie do ramenu. Dzisiaj porozmawiamy sobie więcej o samym daniu i jego filarach. Co jest najważniejsze w ramenie? Czytaj więcej 41. Stek idealny – wywiad z Maćkiem Mikrutem – Baron The Family Mam dzisiaj przyjemność porozmawiać z mistrzem steków – Maciejem Mikrutem. Spod jego ręki wyszedł niejeden „stek idealny” (może udało Ci się go nawet skosztować, np. w Zoni albo obecnie w Baron The Family?). Maciek opowie m.in o sezonowaniu mięsa. Podzieli się z nami również swoimi sekretami 🤭. Czytaj więcej 47. Jak dobierać wino do jedzenia? - Wywiad z Frank Winebar & Shop Mam dzisiaj przyjemność porozmawiać z ekipą warszawskiej restauracji Frank Winebar & Shop: synem właściciela – Maciejem Pietrzykiem, sommelierem Tomaszem Gąsikiem i szefem kuchni Mariuszem Ledwoch. Dowiecie się m.in. jak dobierać wino do jedzenia, które wino najlepiej pasuje do poszczególnych dań. Czytaj więcej 54. Sernik idealny - wywiad z Michałem Kosowskim - Żona Krawca Mam dzisiaj przyjemność rozmawiać z cukiernikiem Michałem Kosowskim, który jest założycielem pracowni cukierniczo-piekarniczej Żona Krawca. Michał opowie, jak zrobić idealny sernik, jak zaradzić jemu opadnięciu, wyjaśni, dlaczego sernik to "śmietnik". Czytaj więcej 64. Jak dekorować torty? - wywiad z Wojciechem Błaszkiewiczem-Okrągłym - Must Bake Mam dzisiaj przyjemność porozmawiać z cukiernikiem Wojciechem Błaszkiewiczem-Okrągłym, który jest założycielem pracowni cukierniczej Must Bake w Gdyni. Wojtek podpowie, czym nasączać biszkopty, czym dekorować torty i jak zaskoczyć gości tym słodkim wypiekiem. Czytaj więcej 73. Jak gotować jajka? - wywiad z Tomkiem Zielke - Kawiarnia Waszyngton Mam dzisiaj przyjemność porozmawiać ze świetnym dziennikarzem kulinarnym i szefem kuchni Kawiarni Waszyngton – Tomkiem Zielke, który interesuje się jedzeniem nie tylko od strony praktycznej, ale podobnie jak ja – naukowej. Jednym z jego ulubionych tematów są jajka, które królują w jego kuchni, więc dzisiaj to one będą głównym bohaterem naszej rozmowy, w różnej postaci: jajecznica, jajko gotowane, sadzone, poszetowe. Czytaj więcej 101. Jak zrobić drożdżowe? - Wywiad z Moniką Walecką - Cała w Mące Mam dzisiaj przyjemność porozmawiać z Moniką Walecką, która jest założycielką i właścicielką piekarni „Cała w Mące” i cukierni „Tonka”. Monika specjalizuje się w cieście drożdżowym i to ono będzie stanowiło główny temat naszej rozmowy. Jak je przygotować, by było mięciutkie i puszyste? Ile dodać drożdży? Czy można użyć miodu? W jakiej temperaturze i jak długo piec ciasto drożdżowe? Czy można zrobić dobry wypiek bez glutenu i masła? Skąd się bierze zakalec i jak go uniknąć? Czytaj więcej