Idealne przygotowanie 17. Idealne jajko na miękko Ugotowanie idealnego jajka na miękko to nie lada wyzwanie. Dlatego też poświęcę cały artykuł (i na pewno nie wyczerpałam jeszcze tego tematu 😋) gotowaniu jaj, nie tylko tych na miękko, ale przy okazji i na twardo, bo dobrze wiesz, że granica między nimi jest cienka i łatwo ją przekroczyć, często przypadkowo. Z czego składa się jajo? Jak to się dzieje, że płynne jajko już w krótkim czasie staje się ciałem (pół)stałym? Jakie białka występują w jajku? Jaki mają wpływ na strukturę? Czy można obliczyć, ile gotować jajko? Jak najlepiej gotować jajka? Czytaj więcej 19. Idealny popcorn W ostatnim artykule rozprawiłam się z kuchenką mikrofalową. A z nią bardzo często kojarzy się popcorn, zatem postanowiłam przyjrzeć się z bliska tej przekąsce, mającej swe korzenie w Ameryce, a bez której ciężko dziś sobie wyobrazić kina czy festyny. Jak zbudowane jest ziarenko kukurydzy? Dlaczego popcorn strzela? Skąd bierze się ten dźwięk? Jak przygotować popcorn idealny w domu? Czym go urozmaicić? Czytaj więcej 22. Idealne kruche ciasto Czy ktoś potrafi się oprzeć temu obłędnemu zapachowi pieczonego kruchego ciasta? I to nie tylko na słodko, najczęściej w szarlotce, ale i w wytrawnych tartach czy quiche’ach. Zastosowań tego uniwersalnego ciasta jest wiele, więc trzeba się przyjrzeć mu z bliska, by dojść do perfekcji. Z czego składa się kruche ciasto? Jaka jest rola poszczególnych składników? Jak je przygotować? I do czego wykorzystać to perfekcyjne kruche ciasto? Czytaj więcej 25. Idealny karmel Dotrzymuję słowa i zdradzę Wam tajemnicę na karmel idealny. Jeśli wydaje Ci się, że samodzielne sporządzenie tego rarytasu jest trudne albo wręcz niewykonalne w domowym zaciszu, to po lekturze tego artykułu zmienisz zdanie. Jaki cukier wybrać? Jak przygotować karmel? Co zrobić by uniknąć niepożądanych kryształków cukru? Jak nie przypalić garnka? Czytaj więcej 26. Idealne jajko poszetowe W artykule o idealnym jajku zapowiedziałam, że przyjrzymy się dokładniej przygotowaniu jajka w koszulce (jajka poszetowego). Jest to marzenie wielu amatorów jajek, które często budzi przerażenie i lęk, ponieważ uchodzi za trudne w przygotowaniu. Spróbuję przekonać Cię, że możesz sam przyrządzić takie jajo we własnej kuchni bez większych problemów. Co to właściwie jajo w koszulce? Do czego go użyć? Jak je przygotować? Co jest ważne przy przyrządzaniu jaja poszetowego? Jak sprawdzić świeżość jaja? Czytaj więcej 30. Idealny bulion – rosół Dla większości Polaków niedzielny obiad nie może się obyć bez rosołu. Najlepiej, żeby był klarowny, naturalnie żółciutki, a jego aromat powinien się już roznosić od rana po całym domu. Przyjrzymy się zatem jak taki rosół, a właściwie bulion przygotować. No właśnie: a czym się różni jeden od drugiego? Jakich składników potrzebujemy do jego ugotowania? Jak przygotować bulion? Do czego go wykorzystać? Czytaj więcej 33. Idealny gulasz W artykule o gotowaniu na wolnym ogniu zapowiedziałam przewodnik po gulaszu idealnym. W przygotowaniu tego dania główną techniką kulinarną jest właśnie gotowanie na wolnym ogniu, ale nie tylko. Duże znaczenie odgrywa także smażenie. Dlaczego? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej. Jakie są najpopularniejsze gulasze? Jak przygotować ten podstawowy? Jakie mięso wybrać? Czy można zrobić gulasz bez mięsa? Czytaj więcej 38. Idealny stek Dobry stek jest marzeniem niejednego. Ale czy musimy iść do restauracji, żeby móc się delektować soczystym, a przy tym odpowiednio wysmażonym kawałkiem mięsa? Niekoniecznie – wystarczy, że zaopatrzysz się w dobry kawałek wołowiny i dowiesz się, na co zwrócić uwagę przy jego przygotowaniu. Do dzieła! Czytaj więcej 40. Idealne ogórki kiszone i małosolne Po ostatnim artykule, ogórki już nie mają przed Tobą żadnych tajemnic. Czas, by poznać sekret na idealne ogórki kiszone i małosolne. Każda gospodyni (bądź gospodarz) ma swój najlepszy sposób, ale może warto poznać naukowy punkt widzenia? 😉 Na czym właściwie polega kiszenie? Po jakie ogórki sięgać? Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Czy sól jest niezbędna? Jak przebiega fermentacja? I o co chodzi z tym liściem chrzanu, dębu czy wiśni? Czy po ich dodaniu ogórki naprawdę będą twarde? Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Czytaj więcej 42. Idealne ogórki konserwowe, pikle i marynaty Temat ogórków świeżych, ogórków kiszonych i małosolnych zbadałam w poprzednich artykułach, więc zostały mi jeszcze ogórki konserwowe. Rozważania, które tu przedstawiam dotyczą zresztą nie tylko tych zielonych warzyw, bo pikle (marynaty) można robić z innych roślinnych produktów, również z owoców czy grzybów. Na czym polega marynowanie? Czym się różni od kiszenia? Co jest ważne przy przygotowaniu ogórków konserwowych i innych marynowanych warzyw? Jakie składniki są niezbędne do wykonania zalewy? Jak ustrzec się przed botulizmem? Jak utrwalać pikle? Co może pójść nie tak? Z czego robić marynaty? Czytaj więcej 43. Idealna grillowana kukurydza Kukurydza kojarzy się z pełnią lata, zwykle jest sprzedawana w miejscach turystycznych i podczas wakacyjnych festynów. Przeważnie jest gotowana w wodzie i oprószona solą, czasem z dodatkiem masła. A dlaczego tak rzadko ją się grilluje skoro jest znacznie smaczniejsza? To prawda poparta naukowymi faktami. Jak ją grillować? Na co zwrócić uwagę przy zakupie tych żółtych kolb? Z czym ją serwować? Czytaj więcej 44. Idealny ketchup + przepis Sezon na pomidory trwa tylko kilka tygodni. Czy możemy przedłużyć jakoś ten okres i cieszyć się smakiem soczystych, dojrzewających w pełnym, letnim słońcu pomidorów? Oczywiście! Wystarczy, że zamkniemy je w słoiku w postaci ketchupu, który jest uwielbiany na całym świecie. Skąd się wziął ten pomidorowy przysmak? Jak zrobić idealny ketchup? Co jest potrzebne poza pomidorami? Czy cukier i ocet są niezbędne? Jaki jest sekret ketchupu Heinz? Dlaczego tak ciężko wycisnąć ketchup z butelki? Z czym go serwować? Czytaj więcej 45. Idealne ciasto z cukinii + przepis Cukinia jest wdzięcznym warzywem: jest niewymagająca, a rodzi obficie przez dość długi czas – pierwsze sztuki zbierzemy na początku lata, a ostatnie nawet wczesną jesienią. Ten nadmiar darów natury może przyprawić o ból głowy, bo co zrobić z taką ilością cukinii? Przeróżne wytrawne dania w końcu się przejadają, a nachodzi ochota na coś słodkiego. I tu pojawia się świetny pomysł na wykorzystanie cukinii – (czekoladowe) ciasto. Po co dodawać do niego cukinię? Do czego jeszcze wykorzystać cukinię? Czy inne warzywa też nadają się do słodkich wypieków? Jak zrobić czekoladowe ciasto z cukinii? Czytaj więcej 46. Idealne powidła śliwkowe Z końcem lata przemija sezon na wiele owoców, ale do później jesieni towarzyszą nam śliwki. Te, które pojawiają się z początkiem jesieni świetnie nadają się na domowe powidła, są znacznie słodsze od swoich wakacyjnych, kwaśniejszych poprzedniczek. Jakie gatunki śliwek wyróżniamy? Kiedy się pojawiają na drzewach? Jak zrobić domowe powidła śliwkowe? Co jest potrzebne do ich przygotowania? Po jakie śliwki sięgnąć? Ile czasu je smażyć? Czytaj więcej 51. Idealne puree z dyni Polska złota jesień to nie tylko różnokolorowe liście, ale i piękne, pękate dynie piętrzące się na polach i w przydomowych ogródkach. Choć mamy ich pod dostatkiem, to nie zawsze króluje w kuchni. Poza halloweenowymi ozdobami, często brakuje na nią pomysłów, a jest ich przecież bez liku. Przedstawię je Wam w tym artykule. Zwykle podstawą dyniowych dań jest puree z dyni i to właśnie ono jest tematem tego artykułu. Jak zrobić puree z dyni? Po co ją piec? Do czego wykorzystać puree z dyni? Czytaj więcej 52. Idealne amerykańskie pancakes + przepis Naleśniki w stylu amerykańskim (‘pancakes’) na stałe zagościły w naszej polskiej kuchni. Można powiedzieć, że łączą w sobie coś z tradycyjnych naleśników i racuchów, może więc stąd ich wielka popularność? Czym charakteryzują się idealne ‘pancakes’? Jakie składniki są potrzebne do wykonania amerykańskich naleśników? Jak je przygotować w domu? Co jest ważne w ich przyrządzeniu? Czym ‘pankejki’ różnią się od naszych naleśników? I najważniejsze: z czym je zjeść? Czytaj więcej 53. Idealne naleśniki + przepis Naleśniki w stylu amerykańskim (‘pancakes’) już były, więc teraz pora na te, które znacznie częściej występują w naszej polskiej kuchni. Wcześniej pojawiły się na pewno na francuskich stołach, ale o tym za chwilę. Jaka jest historia naleśników? Czym właściwie są? Gdzie je spotkamy? Jakich składników potrzebujemy do przygotowania naleśnikowej mikstury? Czy ciasto na idealne naleśniki musi odpoczywać? Jak je smażyć (pojawi się najlepsza metoda przebadana przez naukowców!)? Czym wypełniać naleśniki? Jak urozmaicić ciasto? Czytaj więcej 55. Idealny piernik Początek listopada to dobry czas, by przygotować ciasto na piernik. Choć niektórzy powiedzieliby, że to już za późno, bo ciasto na prawdziwy (idealny) piernik powinno być zrobione już… w styczniu. Pierniki to nasza duma narodowa, i to nie bez powodu: mamy się czym pochwalić. Jaka jest historia pierników? Skąd przywędrowały do Polski? Po co piernik ma leżakować? Dlaczego się nie psuje? Co jest niezbędne do przygotowania idealnego piernika? W jakich innych częściach świata znajdziemy jeszcze pierniki? Czytaj więcej 60. Idealny grzaniec - grzane wino + przepis Grudzień w pełni, świąteczną atmosferę można poczuć wszędzie: w sklepach, w telewizji, a nawet na ulicy. To zasługa unoszącego się w powietrzu zapachu pomarańczy, choinek, korzennych przypraw i grzanego wina. I to on jest bohaterem tego artykułu. Co to jest grzaniec? Kiedy się pojawił? Gdzie go spotkamy? Czym pachnie grzaniec? Jakie składniki są niezbędne do przygotowania grzanego wina? Czy można go zrobić bez czerwonego wina? Jak zrobić grzańca w domu? Podzielę się z Wami swoim sekretnym przepisem 🤫. Czytaj więcej 61. Idealna beza Bardzo przyjemny, bo słodki temat – beza. Stanowi wyzwanie dla niejednego cukiernika, nawet profesjonalisty, ale jeśli poznamy ją od strony naukowej, nie będzie już dla nas tak straszna 😉 Czym jest beza? Z jakich składników się składa? Czy rodzaj i ilość cukru ma znaczenie? Jakie rodzaje bezy wyróżniamy? Jak ją przygotować? Czy żółtko stanowi zagrożenie dla bezy idealnej? Czy można ją wykorzystać jakoś inaczej niż schrupanie? Znajdziesz przepis na coś pysznego! 🤭 Czytaj więcej 62. Idealny lukier Zrobić ciasto, ciasteczka czy pączki to jedno, a ozdobić to już inny temat. Do dekoracji świetnie nadaje się polewa czekoladowa, ganache czy lukier. I to właśnie temu ostatniemu przyjrzę się z bliższa, ponieważ jest on najprostszy i najszybszy w przygotowaniu, a do tego daje dużo możliwości. Co to jest lukier? Z czego się składa? Czym się różni lukier królewski od lukru cukierniczego (glazury)? Jak przygotować lukier idealny? Do czego można go użyć? Czym zabarwić lukier? Czytaj więcej 66. Chleb: składniki Po ostatnim artykule już wiesz, jak przygotować zakwas. Najczęściej używany jest on do wypieku chleba i to o nim będzie niniejsza opowieść. Jego początków można upatrywać już w czwartym tysiącleciu przed naszą erą w Egipcie. Temat chleba jest bardzo obszerny, więc zaczniemy od jego składników, a następnie przejdziemy do poszczególnych kroków w jego przygotowaniu. Czym jest chleb? Z jakich składników się składa? Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze? Jaką mąkę wybrać? Co to jest mąka pełnoziarnista, rafinowana i chlebowa? Czy sól jest niezbędna do wypieku chleba? Czytaj więcej 67. Chleb: przygotowanie W pierwszej części opowieści o chlebie przyjrzałam się z bliska podstawowym składnikom chleba: mące, wodzie, mikroorganizmom i soli. Wcześniej rozpracowałam też gluten, który pełni niemałą rolę w przypadku wszystkich wypieków i ciast. Pora zakasać rękawy i po prostu przygotować pachnący bochenek. Od czego zacząć? Jakie są kolejne kroki niezbędne do upieczenia chleba? Lepiej wyrabiać ciasto ręcznie czy przy użyciu robota? Dlaczego ciasto na chleb nie opada? Na czym polega dwuetapowe mieszanie? W jakiej temperaturze najchętniej rosną drożdże? Czytaj więcej 68. Chleb: pieczenie Już sporo wiedzy o chlebie pojawiło się na blogu: zaczęłam od zakwasu, następnie wzięłam pod lupę składniki chleba i wyjaśniłam, co z nimi po kolei zrobić. Został więc już ostatni etap przygotowania aromatycznego bochenka: pieczenie. Jakie są etapy pieczenia chleba? Czy para jest potrzebna podczas wypiekania? Jaki piec jest najlepszy? Kiedy wiadomo, że chleb jest już upieczony? Czym pachnie chleb? Z czym najlepiej komponuje się chleb żytni na zakwasie? Czytaj więcej 72. Idealna jajecznica Jajecznica to z jednej strony bardzo proste, a z drugiej bardzo trudne danie, zwykle serwowane na śniadanie w domu, hotelu czy restauracji. Usmażenie rozbełtanych jajek nie jest niczym trudnym, jednak osiągnięcie odpowiedniej konsystencji jajecznicy jest już zgoła trudniejsze. Znając kilka podstawowych zasad można osiągnąć perfekcję w przygotowaniu idealnej jajecznicy. Jaka jest idealna jajecznica? Jakie są rodzaje jajecznicy? Co jest niezbędne do jej przygotowania? Jakie jajka wybrać? Kiedy solić jajecznicę? Na czym smażyć? Jaka patelnia jest najlepsza? Jak zrobić jajecznicę? Z czym serwować? Czytaj więcej 74. Idealne gofry + przepis Gofry to śniadaniowy smakołyk dzieci (i dorosłych też 🤭) na całym świecie. Coraz częściej pojawia się i na obiad czy kolację, niekoniecznie w wersji na słodko, ale i słono. Co to są gofry? Jakie są ich rodzaje? Czym się różnią gofry brukselskie od tych belgijskich z Liege? Jakie składniki są niezbędne do przygotowania tego wypieku? Jak przygotować idealnie chrupkie gofry? Z czym je jeść? Jak urozmaicić? Na końcu znajdziesz PRZEPIS na pyszne chrupiące gofry 🤗 Czytaj więcej 75. Idealne ciasto drożdżowe + przepis Pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje i dlatego tak szybko znika ze stołu 🤭 Mowa o cieście drożdżowym, które co prawda wymaga trochę czasu i uwagi, ale warte jest każdej minuty. Jest uniwersalne, bo można je zrobić w wersji wytrawnej (chociażby pizzy) lub słodkiej. Co to są drożdże? Jaka jest ich rola w cieście? Jak z nimi postępować? Na czym polega fermentacja? Które drożdże wybrać: świeże czy suszone? Jak zrobić ciasto drożdżowe? Po co przebijać ciasto? Jak przeliczyć drożdże świeże na suszone? Jak sprawdzić, czy drożdże są jeszcze dobre? Poznaj przepis na pyszną wielkanocną babę drożdżową „Topielec” 😋. Czytaj więcej 77. Idealny żurek Wielkanoc bez żurku to jak Boże Narodzenie bez pierniczków. Ciężko sobie wyobrazić świąteczny stół bez tej pysznej potrawy. A jak było kiedyś? Czy żurek pojawiał się podczas radosnego świętowania Zmartwychwstania Pana Jezusa? Czym się różni żurek od białego barszczu? Jak przygotować aromatyczny żurek? Jak zrobić zakwas na żur? Co jeszcze powinno się znaleźć w tej wielkanocnej zupie? Poznaj mój rodzinny przepis na regionalny żurek z Zamojszczyzny😋 Czytaj więcej 79. Idealne frytki Był już stek idealny, dla którego perfekcyjnym towarzyszem są frytki. Jednak te sprawdzą się nie tylko jako kompani krwistej wołowiny, ale i chrupiącego kurczaka czy panierowanej ryby. Jeśli dojdziesz do ich perfekcji, to będziesz wcinać je solo, bez zbędnych dodatków (no może z keczupem, majonezem czy innym sosem). Zacznijmy od rozstrzygnięcia sporu między Francją a Belgią: skąd właściwie pochodzą? Jak przygotować idealne frytki? Jak je smażyć? Co jest ważne przy ich przyrządzaniu? Po co gotować ziemniaki? Czy można mrozić frytki? Czytaj więcej 83. Sos beszamelowy + przepis Choć sos beszamelowy należy do francuskiej klasyki, to przedostał się też do innych kuchni i tradycyjnych dań, jak chociażby lasagne, której obowiązkowym komponentem jest właśnie ten biały sos. Co to są francuskie sosy bazowe? Z czego składa się sos beszamelowy? Jak go zrobić? Co to jest zasmażka? Jak uniknąć grudek? Czym go można urozmaicić? Do czego podawać? Poznaj niezawodny przepis na sos beszamelowy 😋 Czytaj więcej 86. Idealna kruszonka + przepis Chrupiąca, złocista kruszonka… Można zajadać się nią ‘saute’, jest tak pyszna, że nie potrzebuje już żadnego towarzystwa, choć soczyste owoce czy puszyste ciasto nie zaszkodzi 😜 Z czego składa się kruszonka? Jak ją zrobić? Czy trzeba ją schłodzić przed pieczeniem? Jakie masło jest najlepsze: zimne czy w temperaturze pokojowej? Czym urozmaicić kruszonkę? Do czego ją użyć? Poznaj przepis idealny 🤗 Czytaj więcej 87. Idealne babeczki + przepis Babeczki (zwane również muffinkami) na stałe zagościły w polskiej kuchni. Są proste i szybkie w przygotowaniu, przede wszystkim nie wymagają wiele pracy (zgrubne wymieszanie jest nawet pożądane, ale o tym za chwilę). Bezsprzecznie są świetną propozycją na śniadanie do pracy, w podróż, na piknik czy inną imprezę. Zalet mają wiele. Jak zatem zrobić muffiny idealne? Co jest potrzebne do ich przygotowania? Lepiej sięgnąć po proszek do pieczenia czy sodę, a może oba? Jak upiec babeczki? Czym urozmaicić? Dlaczego orzechy w babeczkach robią się niebieskie? Poznaj uniwersalny przepis na pyszne muffinki 🤗 Czytaj więcej 88. Idealny ganache czekoladowy Ganache czekoladowy to bardzo prosty pod względem składników sos, a jednocześnie łatwy do zepsucia. Niewłaściwe proporcje, sposób przygotowania czy przechowywania mogą zniszczyć nasze starania. Jak zatem zrobić ganache, by był idealnie jedwabisty? Jaką czekoladę wybrać? Jak dodać śmietankę do czekolady? Czym można zastąpić śmietankę? Jakie są złote proporcje na ten czekoladowy sos? Jak uratować zważony ganache? Jak urozmaicić czekoladowy sos? Do czego go użyć? Czytaj więcej 89. Idealny dżem Lato obfituje w przeróżne owoce i warzywa. Czasami ich ilość jest wręcz przytłaczająca i niemożliwa do zjedzenia (Ci, co mają swoje ogródki, to wiedzą o co chodzi 😉). Co zatem zrobić z nadmiarem owoców? Można je zamrozić, ale niekiedy zamrażarka już nie wystarcza, więc najlepiej je zamknąć w słoikach w postaci dżemu, soku czy kompotu. W tym artykule skupię się na tej pierwszej formie. Co to właściwie jest dżem? Czym się charakteryzuje? Jak go zrobić? Jakie owoce są najlepsze na dżem? Jak go urozmaicić? Ile cukru trzeba dodać? Czy można zrobić dżem bez cukru? O co chodzi z tymi pektynami? Dlaczego czasami dżem się psuje? Poznaj idealne proporcje i przepis na dżem! Czytaj więcej 90. Idealny sernik Sernik jest obecny nie tylko na polskich stołach i w cukierniach, ale i w innych zakątkach świata. Każdy naród (a nawet cukiernik) ma swój przepis i składniki, które muszą wylądować w tym deserze. Przyjrzyjmy mu się zatem z bliska. Czym jest sernik? Skąd pochodzi? Jakie są rodzaje sernika? Z czego się składa? Jak go piec? Kiedy wiadomo, że już jest gotowy? Co zrobić, by sernik nie opadł? Poznaj przepis na najlepszy sernik 😋. Czytaj więcej 95. Selernik z rosą - PRZEPIS W ostatnim artykule o tym jak polubić jedzenie i nowe smaki obiecałam, że podzielę się z Tobą przepisem na nielubiany seler naciowy. Oto i jest: selernik z rosą, czyli pyszne kruche ciasto z selerem naciowym, jabłkami i brzoskwiniami przykryte bezową pianką z kropelkami rosy. Skąd taki pomysł? Czytaj więcej 96. Ciasto dyniowe ‘pumpkin pie’ Jesień to nie tylko śliwki, ale i dynie, które coraz częściej pojawiają się w polskich ogródkach, na targach warzywnych i sklepowych półkach. Niektórzy zastanawiają się, co zrobić z tą wielką, pomarańczową kulą. W zeszłym roku napisałam artykuł o puree z dyni i podałam kilka pomysłów, co z nią zrobić. W tym roku postanowiłam przyjrzeć się z bliska tarcie dyniowej, czyli popularnemu amerykańskiemu ‘pumpkin pie’. Z czego się składa słynny dyniowy paj? Jak go zrobić? Na co zwrócić uwagę, by nadzienie dyniowe było smaczne i wyraziste, a spód chrupki? Z czym serwować placek dyniowy? Poznaj przepis na pyszną tartę dyniową! Czytaj więcej 100. Jak zrobić idealne lody? Kontynuuję temat lodów. W ostatnim artykule opisałam ze szczegółami poszczególne składniki lodów, a w tym artykule opowiem o tym, co z nimi dalej zrobić. Jak przygotować lody? Po co pasteryzować mieszankę? Dlaczego musi „odpoczywać”? Kiedy dodać jogurt, a kiedy owoce? Jak długo trzeba mrozić lody? Czy mieszanie podczas mrożenia jest konieczne? W jakiej temperaturze przechowywać lody? Jak szybko psują się lody? Poznaj mój przepis na lody przygotowany specjalne dla Was 🤗🎁 Czytaj więcej 103. Idealna gorąca czekolada Długie jesienne i zimowe wieczory aż proszą się o kubek gorącej czekolady. To przysmak nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Można sięgnąć po gotową saszetkę z czekoladowym napojem, pójść do kawiarni albo przygotować go w domu. Podpowiem Ci, jak zrobić pyszną czekoladę na gorąco. Jak dawniej przyrządzano kakaowy napój? Jakie składniki są niezbędne? Czy można zrobić czekoladę na gorąco z kakao, bez czekolady? Czy kakao to to samo co gorąca czekolada? Z czym ją podawać? Poznaj mój przepis na wyśmienitą czekoladę na gorąco. Czytaj więcej