Spis treści
Co to czekolada dubajska? Z czego się składa? Jak powstała? Dlaczego czekolada stała się tak popularna? Co to kataifi? Czy czekolada dubajska jest dobra? Skąd jej fenomen? Czy czekolada z Dubaju jest warta swej ceny? Czym różni się dubajska czekolada od czekolady „w stylu dubajskim”?
Gotuj, wiedząc co robisz! Poznaj tajemnice dubajskiej czekolady. Zrób niebiański dubajski sernik baskijski!

Dowiedz się, na czym polega fenomen dubajskiej czekolady.
Źródło: Nauka na talerzu.
Dlaczego czekolada dubajska jest popularna?
Słyszał o niej chyba każdy, kto choć raz zanurzył palec w social mediach, a szczególnie w TikToku czy Instagramie. Ten luksusowy (i często horrendalnie drogi) deser podbija serca, zmysły i portfele influencerów i smakoszy na całym świecie. Ale czy za jego spektakularnym wyglądem i zawrotną ceną kryje się prawdziwe kulinarne odkrycie czy to kolejny sprytny chwyt marketingowy?

Czy czekolada dubajska to naprawdę odkrycie kulinarne?
Źródło: Nauka na talerzu.
Co to czekolada dubajska?
Czekolada dubajska to gruba, 200-gramowa tabliczka mlecznej czekolady, która jest obficie nadziana kremem pistacjowym z dodatkiem pasty tahini i chrupiącego kataifi. Nie jest to w 100% potwierdzona informacja, bo skład pierwszej, oryginalnej czekolady nie jest znany. Na próżno próbowałam znaleźć te informacje na opakowaniu tejże czekolady, jak i na oficjalnej stronie. Ciężko więc stwierdzić, czy krem pistacjowy jest czystą 100% pastą czy może słodzonym kremem z innymi dodatkami. W nadzieniu czekolady wyczuwalne są również kawałki pistacji.

Oryginalna czekolada dubajska jest zrobiona z mlecznej czekolady.
Źródło: Nauka na talerzu.
Kto wymyślił czekoladę dubajską?
Sarah Hamouda o brytyjsko-egipskich korzeniach, która będąc w ciąży, poszukiwała deseru, który zaspokoiłby jej specjalne zachcianki. I tak w 2021 roku powstała słynna dzisiaj czekolada dubajska, a rok później marka FIX Dessert Chocolatier (FIX to skrót od ‘freaking incredible experience’). Co ciekawe, początkowo czekolady nie budziła wręcz żadnego zainteresowania. To pojawiło się dopiero w 2024 roku po zamieszczonym przez jednego influencera filmiku na TikToku.
Co to kataifi?
Charakterystycznym elementem czekolady dubajskiej jest kataifi, które wymawia się dokładnie tak samo jak pisze. To rodzaj ciasta strunowego. Niestety w sieci i social mediach nieustannie powiela się nieprawidłową informację, jakoby kataifi było rozdrobnionym ciastem filo. To nieprawda!

Kataifi to nie jest rozdrobnione ciasto filo!
Źródło: Nauka na talerzu.
Kataifi przygotowuje się w zupełnie inny sposób. Gęste ciasto wylewa się na obracającą metalową płytę, na której zachodzi proces żelowania skrobi. Po krótkim czasie ciasto jest gotowe do dalszego użycia. Zwykle podsmaża się je na maśle albo piecze z tłuszczem, aby ładnie się zbrązowiło, nabrało chrupkości i zyskało nowe aromaty dzięki zachodzącym reakcjom Maillarda.
Aromat i smak smażonego lub pieczonego kataifi to zasługa reakcji Maillarda.
Źródło: Nauka na talerzu.
Kataifi to bardzo uniwersalne ciasto, bo można je używać nie tylko do deserów, ale także do wytrawnych dań jak chociażby krewetki czy sushi. Jest popularne w wielu greckich deserach, jak na przykład ekmek, galaktoboureko czy portokalopita. Stanowi bazę wielu tureckich, arabskich i bałkańskich słodkości.

Kataifi pojawia się w greckim cieście ‘ekmek’.
Źródło: Nauka na talerzu.
Fenomen dubajskiej czekolady
Dlaczego czekolada dubajska tak bardzo smakuje? Wyjaśnienia możemy poszukać w koncepcji foodpairingu i zasadach budowania dań. Po pierwsze: harmonia. Słodka mleczna czekolada świetnie łączy się kremową pastą pistacjową, z kolei prażone aromaty pistacji dobrze współgrają z pieczonymi nutami kataifi.
Dźwięk podczas jedzenia jest bardzo istotny przy jego ocenie.
Źródło: Nauka na talerzu.
Gastrofizyka
W degustacji chodzi jednak o coś więcej niż sam zapach, smak, konsystencję czy wygląd. Tym zajmuje się gastrofizyka. To połączenie gastronomii z różnymi naukami: nie tylko fizyką, ale psychologią czy nawet neurologią! Dubajska czekolada to coś więcej niż czekolada. Luksus. Ekskluzywność. Wyjątkowość. Chwila przyjemności. Egzotyczne wakacje. Jak to możliwe?
Eleganckie opakowanie przywodzi na myśl złoto i szykowną biżuterię. Ograniczona ilość oryginalnej czekolady sprawia, że jej nabywcy czują się wyjątkowo. Dubaj kojarzy się z egzotycznymi wakacjami, czasem wręcz nieosiągalnymi. Jeden kęs staje się błyskawicznym lotem do raju, chwili odpoczynku. Składniki nadzienia nawiązują do arabskich deserów, co nadaje czekoladzie wyjątkową tożsamość i emocjonalne skojarzenia oraz wyróżnia je spośród innych, „zwyczajnych” czekolad.
Tak prosta rzecz jak czekolada może „przenieść” w inne miejsce.
Źródło: Wael Hneini on Unsplash (dostęp 20.02.2025 r.).
Dlaczego dubajska czekolada jest droga?
Czekolada dubajska to nie tylko doskonale przemyślana kompozycja sensoryczna, ale i marketingowa. Mała dostępność produktu. W efekcie popyt rośnie, i to nawet mimo wysokiej i wciąż wzrastającej ceny, która wręcz dochodzi do absurdalnych wartości. Ludzie są w stanie zapłacić nawet ponad 100 zł za tabliczkę czekolady!
Do tego dochodzi lęk przed wypadnięciem z obiegu – FOMO, czyli ‘fear of missing out’. Każdy mówi o czekoladzie dubajskiej, już nie tylko TikTok i Instagram, ale inne media społecznościowe i serwisy informacyjne, a nawet billboardy. Nawet jeśli ktoś nie lubi czekolady czy pistacji, to chce spróbować tej tabliczki, żeby być na bieżąco.
„Dubajska” atakuje z każdej strony.
Źródło: Nauka na talerzu.
Czym różni się dubajska czekolada od czekolady „w stylu dubajskim”?
Dubajska czekolada musi być wyprodukowana w Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, bo nazwa sugeruje, że produkt został wyprodukowany w tymże mieście. Takie są regulacje prawne obowiązujące w Unii Europejskiej.
Inaczej jest z czekoladą „w stylu dubajskim”. To określenie nie sugeruje konkretnego miejsca produkcji, lecz jedynie inspirację określoną lokalną kuchnią, produktem czy tradycją. Może więc być wytwarzana w innym miejscu.

Nie każda czekolada w dubajskim stylu może być nazwana „dubajską”.
Źródło: Nauka na talerzu.
Nie tylko czekolada dubajska
Teraz można znaleźć niemalże każdy deser w wersji dubajskiej.
Źródło: Nauka na talerzu.
Dubajski sernik baskijski
Chcesz spróbować? Przepisem na czekoladę nie mogę się z Tobą podzielić, bo obowiązuje mnie zawodowa tajemnica (opracowuję ją dla różnych klientów), ale specjalnie dla Ciebie przygotowałam przepis na dubajski sernik baskijski.
Spróbuj mojego przepisu na ultra kremowy dubajski sernik baskijski!
Źródło: Nauka na talerzu.
Podsumowanie:
- Czekolada dubajska składa się z mlecznej czekolady i pistacjowego nadzienia z dodatkiem tahini i kataifi.
- Kataifi to rodzaj ciasta strunowego, ale nie filo.
- Dubajska czekolada to przemyślane połączenie smaków i tekstur.
- Pozostałe elementy, m.in. opakowanie, trudna dostępność, wpływają na jej cenę, pozycję i luksusowość.
Podobał Ci się mój artykuł?
Podziel się nim! 🤗
Literatura:
Miah, R. (2025). History of viral Dubai chocolate bar – pregnancy origin story to struggling sales. https://www.dailyrecord.co.uk/lifestyle/food-drink/history-viral-dubai-chocolate-bar-34649972
Kataifi Pastry. https://antonioufillo.com.au/products/kataifi-pastry
Oxford Reference. Kataifi. https://www.oxfordreference.com/display/10.1093/oi/authority.20110803100030999
GOV. (2021). FOMO – czyli strach przed tym, co nas omija. https://www.gov.pl/web/baza-wiedzy/fomo—czyli-strach-przed-tym-co-nas-omija