Składniki 35. Dashi Kuchnia japońska jest bliska mojemu sercu (i żołądkowi 😉). Spędziłam w tym kraju trochę czasu i zakochałam się w tamtejszej kuchni, więc co jakiś czas będę wracać do azjatyckich smaków. W tym wpisie opowiem Wam o ‘dashi’, które jest kwintesencją jednego z podstawowych smaków, a mianowicie umami. Czym w ogóle jest ‘dashi’? Dlaczego jest tak ważne w kuchni azjatyckiej? Jak je przygotować w domu? Czytaj więcej 36. Szparagi Szparagi cieszą się duża popularnością w wielu zakątkach świata, także u nas można zauważyć renesans tego zielonego warzywa, które było obecne na kuchennych stołach już kilkaset lat temu. Wzmianki o nich możemy znaleźć, np. już w pierwszej polskiej książce kucharskiej – „Compendium ferculorum”. Jakie szparagi wyróżniamy? Czym się różnią te białe od zielonych? Które wybrać? Jak je przygotować? Z czym najlepiej je serwować? Dlaczego wizyta w toalecie po ich zjedzeniu jest aromatycznie nieprzyjemna? Czytaj więcej 39. Ogórki Sezon na ogórki w pełni. Jedni chrupią je na surowo, inni wolą w postaci kiszonej lub marynowanej. Grecy nie wyobrażają sobie bez nich swoich sałatek czy sosu tzatziki. Jednak nie zawsze ogórki przynoszą tyle radości, bo niekiedy pojawia się w nich nieprzyjemna gorycz 🙄. Skąd się bierze? Jak się jej pozbyć? Czy ogórków naprawdę nie można łączyć z pomidorami? Po co je solić i odsączać przygotowując mizerię? Z czym najlepiej będą smakować te zielone warzywa? I co wspólnego ma ogórek z… arbuzem? Czytaj więcej 50. Gluten Gluten jest dość popularny w ostatnich czasach, jednak większość pewnie słyszała o nim w kontekście szkodliwego wpływu na zdrowie. Spróbuje odpowiedzieć na to pytanie, jednak skupię się głównie na jego roli w kuchni. Czym jest gluten? Jakie są jego cechy? Jak powstaje? Czy gluten jest potrzebny w cieście? Jak go kontrolować w wypiekach? Czytaj więcej 56. Katsuobushi Tak jak obiecałam w ostatnim poście o dashi, dzisiaj skupię się na samym ‘katsuobushi’. Brzmi tajemniczo, zresztą jak większość japońskich słów. Co to właściwie jest ‘katsuobushi’? Kiedy się pojawiło w kuchni japońskiej i jak ewoluowało? Oraz najważniejsze: jak się je przygotowuje i do czego je wykorzystać? Czytaj więcej 63. Marcepan Grudzień to nie tylko zapach piernika, grzanego wina czy wędzonych śliwek, ale również marcepanu. Choć ten smakołyk jest bardziej popularny w Niemczech, Włoszech, Francji czy na Bliskim Wschodzie, to zyskuje coraz więcej fanów także i u nas. Co to jest marcepan? Czym się różni od pasty migdałowej? Jakie są rodzaje marcepanu? Skąd pochodzi? Z czego się składa? Jak się go produkuje? Do czego go wykorzystać? Czy można zrobić marcepan samodzielnie w domu? Czytaj więcej 65. Zakwas Moda na pieczenie chleba na zakwasie pojawiła się razem z wprowadzonymi lockdownami i wirusem oraz podobnie jak on (póki co), nas nie opuszcza. W tym przypadku to bardzo dobrze, ponieważ takie pieczywo jest smaczniejsze i lepsze od tego na drożdżach. Do jego wykonania niezbędny jest zakwas – bohater tego artykułu. Czym jest zakwas? Z czego się składa? Jak go przygotować? Do czego można go wykorzystać? Jak dbać o zakwas? Jakie związki aromatyczne można w nim wyczuć? Czytaj więcej 76. Mleko Mleko towarzyszy nam już od pierwszych dni życia. Najpierw to pochodzące od naszych rodzicielek, a później od różnych ssaków, bo do spożycia nadaje się nie tylko to od krów czy kóz, ale i owcy, jaka, wielbłąda czy renifera, choć są one trudniej dostępne w naszej szerokości geograficznej. Niestety z wiekiem przybywa problemów z trawieniem mleka. Dlaczego tak się dzieje? Czym właściwie jest mleko? Czy mleko sojowe można w ogóle nazwać mlekiem? Z czego składa się ten biały napój? Które mleko jest najtłustsze? O co chodzi z tą całą laktozą? Dlaczego mleko kipi? Czytaj więcej 82. Klasyczne sosy francuskie Sos beszamelowy, pomidorowy, śmietanowy, serowy, pieczarkowy, musztardowy…. Można wymieniać je bez liku. Bez nich wiele dań by nie istniało. Stanowią dopełnienie, jak i urozmaicenie. Jak odnaleźć się w świecie sosów? Podstawą wszystkich z nich są bazowe sosy francuskie. Dlaczego mówi się na nie sosy-matki? Które z nich stanowią podstawę kuchni francuskiej? Do czego je wykorzystać i co z nich przygotować? Czym się różni sos boloński od ragu? Czytaj więcej