Naleśniki bezglutenowe - Nauka na talerzu

Naleśniki bezglutenowe

Na blogu opisałam już szczegółowo jak zrobić idealne naleśniki. Pojawił się też przepis na klasyczne i uniwersalne cieniutkie placki, które można przekładać na słodko, jak i słono. Nie każdy jednak może jeść gluten, sama bardzo często robię naleśniki bezglutenowe, z przeróżnych mąk, np. gryczanej, ryżowej, jaglanej. Ostatnio eksperymentowałam z plackami z dodatkiem banana. Tak mi zasmakowały, że dzielę się z Wami przepisem na naleśniki bezglutenowe z bananem oraz pyszne nadzienie orzechowe w stylu węgierskim a la gundel. Spróbuj czekoladowego tortu naleśnikowego bez glutenu 😋
naleśniki bezglutenowe bez cukru sprawdzony przepis
Poznaj sprawdzony przepis na pyszne naleśniki bezglutenowe z bananem.
Źródło: Nauka na talerzu.

Przepis na naleśniki bezglutenowe

Czy można zrobić naleśniki bez glutenu? To on tworzy szkielet każdego ciasta, a szczególnie drożdżowego czy chlebowego. Ci, którzy podjęli już takie próby, pewnie zauważyli, że naleśniki bezglutenowe często się rozpadają (szczególnie w trakcie przewracania na drugą stronę na patelni), a nawet jeśli trzymają się całości, to są delikatniejsze i bardziej podatne na podarcie.

Można temu jednak zapobiec! 🤗 Wystarczy, że do ciasta dodamy skrobię, no i oczywiście nie może zabraknąć jajek, bo one są najlepszym klejem w cieście. Z pewnością naleśniki bezglutenowe różnią się od tych „zwykłych”, są grubsze i inaczej smakują, ale mi bardzo podpasowały 😋

W poniższym przepisie znajduje się skrobia z tapioki. Wiem, że jest ona dość ciężko dostępna, więc jeśli jej nie masz, możesz sięgnąć po skrobię ziemniaczaną, która ma podobne właściwości (bo skrobia kukurydziana jest już słabsza).

Naleśniki bezglutenowe zrobiłam na mące jaglanej. Jeśli nie lubisz jej charakterystycznego smaku (choć w połączeniu z bananem jest on dość dobrze ukryty), to wybierz inną bezglutenową mąkę, którą lubisz albo masz w szafce, na przykład gryczaną, ryżową czy owsianą.

jak zrobić naleśniki bezglutenowe przepis krok po kroku
Te naleśniki bezglutenowe bez cukru są naturalnie słodkie.
Źródło: Nauka na talerzu.

Składniki na naleśniki bezglutenowe

Z podanych składników wyjdzie około 6 naleśników.

Banana zblenduj na gładką masę.

Następnie zmiksuj mąkę ze skrobią, mlekiem, wodą, jajkiem, bananem, rozpuszczonym masłem i solą.

Gotowe ciasto odstaw na co najmniej kwadrans, by skrobia zaabsorbowała wodę.

Rozgrzej dobrze patelnię, posmaruj masłem (wystarczy raz na początku, gdy patelnia jest dobra i porządnie ją nagrzejemy, to nie będziemy musieli dodawać masła przed smażeniem każdego naleśnika, tym bardziej, że w cieście jest już tłuszcz). Wylej ciasto na patelnię (by pokryło całą jej powierzchnię), szybko przechyl, by ciasto popłynęło ku krawędzi, a następnie przechylaj ja dookoła, by wypełniło całą patelnię.

Gdy naleśnik zacznie się rumienić, przewróć go na drugą stronę.

Naleśniki bezglutenowe układaj w stos, by nie wystygły.

Nadziewaj dowolnie, choć do naleśników bananowych najbardziej będą pasowały słodkie nadzienia jak twarożek, dżem, powidła, palone masło, ganache czekoladowy, budyń, masło orzechowe.

Możesz też je wypełnić orzechowym nadzieniem w stylu węgierskim a la gundel. Poznaj mój przepis poniżej, choć nieco zmodyfikowany, bo w oryginalnej wersji nie pojwia się twaróg.

przepis na naleśniki bezglutenowe z bananem
Naleśniki bezglutenowe z dodatkiem skrobi bardzo dobrze się smaży, choć są grubsze od tych „normalnych”.
Źródło: Nauka na talerzu.

Nadzienie orzechowe a la gundel:

Białka ubij ze szczyptą soli na pianę. Dodaj miód i kontynuuj miksowanie, by uzyskać sztywną pianę.

Twaróg rozgnieć widelcem. Wymieszaj ze śmietaną, cynamonem, skórką z pomarańczy, posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami. Na koniec delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.

Żółtka utrzyj z miodem i solą na puch. Zmiksuj z mlekiem i kakao oraz skrobią kukurydzianą.

czekoladowy tort orzechowy z naleśników bez glutenu
Czekoladowy tort naleśnikowy świetnie się sprawdzi na śniadanie albo niespodziankę urodzinową.
Źródło: Nauka na talerzu.

Złożenie

Tortownicę wysmaruj masłem. Naleśniki przekładaj nadzieniem orzechowym. Wierzch polej custardem czekoladowym. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj 15 minut.

Smacznego!

czekoladowy tort naleśnikowy bez glutenu z orzechami przepis
Tort naleśnikowy najlepiej smakuje na ciepło, ale możesz go też serwować na zimno.
Źródło: Nauka na talerzu.

Przetestowałeś przepis?

Posmakowały Ci naleśniki w takim wydaniu?

Podziel się z innymi 🤗

Oznacz @naukanatalerzu na Facebooku lub Instagramie.

Wyjątkowy e-book z 20 przepisami na nietuzinkowe, autorskie dania: przystawki, zupy, dania główne i desery

Podobał Ci się mój artykuł?

Podziel się nim! 🤗

2 komentarzy do “Naleśniki bezglutenowe”

Zostaw komentarz.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *