Techniki kulinarne 09. Wędzenie Zabieramy się za techniki kulinarne. Na pierwszy ogień idzie wędzenie. Kto potrafi się oprzeć temu niezwykle aromatycznemu zapachowi wędzonej kiełbasy, ryby czy sera? Czy wędzenie jest popularne tylko w Polsce czy także w innych krajach? Na czym polega ten proces? Które drzewa nadają się do wędzenia? Jakie rodzaje wędzenia wyróżniamy? Czym charakteryzuje się dym wędzarniczy? Czytaj więcej 16. Gotowanie Chyba najczęściej stosowana metoda przyrządzania żywności, a na pewno w życiu codziennym, czyli gotowanie. By delektować się rozgrzewającą herbatą czy aromatyczną kawą, musimy najpierw zagotować wodę, a później wyekstrahować, czyli wyodrębnić pożądane przez nas substancje z liści herbaty czy ziaren kawy. Ale zostawmy na razie ekstrakcję i wróćmy do tematu. Czym zatem jest gotowanie? Co się dzieje w trakcie tego procesu? Czy można gotować tylko w 100°C? Co ma do tego miejsce, w którym się znajdujemy? Co zrobić, by zwiększyć lub zmniejszyć punkt wrzenia wody? Jak działa szybkowar? Czytaj więcej 18. Kuchenka mikrofalowa Kolejną techniką kulinarną, której często nie postrzegamy jako sposobu gotowania, a raczej jedynie jako metodę podgrzewania jedzenia, jest poddawanie żywności działaniu mikrofal. To całkiem nowa metoda, opatentowana w 1945 roku przez amerykańskiego naukowca dr Percy Spencer’a. Kuchenki mikrofalowe na dobre zagościły w domowych kuchniach później, bo dopiero w latach siedemdziesiątych. W 2019 roku mikrofalówki można było już spotkać w 90% kuchni w USA i 60% kuchni w Polsce. Dziś większość z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Jak działa mikrofalówka? Jakie jedzenie można w niej podgrzewać? Czy kuchenka mikrofalowa jest szkodliwa dla zdrowia? Czytaj więcej 20. Gotowanie na parze Kolejna już technika kulinarna, bodajże najzdrowsza – gotowanie na parze. Wbrew pozorom prosta i wcale nie wymagająca posiadania specjalnego urządzenia – parowaru. Na czym polega? W jaki sposób żywność jest podgrzewana? Jak uparować żywność bez parowu? Jakie są zalety parowania? I co możemy przyrządzić wykorzystując tę metodę? Czytaj więcej 21. Pieczenie Bierzemy pod lupę kolejną technikę przyrządzania żywności – pieczenie. Jest to stara metoda, choć kiedyś były inne sprzęty i akcesoria, jak np. piece kaflowe opalane drewnem. Dzisiaj używamy przeważnie piekarników elektrycznych. Czym jest pieczenie? Co się dzieje w żywności w trakcie tego procesu? Dlaczego szybciej ugotujemy niż upieczemy ziemniaki? Jak temperatura pieczenia wpływa na charakterystykę produktu finalnego? W czym najlepiej piec? Czytaj więcej 23. Karmelizacja W artykule o pieczeniu obiecałam szczegółową opowieść o karmelizacji, zatem nadchodzi cukier w roli głównej! Czym jest karmelizacja? Jak powstaje karmel? Jakie reakcje chemiczne zachodzą? Czy każdy cukier można skarmelizować? Jakim aromatem charakteryzuje się karmel? W jaki sposób go przygotować? Czytaj więcej 24. Reakcje Maillarda Lubisz panierowanego kurczaka, chrupiącą skórkę świeżego chleba wyjętego wprost z piekarnika i rumiane pączki z różą? Mogłoby się wydawać, że nie mają ze sobą nic wspólnego, a jednak łączy je więcej niż myślisz. Za te wszystkie wspaniałe zapachy i smaki owych smakołyków odpowiadają reakcje Maillarda! Czytaj więcej 27. Sous-vide Chyba najbardziej tajemnicza, a na pewno najnowsza technika kulinarna to „sous-vide”. Jej zalążków możemy poszukiwać co prawda już w czasach starożytnych, kiedy to żywność pakowano w sakiewki z liści różnych roślin, ale w formie, jaką znamy dzisiaj, pojawiła się w latach 60 ubiegłego wieku. Wówczas NASA opracowała koncepcję na posiłki dla astronautów wybywających w pozaziemskie wyprawy. Wracając do samego sous-vide: na czym polega ta technika? Jaki sprzęt jest niezbędny? Jakie są zalety gotowania metodą sous-vide? Do jakich posiłków ją wykorzystać? Czytaj więcej 29. Gotowanie na wolnym ogniu W artykule o gotowaniu wspomniałam o gotowaniu na wolnym ogniu. Jest to przydatna metoda do przygotowania smakowitego gulaszu, potrawki, a nawet… zupy. Przyjrzyjmy się jej zatem z bliska. Na czym polega gotowanie na wolnym ogniu? Czym się różni od tradycyjnego gotowania? Co można ugotować na wolnym ogniu? Na co należy zwrócić uwagę przy tej metodzie gotowania? Czytaj więcej 34. Smażenie Kolejną techniką kulinarną, którą weźmiemy pod lupę to smażenie. Jest ono często stosowane, bo pozwala na szybkie przyrządzenie żywności, i to wyjątkowo smacznej. Zasługą jest tutaj chrupiąca złocista panierka… Ale po kolei. Czym jest smażenie? W jakiej temperaturze zachodzi? Jakie rodzaje smażenia wyróżniamy? Jaką rolę pełni w tym wszystkim tłuszcz? Co się dzieje w trakcie tego procesu z żywnością? Po co smażyć w panierce albo cieście? Czytaj więcej 37. Patelnia idealna Wybór odpowiedniej patelni jest nie lada zagwozdką. Szczególnie w obecnych czasach, kiedy można kupić niemalże wszystko, wybór jest bardzo szeroki, a wręcz przytłaczający. Jak rozpoznać dobrą patelnię wśród szerokiej oferty sklepów i nie dać się złapać reklamom czy chwytom marketingowym stosowanym przez producentów i sprzedawców? Czy w ogóle istnieje patelnia, która będzie dobra do smażenia wszystkiego? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w tym artykule. Czytaj więcej 48. Blanszowanie Blanszowanie jest kolejną mokrą techniką kulinarną. Bardzo często stosuje się ją w przemyśle spożywczym jako proces wstępny przed właściwą obróbką termiczną, na przykład sterylizacją, mrożeniem czy suszeniem. Na czym polega blanszowanie? Jaki jest jego cel? W jaki sposób właściwie go przeprowadzić? Do jakich produktów go zastosować? Czytaj więcej 58. Smażenie w głębokim tłuszczu Pisałam już o „tradycyjnym” smażeniu, a teraz przyglądam się smażeniu w głębokim tłuszczu – pokrewnej technice kulinarnej, która daje niesamowicie smaczne rezultaty (ach te pączki, chrupiące frytki i panierowane kurczaki 🤭). Na czym polega smażenie w głębokim tłuszczu? Czym się różni od zwykłego smażenia? Co się dzieje w trakcie tego procesu? Na co zwrócić uwagę przy smażeniu w głębokim tłuszczu? Jakich zasad się trzymać? I co przygotować tym sposobem? Czytaj więcej 59. Prażenie orzechów Prażenie orzechów dostarcza nie tylko przyjemnych wrażeń zapachowych, ale przynosi o wiele więcej korzyści. Jakich? O tym za chwilę Gdy masz do wyboru orzechy nieprażone i prażone, to pewnie większość sięgnie właśnie po tą drugą wersję, bo jest zwyczajnie smaczniejsza. Jak prażyć orzechy? Co się dzieje podczas prażenia orzechów? Po co właściwie to robić? Jakie są korzyści, a jakie wady? Które można prażyć? Do czego wykorzystać prażone orzechy? Czytaj więcej 80. Grillowanie - barbecue Czy jest ktoś, kto nie lubi grillowanego jedzenia? Ogień był prawdopodobnie pierwszym źródłem ciepła, którego użyto do ugotowania mięsa. Grillowanie staje się szczególnie popularne podczas wiosny i lata, jest pretekstem do spotkań w gronie najbliższych. Ostatnio często używa się zamiennie amerykańskiego słowa ‘barbecue’. Ale czy to jest to samo? Czym jest grillowanie? Do jakich produktów możemy zastosować tą technikę? Na co zwrócić uwagę podczas grillowania? Czy ta technika kulinarna jest zdrowa? Czytaj więcej