Dlaczego jedzenie w samolocie jest niedobre?

Spis treści

Dlaczego jedzenie w samolocie nie jest smaczne? Skąd wynika różnica w smaku? Czy wysokość nad poziomem morza wpływa na smak? Dlaczego dania azjatyckie są popularne? Jakie jest ciśnienie w samolocie? Dlaczego sok pomidorowy w samolocie jest dobry? Czy alkohol w samolocie działa mocniej? Jaki jest hałas w samolocie?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj odkrycia gastrofizyki, by posiłek na pokładzie samolotu był smaczniejszy.
Dlaczego jedzenie w samolocie nie jest smaczne
Dlaczego jedzenie w samolocie nie jest smaczne?
Źródło: Nahima Aparicio on Unsplash (dostęp 14.01.2025 r.).

Niesmaczne jedzenie w samolocie

Pewnie słyszałeś nie raz, a może nawet doświadczyłeś na własnych kubkach smakowych, że jedzenie w samolocie nie jest najwyższych lotów. Nieważne, czy lecisz tanimi czy prestiżowymi liniami, w klasie ekonomicznej, biznesowej czy pierwszej, to i tak jedzenie pozostawi sporo do życzenia. Ba! Niektóre linie lotnicze zatrudniają nawet słynnych i utalentowanych szefów kuchni nagradzanych gwiazdkami Michelina restauracji, a mimo to posiłki wciąż nie będą tak samo smaczne jak na lądzie. Zabranie ze sobą własnoręcznie przygotowanego jedzenia też niewiele pomoże. Dlaczego tak jest?

Niesmaczne jedzenie w samolocie drogie jedzenie
Wyśmienite danie na lądzie nie będzie smakować tak samo dobrze na pokładzie samolotu.
Źródło: Anima Visual on Unsplash (dostęp 14.01.2025 r.).

Chodzi o warunki panujące na takich wysokościach. Samoloty latają od 10 do 13 kilometrów nad poziomem morza, a najczęściej jest to około 11 000 metrów. Dla porównania, najwyższy szczyt świata Mount Everest ma 8 849 metrów. Największy wpływ mają trzy poniższe czynniki:

  1. Obniżone ciśnienie w samolocie
  2. Niska wilgotność powietrza
  3. Duży hałas na pokładzie.
pierwszy lot samolotem wszystko co powinieneś wiedzieć o jedzeniu
Na wysokości 11 000 metrów nad poziomem morza panują specyficzne warunki.
Źródło: Leio McLaren on Unsplash (dostęp 14.01.2025 r.).

Obniżone ciśnienie w samolocie

Niższe ciśnienie w samolocie niż na lądzie wpływa przede wszystkim na węch. Choć ten zmysł jest zwykle umniejszany przy percepcji żywności, to tak naprawdę odpowiada aż za 80% naszych wrażeń sensorycznych! Opisałam to dokładniej w artykule na temat foodpairingu. Pomyśl sobie tylko o sytuacji, gdy jesteś chory i masz zatkany nos, wówczas nie masz apetytu, bo jedzenie Ci nie smakuje. Podobnie jest więc na pokładzie samolotu.

Co więcej, w przeprowadzonych badaniach wykazano, że obniżone ciśnienie wpływa na próg wyczuwalności gorzkich substancji. Co to konkretnie oznacza? Że wyczujemy gorzki smak już przy mniejszym stężeniu niż „normalnie”.

dlaczego kawa w samolocie jest niedobra gorzka kawa w samolocie
W przestworzach gorzki smak wyczujemy przy mniejszym stężeniu.
Źródło: Adi Goldstein on Unsplash (dostęp 17.01.2025 r.).

Słodycz nie taka słodka

Niskie ciśnienie oraz pozostałe czynniki, którym jeszcze się przyjrzymy, odciskaja również swe piętno na innych smakach: słodkim i słonym. Cukier na wysokościach wydaje się być 10-15% mniej słodki, zaś sól nawet 30% mniej słona. Na podstawie tych eksperymentów stwierdzono, że jedzenie traci 30% swojego smaku.

dlaczego słodycze w samolocie są niedobre słodkie ciastka w samolocie
Cukier nie jest tak słodki w przestworzach jak na lądzie.
Źródło: George Pagan on Unsplash (dostęp 14.01.2025 r.).

Niska wilgotność w samolocie

Kolejnym, bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na ocenę smaku żywności jest niski poziom wilgotności panujący w samolotowej kabinie. W naszych domach powietrze ma co najmniej 30% wody. Jest to nawet bardzo niska wartość, bo optymalna wynosi od 40 do 60%. A jak jest na pokładzie? Zaledwie 12%!

Jak poziom wilgotności w powietrzu wpływa na wrażenia sensoryczne? Przede wszystkim wysusza nos, więc nasz zmysł węchu jest osłabiony, czyli nie możemy w pełni cieszyć się posiłkiem. Co więcej, suche powietrze szybciej wysusza samo jedzenie, więc dlatego tak często podaje się je w towarzystwie różnych sosów.

Co jeszcze możemy zrobić, by poprawić wrażenia sensoryczne? Psiknąć sobie trochę wody do nosa. To pomysł rozpopularyzowany przez słynnego chefa kuchnia Hestona Blumenthala. Spray z wodą znajdziemy na przykład w aptece.

Niska wilgotność w samolocie warunki podczas lotu suche powietrze w samolocie
Woda w sprayu pomoże nawilżyć nos.
Źródło: ThorstenF on Pixabay (dostęp 17.01.2025 r.).

Głośno w samolocie

Na pokładzie samolotu jest znacznie głośniej (80-85 dB) niż w domowym zaciszu (zwykle 30-40 dB). Taki hałas nie tylko męczy i irytuje, ale wpływa również na percepcję węchu i smaku. Badania pokazują, że w takich warunkach słabiej odczuwamy słodycz. Jednak co ciekawe, smak umami wydaje nam się bardziej intensywny. Dlatego w samolotach tak popularne są azjatyckie dania, bogate w umami, bo są odczuwane jako smaczne. Dodatkowo, hałas upośledza nasze zdolności do rozróżniania zawartości alkoholu w drinkach. Możesz sobie trochę pomóc, zakładając słuchawki na uszy, szczególnie podczas posiłku.

Słuchawki pomogą w hałasie.
Źródło: Westwind Air Service on Unsplash (dostęp 14.01.2025 r.).

Dźwięki, muzyka odgrywają ogromną rolę przy doświadczeniach kulinarnych. Możesz przeprowadzić prosty eksperyment w domu, puszczając różne rodzaje muzyki podczas posiłku, np. muzykę klasyczną i rock czy heavy metal, a także o odmiennym tempie i głośności. O wpływie muzyki na percepcję żywności opowiedział mi Julián Otero Rodrígue z restauracji Mugaritz w baskijskim San Sebastian.

Muzyka ma wpływ na doświadczenia kulinarne.
Źródło: Wei Khang Chong on Unsplash (dostęp 17.01.2025 r.).

Dlaczego sok pomidorowy jest tak dobry w samolocie?

Naukowcy znaleźli więc odpowiedź na pytanie, dlaczego sok pomidorowy jest tak chętnie konsumowany przez pasażerów na pokładzie samolotu. Ankieta pokazuje, że aż 25% podróżników zamawia ten sok podczas lotu. Co zaskakujące, 23% z nich deklaruje, że nie spożywa go na lądzie! Skąd więc taka zmiana preferencji żywieniowych?

Tak jakby nasz organizm sam nam podpowiadał, co będzie lepiej smakować wysoko w powietrzu. Sok pomidorowy jest bogaty w umami, a już wiemy, że ten smak jest odczuwany intensywniej w warunkach podróży lotniczej. Co więcej, smakuje mniej ziemiście, a do tego bardziej kwaśnie.

Z tego samego powodu często wybieranym drinkiem na pokładzie samolotu jest „Krwawa Mary”, której składnikiem jest właśnie sok pomidorowy i jeszcze sos Worcester. Tenże produkt jest bogatym źródłem umami, który jest przecież podbijany w przestworzach.

Sok pomidorowy to „pewny” wybór na pokładzie, bo będzie smakował lepiej niż na lądzie.
Źródło: PublicDomainPictures on Pixabay (dostęp 17.01.2025 r.).

Alkohol w samolocie

Na pokładzie samolotu często serwowane jest wino, jednak nie każde będzie dobrze smakować. Eksperci zalecają wina pochodzące z „Nowego Świata” aniżeli starego. Dlaczego? Bo wina szlachetne, bogate w taniny, w przestworzach tracą swój wykwintny smak, tracą ciało, a do tego są kwaśne. Znacznie lepiej będą smakować wina bogate w nuty owocowe. Spośród win czerwonych dobrze powinien się sprawdzić Malbec, a białych Sauvignon Blanc. Jest też pomysł, by sięgać po wina, które produkuje się na wysokościach.

jakie wino jest najlepsze w samolocie
Lepiej będą smakować wina z „Nowego Świata”.
Źródło: Diego Marín on Unsplash (dostęp 17.01.2025 r.).

Szampan w samolocie

A co z szampanem? Nie jest to najlepszy pomysł, bo nie będzie on dostarczał takich samych wrażeń jak na lądzie. Dlaczego? Obniżone ciśnienie panujące w kabinie negatywnie wpływa na bąbelki. Cząsteczki dwutlenku węgla zamiast unosić się w kieliszku mają tendencję do przyklejania się do ścianek kieliszka.

Obniżone ciśnienie w kabinie negatywnie wpływa na bąbelki w szampanie czy innym winie musującym.
Źródło: Alaksiej Carankievic on Unsplash (dostęp 17.01.2025 r.).

Niepokój przed lotem

Podróż samolotem u wielu osób wywołuje niepokój i stres, a te nie pomagają w jedzeniu. Dodatkowo stres wpływa na funkcjonowanie śliny, a ta jest przecież bardzo istotna przy percepcji smaku. Zresztą podobnie jest w nocy, że przepływ śliny jest niższy niż w ciągu dnia, gdy jest jasno.

Stres negatywnie wpływa na percepcję żywności.
Źródło: Pietro Rampazzo on Unsplash (dostęp 17.01.2025 r.).

Jedzenie w samotności

Innym czynnikiem, która wpływa na nasze wrażenia smakowe jest towarzystwo. W samolocie zwykle sami spożywamy posiłek, mimo że obok siedzi inna osoba i je nawet to samo danie, ale zwykle nie dochodzi do żadnych interakcji czy rozmowy. Siedzenie w ścisku, między obcymi nie pomaga. Badania pokazują, że jedzenie w towarzystwie poprawia radość z posiłku, ale również wzmacnia niechęć do nielubianych potraw.

W samotności jedzenie smakuje gorzej.
Źródło: Gerrie van der Welt on Unsplash (dostęp 14.01.2025 r.).

Drogie jedzenie w samolocie

Pewnie nie raz byłeś oburzony wysokimi cenami jedzenia i picia na pokładzie samolotów. Koszt nadniebnego lotu też ma znaczenie przy percepcji żywności. I choć zwykle zapłacenie więcej za posiłek podnosi „notę” posiłku, to w tym przypadku ceny są tak wysokie, że efekt jest odwrotny.

Mimo że cena jest bardzo wysoka, to niekoniecznie idzie to z jakością kulinarnego doświadczenia, chociażby zastawy, na której jest ono serwowane. Plastikowe czy lekkie sztućce negatywnie wpływają na doświadczenia sensoryczne, a do tego jeszcze słabe światło i ograniczona przestrzeń.

Plastikowa zastawa i sztućce obniżają ocenę jedzenia.
Źródło: Toni Osmundson on Unsplash (dostęp 14.01.2025 r.).

Co zjeść w samolocie?

Jeszcze innym czynnikiem, który obniża ocenę potrawy w samolocie jest jej lakoniczna nazwa. Stewardessa zwykle pyta się „kurczak czy makaron”. Mam na myśli długodystansowe loty, podczas których serwuje się jedzenie, wówczas otrzymujemy menu na cały lot i przeważnie mamy możliwość wyboru między dwoma potrawami na dany posiłek. Przeprowadzone eksperymenty pokazują, że taki „suchy” i bezosobowy opis obniża ocenę dania.

Właściwe przedstawienie może prowadzić do znaczącej poprawy oceny. Chodzi przede wszystkim o szczegółowy opis, jak na przykład: „Złocista gęś z wolnego wybiegu podana z aksamitnym puree ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami z kleksem kwaśnej śmietany”. Ale! Nie można przesadzić, zakrzywiając rzeczywistość i budując nierealne oczekiwania.

Jakie są Twoje wrażenia sensoryczne z podniebnych posiłków? Podziel się swoimi odczuciami w komentarzu lub wysyłając maila na naukanatalerzu@gmail.com 🍽️

Szczegółowy opis dania podniesie jego ocenę.
Źródło: Louis Hansel on Unsplash (dostęp 14.01.2025 r.).

Podsumowanie:

  • Na pokładzie samolotu panuje obniżone ciśnienie, co wpływa na wrażenia sensoryczne.
  • Niska wilgotność powietrza (około 12%) przeszkadza w pełnej percepcji jedzenia.
  • Duży hałas na pokładzie wpływa na zmysł węchu i smaku.
  • Stres, niepokój, brak towarzystwa, ograniczona przestrzeń, wysokie ceny posiłków i plastikowa zastawa negatywnie wpływają na ocenę posiłku w samolocie.

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

Literatura:

Spence, C. (2017). Tasting in the air: A review. International journal of gastronomy and food science, 9, 10-15.

Hyde, K. (2024). How High Do Planes Fly? Commercial Passenger Planes’ Altitude. https://www.wrightexperience.com/how-high-do-planes-fly/#how-high-can-a-plane-fly

Lagrave, K. (2015). Why Airplane Food Tastes Different (It’s Science!) https://www.cntraveler.com/stories/2015-12-17/the-everything-guide-to-airplane-food

Górski, N. (2024). Jaki poziom hałasu jest szkodliwy? https://www.fonix.pl/o-sluchu/jaki-poziom-halasu-jest-szkodliwy/

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

2 thoughts on “Dlaczego jedzenie w samolocie jest niedobre?”

  1. Bardzo ciekawe informacje! Wiele rzeczy mnie zaskoczyło. Teraz podróżowanie będzie miało nowy wymiar smaku 😀

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

ebook jak łączyć przyprawy i zioła ze smakiem nauka na talerzu

Jak łączyć zioła
i przyprawy ZE SMAKIEM?

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w moim ebooku. Zapisz się do newslettera
i otrzymaj go w prezencie 🎀
Newsletter

Więcej informacji na temat przetwarzania danych na blogu Nauka na talerzu znajdziesz w Polityce prywatności. Zapoznaj się z Regulaminem.

Wsparcie i aktualizacja https://studiokalmus.com