Spis treści
Jak zrobić idealne cynamonki? Jak zastosować metodę tangzhong w przygotowaniu ciasta drożdżowego? Czy warto ją stosować? Jak podawać cynamonki? Jak zamienić cynamon? Co to są pierniczanki?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj mój sprawdzony przepis na wyborne cynamonki i pierniczanki, które podbijają kubki smakowe (chyba) każdego 😊 Poznaj mój trik na cynamonki z ciągnącymi się spodem niczym krówki.
Poznaj mój przepis na cynamonki: miękkie ciasto, które długo zachowa swą świeżość, wyborne nadzienie i delikatny smak krówki!
Źródło: Nauka na talerzu.
Tangzhong i cynamonki
W ostatnim artykule opisałam tangzhong, czyli azjatycką metodę przygotowania ciasta drożdżowego.
Dzisiaj pokażę Ci, jak ją wykorzystać w praktyce: w cynamonkach.
Nie tylko tangzhong wyróżni cynamonki spośród innych, ale przede wszystkim jeden trik, który sprawi, że ciasto na zewnątrz będzie oblepione cynamonowym karmelem.
Co więcej, mam dla Ciebie jeszcze jedną propozycję wyniesienia cynamonki na inny poziom smaku: zróbmy pierniczanki!!
Zrób cynamonki trochę inne niż wszystkie.
Źródło: Nauka na talerzu.
Sposób na karmelowy sos
Jak się robi klasyczne cynamonki?
Ciasto drożdżowe po pierwszym wyrastaniu smaruje się masą maślano-cukrową z dużą ilością cynamonową.
Następnie zawija i tnie na grube plastry.
W ten sposób otrzymuje się zawijasy, które się obraca i układa na płasko w okrągłym naczyniu
(w prostokątnej czy kwadratowej formie też można).
Nie masz okrągłego naczynia? To nic, wybierz prostokątne lub kwadratowe, a nawet podłóżną foremkę jak na chleb.
Źródło: Nauka na talerzu.
Ostatnio podpatrzyłam ciekawy trik u jednej z Instagramerek,
która aromatyczną pastą wysmarowała dno foremki.
Ja poszłam jeszcze dalej i posmarowałam dodatkowo brzegi naczynia, dzięki czemu upieczone cynamonki są apetycznie oblepione aromatycznym karmelem.
Podczas pieczenia dochodzi zresztą nie tylko do karmelizacji,
ale jeszcze miejsce mają reakcje Maillarda, bo oprócz cukrów,
mamy jeszcze białka z masła (jeśli chcesz wiedzieć więcej na ich temat, to zerknij do artykułu na temat reakcji Maillarda).
Częścią cynamonowego cukru wysmaruj dno naczynia – powstanie karmelowa warstewka.
Źródło: Nauka na talerzu.
Co to metoda tangzhong?
Zrobię tutaj szybkie przypomnienie artykułu o tangzhong.
To metoda, którą stosuje się przy przygotowaniu wypieków drożdżowych, głównie tych lekkich i puszystych,
a nie ciężkich chlebów razowych.
Polega na wymieszaniu części mąki (5-10%)
z płynem (wodą, mlekiem lub innym znajdującym się w przepisie). Mieszankę się podgrzewa, aby zżelować cząsteczki skrobi.
Jakie są zalety stosowania tej metody?
Spójrz do artykułu o tangzhong, bo tam wszystko wytłumaczyłam,
a przy okazji obaliłam pewien kulinarny mit 😉
Pierniczanki
Skąd pomysł na pierniczanki?
Bo każdy zachwyca się cynamonkami,
ale te pochodzą ze Stanów
(proste „rolki” pod nazwą ‘cinnamon rolls’)
czy Skandynawii (elegancko zawinięte norweskie ‘Kanelsnurrer’). Dlaczego by nie dodać trochę polskiego akcentu?
Jesteśmy przecież ekspertami i smakoszami pierników we wszelkiej postaci. Wpadłam więc na pomysł,
by aromatyczną miksturę przypraw korzennych
otulić cieplutkim i puszystym płaszczykiem z ciasta drożdżowego 😊
Przyprawa korzenna z goździkami, pieprzem i gałką muszkatołową rozgrzeje nas w jesienne wieczory jeszcze bardziej niż cynamonki! Przekonałam Cię do pierniczanek?
Zróbmy polską wersję cynamonek: pierniczanki!
Źródło: Daniel Masajada on Unsplash (dostęp 07.11.2024 r.).
Składniki na cynamonki
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej + około 30-50 g do podsypywania ciasta
21 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
310 g mleka
70 g cukru muscovado*
2 jajka „M”
75 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
100 g masła
100 g cukru muscovado*
7 g cynamonu lub przyprawy korzennej
1 g soli
zest z pomarańczy**
* Polecam cukier muscovado,
bo ma bardzo ciekawy, karmelowo-korzenny aromat i smak,
a przy okazji nie jest tak słodki jak biały cukier.
Oczywiście możesz sięgnąć po klasyczny cukier.
PS Brązowy czy trzcinowy to nie to samo co muscovado.
** Możesz pominąć, jeśli nie chcesz pomarańczowej nuty
w cynamonkach czy pierniczankach.
Przygotowanie
Tangzhong:
Zaczynamy od zżelowania cząsteczek skrobi.
Metodą tangzhong przygotujemy 7% mąki, czyli 35 g.
Do tego potrzebujemy 5 razy tyle płynu,
w tym przypadku 175 g mleka.
Mieszamy je w kubku i przelewamy do garnka
(możesz od razu wymieszać w garnku,
ale w wysokim naczyniu łatwiej jest je rozmieszać).
UWAGA!
Cynamonki i pierniczanki możesz zrobić „normalną” metodą,
z pominięciem metody tangzhong.
Wówczas pomijamy etap przygotowania tangzhong,
a od razu przechodzimy do zaczynu.
Składniki z tangzhong dodajemy do reszty składników ciasta.
Łatwiej wymieszać mąkę z mlekiem w kubku.
Źródło: Nauka na talerzu.
Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając,
by uniknąć powstania grudek. Przykrywamy folią
i studzimy do temperatury pokojowej.
Ten krok możemy wykonać wiele godzin wcześniej,
ale wówczas trzymajmy mieszankę w lodówce,
żeby mleko się nie zepsuło.
Spróbuj zrobić cynamonki z zastosowaniem metody tangzhong.
Źródło: Nauka na talerzu.
Zaczyn:
W przypadku świeżych drożdży musimy przygotować zaczyn,
choć ja szykuję go nawet wtedy, gdy używam suchych drożdży. Pozostałą część mleka, tzn. 135 g podgrzewamy do temperatury
z zakresu 27-35°C. Dodajemy drożdże i odrobinę cukru.
Zostawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować
(pojawią się pęcherzyki powietrza na powierzchni,
mieszanka może zwiększyć objętość).
Ciasto drożdżowe:
W misce ubijamy jajka z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
Dodajemy 200 g mąki. Mieszamy.
Dolewamy zaczyn oraz tangzhong i miksujemy przez kilka minut.
Nie mam robota kuchennego, więc ciasto drożdżowe zawsze wyrabiam ręcznie, tylko na początku wspomagam się mikserem,
ale nie dodaję całej mąki od razu, bo ciasto byłoby zbyt gęste.
Na początku wspomagam się mikserem.
Źródło: Nauka na talerzu.
Gdy ciasto jest gładkie, dodaję rozpuszczone
i przestudzone masło oraz część pozostałej mąki. Dalej miksuję.
Gdy ciasto jest już gęste, przerzucam się na ręczne wyrabianie, dosypując ostatnią partię mąki.
Jeśli używasz robota kuchennego lub inną maszynę,
to dodaj całą mąkę na raz.
Pamiętaj, by masło dodać na końcu,
bo on przeszkadza w tworzeniu siatki glutenowej.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Cukier muscovado nadaje ładny kolor ciastu na cynamonki.
Źródło: Nauka na talerzu.
Nadzienie:
W międzyczasie szykujemy nadzienie:
miękkie masło dokładnie mieszamy z cukrem, cynamonem
lub przyprawą korzenną, solą i zestem z pomarańczy.
Cukier muscovado doda wiele smaku i aromatu do cynamonek.
Źródło: Nauka na talerzu.
Ciasto drożdżowe c.d.:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki prostokąt, około 5-10 mm grubości. Smarujemy połową (lub trochę więcej) nadzienia.
Ciasno zwijamy i tniemy na 10 kawałków o grubości około 5 cm. Naczynie (okrągłe, kwadratowe lub prostokątne) smarujemy pozostałym nadzieniem: dno i ścianki.
Układamy cynamonki/pierniczanki.
Odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia (20-30 minut).
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Wkładamy cynamonki do pieca (możesz je posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, ale ja nie przepadam za tą techniką). Pieczemy 25-30 minut do ładnego przybrązowienia powierzchni.
Chwilę studzimy (10 minut)
i podajemy wciąż gorące z ciepłym mlekiem.
Choć w wielu przepisach pojawiają się różne kremy na cynamonki,
to ja jednak pozostaję wierna prostocie i równocześnie najlepszemu foodpairingowi: cynamonki/pierniczanki i mleko.
Nic więcej do szczęścia nie potrzeba 🤭