Przepisy 08. Foodpairing Blog „Nauka na talerzu” z założenia nie jest blogiem stricte kulinarnym. Przekazuję Ci wiedzę teoretyczną, którą oczywiście możesz stosować w praktyce. Po dłuższym namyśle postanowiłam jednak przedstawiać Ci również przepisy kulinarne, ale nie w takim klasycznym wydaniu. Będą to pomysły na nietuzinkowe dania. Nie będzie raczej tradycyjnych schabowych czy gołąbków, ale odważne pomysły na zaskakujące potrawy, a dokładniej – nieoczywiste połączenia składników. Skąd taki pomysł? Czytaj więcej 10. Budowanie dań Kontynuuję poprzedni temat tworzenia nietuzinkowych dań. W ostatnim artykule skupiłam się na aromatach i od czego zależy, że niektóre produkty mają się ku sobie, a inne niekoniecznie. Doszliśmy do wniosku, że nie liczy się tylko zapach, choć jest on niezwykle ważny. Istotny jest również smak, wygląd czy tekstura pokarmu. Stąd też, te elementy również należy brać pod uwagę przy komponowaniu dania. Czytaj więcej 57. E-book „Foodpairingowa uczta: zima” Ten artykuł będzie wyjątkowy i odmienny od tych, do których przywykliście. Przybliżę Wam swojego e-booka, nad którym pracowałam bez ustanku przez ostatnie miesiące. „Foodpairingowa uczta: zima” to moja pierwsza książka, co prawda nie w wersji papierowej (choć mam nadzieję, że doczeka się takiej postaci), ale to spełnienie jednego z moich marzeń 😊. Skąd pojawił się pomysł na e-booka? Jak powstawał? Co w nim znajdziecie? Na koniec mała niespodzianka 🤭 i KONKURS! Czytaj więcej 62. Mus czekoladowy W ostatnim artykule na temat idealnej bezy obiecałam Ci, że podzielę się z Tobą przepisem na coś wyjątkowego i smacznego. Oto jest: mus czekoladowy. Poznaj mój przepis 🤗 Czytaj więcej 95. Selernik z rosą - PRZEPIS W ostatnim artykule o tym jak polubić jedzenie i nowe smaki obiecałam, że podzielę się z Tobą przepisem na nielubiany seler naciowy. Oto i jest: selernik z rosą, czyli pyszne kruche ciasto z selerem naciowym, jabłkami i brzoskwiniami przykryte bezową pianką z kropelkami rosy. Skąd taki pomysł? Czytaj więcej 97. Ciasto dyniowe ‘pumpkin pie’ - przepis W ostatnim artykule skupiłam się na aspektach teoretycznych ciasta dyniowego, które w Stanach Zjednoczonych znane jest jako ‘pumpkin pie’. Teraz prezentuję Wam praktykę: przepis na to pyszny amerykański placek, który skradnie serca (czy raczej żołądek 🤭) małego i dużego Łasucha. Czytaj więcej 98. Masło orzechowe Masło orzechowe najczęściej kojarzy nam się z tym fistaszkowym, bo takie też jest zwykle dostępne w sklepach. A takie smarowidło można zrobić z dowolnych orzechów, i to samemu w domu! Wystarczy tylko dobry blender, a najlepiej silny malakser, by przygotować smaczne i zdrowe masło orzechowe. Co to jest masło orzechowe? Jak je zrobić? Które orzechy nadają się do zblendowania? Czy trzeba prażyć orzechy? Jaki jest termin przydatności takiego masła orzechowego? Do czego je wykorzystać? Czytaj więcej . Ciasto marchewkowe Obecnie muszę wyeliminować stosować dietę FODMAP, więc wiele produktów jest na czarnej liście. Jednak wciąż mam ochotę na coś słodkiego, więc postanowiłam stworzyć przepis na ciasto marchewkowe, które będę mogła zjeść. Poznaj mój przepis na pyszne, wilgotne, a do tego zdrowe ciasto marchewkowe bez glutenu i nabiału, odpowiednie na diecie eliminacyjnej FODMAP. Czytaj więcej . Pierniczki Boże Narodzenie bez pierniczków nie byłoby prawdziwym świętowaniem, choć korzenne ciasteczka można robić przez cały rok – nie trzeba czekać aż do grudnia 🙃 Poznaj mój sprawdzony przepis na tradycyjne pierniczki, które nie muszą leżakować, są idealne do jedzenia tuż po upieczeniu i błyskawicznie znikają. Czytaj więcej . Lody miodowe Lody opisałam szczegółowo w poprzednich artykułach: o ich składnikach, a następnie sposobie przygotowania tego deseru. Teraz czas na przepis 😋 Poznaj recepturę na lody miodowe, którą przygotowałam specjalnie dla Was 🍽️ Czytaj więcej . Sernik z brzoskwiniami Sernik już rozłożyłam na części pierwsze, więc teraz mogę go wypiekać w różnych smakach i wariantach. Jednym z moich ulubionych jest sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, przykryty lekką bezową chmurką skropioną perełkami porannej rosy. Wypróbuj tradycyjnego przepisu na sernik z brzoskwiniami – nie ma lepszego, ani prostszego 😊 Czytaj więcej