Spis treści
Jak zrobić pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką? Jak je urozmaicić? Jakie owoce są najlepsze na drożdżówki?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj przepis na wyśmienite, puszyste drożdżówki z aksamitnym budyniem waniliowym, owocami i chrupiącą kruszonką 😋

Poznaj sprawdzony przepis na drożdżówki z budyniem, owocami i kruszonką.
Źródło: Nauka na talerzu.
Inspiracja na drożdżówki
Inspiracją do stworzenia tych drożdżówek były niemieckie ‘Streuseltaler’. Pierwszy raz spróbowałam ich jako nastolatka w nadmorskiej miejscowości i od razu skradły moje serce, a właściwie żołądek 🤭 Okrągłe drożdżowe placki, bardzo obficie posypane kruszonką i polane lukrem. Za każdym razem, gdy jestem w Niemczech, to poszukuję tych drożdżówek, co jest bardzo proste, bo są dostępne chyba w każdej piekarni.

Drożdżówki 'Streuseltaler’ są powszechne i łatwo dostępne w niemieckich piekarniach.
Czasem można znaleźć je z dodatkiem sera albo owoców. I właśnie ta ostatnia wersja najbardziej mi smakuje, bo wprowadza trochę kwasowości i równoważy słodycz kruszonki. Dodaję do tego jeszcze kremowy budyń, który uwielbiam. Z lukru już rezygnuję, bo wystarczy mi słodkości. Oczywiście jeśli masz ochotę, możesz je jeszcze oblać lukrem. Przepis wraz z poradami znajdziesz w artykule „Idealny lukier”.
Jakich owoców użyć? Najlepiej sezonowych 😊 Świetnie sprawdzą się truskawki, wiśnie, maliny, morele czy śliwki.

Drożdżówki z owocami i kruszonką to wyśmienicie skomponowany deser.
Źródło: Markus Spiske on Unsplash (dostęp 12.06.2022r.).
Historia drożdżówki ‘Streuseltaler’
Co znaczy niemiecka nazwa tego wypieku? To zlepek dwóch słów, a konkretnie ‘Streusel’, czyli kruszonki i ‘Taler’, co oznacza monetę. Rzeczywiście kształt drożdżówki ją przypomina, choć w dużym powiększeniu 😉.

Streuseltaler to istna rozpusta!
Źródło: Neil Archibald on Unsplash (dostęp 16.06.2025r.).
Składniki na drożdżówki (około 15 sztuk):
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania ciasta
- 21 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 300 g mleka
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 60 g masła
- szczypta soli

Możesz zrobić mniejsze lub większe drożdżówki.
Źródło: Nauka na talerzu.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Zaczyn:
Jeśli używamy świeże drożdże, to musimy przygotować z nich zaczyn, choć ja szykuję go nawet wtedy, gdy używam suchych drożdży. Mleko podgrzewamy do 27-35°C, nie wyższej, żeby nie zabić drożdży. Wówczas wkruszamy drożdże i dajemy odrobinę cukru. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Zostawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza na powierzchni, zaś sama mieszanka powinna się trochę podnieść).
Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta, zachęcam do zapoznania się z poradnikiem „Idealne ciasto drożdżowe”, w którym objaśniam istotne kwestie związane z pracą z drożdżami i zrobieniem pięknie wyrośniętego ciasta.
W misce ubijamy jajko z żółtkami i pozostałym cukrem.
Do miski wsypujemy 350 g mąki i sól, dodajemy pobudzony zaczyn i ubite jajka. Miksujemy przez kilka minut. Ciasto drożdżowe zawsze wyrabiam ręcznie, tylko na początku wspomagam się mikserem, dlatego nie dodaję całej mąki od razu, bo ciasto byłoby zbyt gęste.
Gdy ciasto jest gładkie, dodaję rozpuszczone, przestudzone masło oraz część pozostałej mąki (50 g). Dalej miksuję. Gdy ciasto jest już gęste, przerzucam się na ręczne wyrabianie, dosypując ostatnią partię mąki (100 g).
Do wyrobienia ciasta możesz oczywiście skorzystać z pomocy robota kuchennego lub innej maszyny. Wówczas dodaj całą mąkę na raz.
Pamiętaj, by masło dodać na końcu, bo przeszkadza ono w tworzeniu siatki glutenowej.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Polecam fermentację ciasta na zimno, bo jest smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Na czym ona polega? Wyrobione ciasto wkładamy na czas wyrastania do lodówki na kilka godzin, może to być nawet 12 godzin.

Ciasto drożdżowe powolnej fermentacji smakuje całkowicie inaczej.
Źródło: Nauka na talerzu.
Składniki na budyń:
- 500 g mleka
- 100 g cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej (ewentualnie 30 g ziemniaczanej i 20 g mąki pszennej, choć najbardziej aksamitny efekt jest z kukurydzianą skrobią, nie mąką!)
- laska wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią.
Przygotowanie budyniu:
400 g mleka gotujemy na wolnym (średnim) ogniu z cukrem i rozkrojoną laską wanilii, aby wyekstrahować jej aromat. Gdy mleko się zagotuje, wyciągamy kawałki wanilii. W zimnym mleku rozprowadzamy skrobię. Dolewamy trochę gorącego mleka i dokładnie łączymy. Dolewamy do reszty mleka, do garnka i gotujemy do zgęstnienia, często mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Studzimy.

Zamiast waniliowego budyniu, możesz zrobić wersję kakaową. Wówczas dodaj kakao wedle preferencji smakowych.
Źródło: American Chocolate Heritage on Unsplash (dostęp 27.07.2022r.).
Składniki na kruszonkę:
- 200 g mąki
- 200 g cukru kryształu
- 100 g masła
- laska wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią.
Przygotowanie kruszonki:
Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy kawałki masła i wcieramy w suche składniki do momentu uzyskania grudek. Chłodzimy. Trzymamy w lodówce do momentu użycia, czyli posypania drożdżówek.

Pamiętaj, by schłodzić kruszonkę. Wówczas będzie idealnie chrupka.
Źródło: Justyna Śniady (@strzepkiswiatla).
Przygotowanie ciasta drożdżowego c.d.:
Wyrośnięte ciasto przebijamy, czyli ponownie krótko wyrabiamy. Robimy wałek i dzielimy na kąski wielkości dłoni, masie około 60 gram, choć możesz zrobić większe lub mniejsze, w zależności od własnych preferencji. Formujemy kulki, najwygodniej w dłoni, a następnie rozpłaszczamy na placek o grubości około 15 mm. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia do wyrośnięcia na około 30 minut.
Na wyrośniętym, lekko puchatym placku kładziemy porcję budyniu (u mnie jest to spora ilość 😉), kawałki truskawek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) i posypujemy schłodzoną kruszonką.

Pamiętaj, by drożdżówki włożyć do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Nauka na talerzu.
Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C.
Pieczemy 20-25 minut do ładnego zrumienienia powierzchni drożdżówek i kruszonki.
Chwilę studzimy (10 minut) i zajadamy wciąż gorące, najlepiej ze szklanką ciepłego mleka.

Drożdżówki najlepsze są na ciepło.
Źródło: Nauka na talerzu.
Przetestowałaś przepis?
Posmakowały Ci moje drożdżówki?
Podziel się z innymi 🤗
Oznacz @naukanatalerzu na Instagramie.
Galeria Czytelników

Drożdżówki w wykonaniu Ady.

Drożdżówki autorstwa Agnieszki @aga_sweetmaker.
Podobał Ci się mój artykuł?
Podziel się nim! 🤗
Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery
Literatura:
Silvestrone, J. (2024). The Rich History of Crumb Cake: From Germany to Your Table. https://crumbcake.net/the-rich-history-of-crumb-cake-from-germany-to-your-table/
Wiley-Lennartz, L. (2022). Streuseltaler German Pastry Recipe. https://www.thespruceeats.com/streuseltaler-german-pastry-1446567
Dziękuję za przepis. Drożdżówki były naprawdę wyborne, lekkie i puszyste. Niedawno odkryłam ten blog i od tego czasu czytam go regularnie. W natłoku przepisów w internecie, do których zawsze mam ograniczone zaufanie, brakowało mi źródła opierającego się na faktach naukowych. Dziękuję za ten blog, mam nadzieję, że będzie zyskiwał na popularności i czekam na kolejne przepisy. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Kasia
Kasiu, serdecznie Ci dziękuję za komentarz i opinię, jest dla mnie bardzo ważna i cenna, a tak miłe słowa są jak świeżutka chałka z kruszonką, masłem i kubkiem ciepłego mleka 💗 Mam nadzieję, że zagościsz tutaj na dłużej 😊🍽️ Serdecznie i smacznie Cię pozdrawiam 🤗 Marta 🍽️
Cześć. Świetny przepis, próbowałam, drożdżówki najlepsze jakie do tej pory robiłam. Podoba mi się naukowe podejście do tematu 🙂 Zawsze kiedy korzystam z Twego bloga, mam skojarzenia z książką „Lekcje chemii”, którą bardzo lubię.
Mam również dwa pytania:
1. Próbowałam dodatkowo z wyrastaniem nocnym w lodówce, 11 h okazało się jednak za długo, ciasto przerosło. Zakładam, że powinnam zmniejszyć ilość drożdży. Proszę podpowiedz jak dostosować ilość drożdży do czasu wyrastania w lodówce ?
2. Chciałabym też przerobić to ciasto na wersję wytrawną. Wówczas tylko odjąć prawie cały cukier czy zmienić również ilość tłuszczu i jajek ?
Dziękuję za wszystkie przepisy i pozdrawiam.
Cześć Klara!
Dziękuję Ci za komentarz i miłe słowa. Bardzo mnie cieszy, że tak Ci posmakowały drożdżówki 😊 Porównanie do „Lekcji chemii” to prawdziwy zaszczyt (zachwyciła mnie ta książka 😍).
Odpowiadając na Twoje pytania:
1. Zmniejsz w takim razie ilość drożdży nawet o połowę.
Ja robiłam z tą ilością i też fermentowałam w lodówce, nieco krócej, bo około 8 godzin. Ciasto nie przerosło, no może miskę 😅 Przy lodówkowej fermentacji warto uwzględnić, że ciasto naprawdę porządnie rośnie, więc trzeba pamiętać, by w misce czy pojemniku zostawić minimum połowę objętości.
2. W wersji wytrawnej pozostaw tak jak są jajka i tłuszcz. Całkowicie pomiń cukier lub możesz dać z 10 g gram dla balansu smaku, chyba że nie lubisz słodkawego ciasta drożdżowego, to go pomiń.
Ze smacznymi pozdrowieniami,
Marta 🍽️
Dzięki za inspirujący przepis. Ja, dwie lewe ręce, zabrałam się następnego wieczora do działania. Ciasto czekało w lodówce ~16h i pięknie urosło. Podwójna folia spożywcza zabezpieczyła lodówkę przed „lawą” 😉 Drożdżówki wyszły zgrabne, puszyste, bardzo smaczne. Połączenie z budyniem instant zdało egzamin. Dziękuję!
Cała przyjemność po mojej stronie 🤗🍽️ Aż serce się raduje czytać takie słowa! Smacznego i zapraszam Cię do testowania kolejnych przepisów 🍽️ Może tym razem cynamonki?